9 x Zagreb bezienswaardigheden en meer

9 x Zagreb bezienswaardigheden en meer

Tijdens onze stedentrip in Europa, mocht Zagreb zeker niet ontbreken. Zagreb ligt in het noorden, langs de oever van de Sava rivier, op de helling van de Medvednica. We hadden een appartementje geboekt via Air BenB, maar het bleek nogal een uitdaging om het te vinden. Ze waren bezig met de weg, maar dit werd nergens aangegeven. Gelukkig leven we in een tijd waar iedereen een mobieltje heeft, dus via whatsapp werd ons uitgelegd hoe we op onze bestemming moesten komen. De eigenaresse van de b&b bleek ook een gids te zijn en zo nam zij ons mee langs de belangrijkste Zagreb bezienswaardigheden.

Stedentrip Zagreb

Zagreb is de enige Kroatische stad waar meer dan 1 miljoen mensen wonen. Op elke hoek had je wel een parkeergarage. Je kunt overigens alles wel zo een beetje te voet bezoeken want alles ligt lekker dicht bij elkaar. Zelf vond ik Zagreb wel een beetje een grote sombere en grijze stad. Veel gebouwen waren verpauperd doordat ze slecht onderhouden waren. We waren hier 4 dagen en dat was ook meer dan genoeg om de belangrijkste bezienswaardigheden in Zagreb te ontdekken.

Zagreb

Op zondag in de stad

Op zondag lijkt Zagreb wel een beetje uitgestorven, niet de beste dag om je stedentrip te beginnen dus. Er was wel een klein blauw treintje waarmee je de stad kon verkennen. Achteraf hoorden we dat het treintje eigenlijk voor kinderen bedoeld is, maar dat wisten wij niet. Je hoeft niks voor dit treintje te betalen en je wordt de hele stad door gereden, waar vind je zoiets tegenwoordig nog?

Pinnen

Pinautomaten heeft Zagreb genoeg. Dat is ook wel handig want je kunt in Kroatië niet met euro’s betalen. Daar had ik niet helemaal op gerekend omdat het natuurlijk wel een Europees land is. Je kunt bij de pinautomaat kiezen of de bank de wisselkoers bepaald of dat je eigen bank dit doet. Dit laatste bleek soms wel enkele euro’s voordeliger te zijn indien je een groot bedrag pint.

Eten in Zagreb

Het leven in Kroatië is niet duur en je kunt er dan ook erg goedkoop eten. Toch vond ik het eten in Zagreb niet helemaal wow. Waarschijnlijk heb ik op de verkeerde plekken gegeten ofzo. De pizza’s waren best kaal. Mijn moeder eet geen kaas, maar een pizza zonder kaas bevat blijkbaar ook geen tomatensaus. Tevens aten we een wokgerecht bij een door onze gids aangeraden restaurantje, maar de rijst was helemaal niet gaar. De dame achter de balie begrijp ook niet wat ik bedoelde toen ik er mee terug ging en zelfs met handen en voeten kwamen we er niet helemaal uit. Halal restaurantjes ben ik in Zagreb niet tegengekomen, dus we hebben er voor gekozen om vis te eten tijdens onze stedentrip.

De Funicular

De oudste en kortste kabeltrein in Europa die nog in gebruik is, vind je in Zagreb. Deze “Funicular” is maar 66 meter. Binnen een paar minuten ben je van beneden naar boven gebracht. Aan het einde van de Funicular vind je “Uppertown”, hier heb je een prachtig uitzicht. Een ritje met de kabeltrein kostte 6 of 7 kuna, wat neerkomt op 1 euro. Het scheelt trappen lopen en een ritje met de kabeltrein is al een uitje an sicht.

Dolac

De bekendste markt in Zagreb is de Dolac. Deze markt mag niet ontbreken op mijn lijstje met Zagreb bezienswaardigheden. De markt is elke dag (behalve zondag) geopend en erg leuk om te bezoeken. Je vind de markt midden in het centrum, aan de voet van de kathedraal. Je kan er van alles kopen; vlees, vis, groente en fruit. Het lokale volk gaat naar de Dolac voor de dagelijkse boodschappen. Je hebt ook allerlei kraampjes met souvenirtjes, vaak een stuk goedkoper dan in de winkels.

Trg Marsala Tita

Trg Marsala Tita oftewel het nationaal theater ligt aan het Marshal Tito Square, 1 van de grootste pleinen in Zagreb. Dit is een mooie locatie om foto’s te schieten.

Sint Stefanus kathedraal

De Sint Stefanus kathedraal vond ik de mooiste kerk in Zagreb. Door de kleur en de style deed het me een beetje denken aan de Sagrada Familia in Barcelona. Door de aardbeving in 1880 werd de kerk ernstig beschadigd maar inmiddels is deze volledig gerestaureerd en kun je de kerk gratis bezoeken. Deze mag je dus toevoegen aan de lowbudget uitjes qua Zagreb bezienswaardigheden.

Sint Marcus kerk

De Sint Marcus kerk is het oudste gebouw in Zagreb. Het dak is echt prachtig en op de dakpannen vind je het staatswapen van Kroatië en tevens het stadswapen van Zagreb. Aan de overkant van de kerk vind je het parlement, die nog gewoon in gebruik is.

Musea

Zagreb heeft de meeste musea ter wereld. Bijzonder he, voor niet zo een grote stad? 1 van de meeste bijzondere Zagreb bezienswaardigheden is het “Museum of broken relationships” Het museum is begonnen door een Kroatisch koppel Olinka Vištica, een film producent en Dražen Grubiši een beeldhouwer dat na hun break in 2003 het zonde vond om alles weg te doen wat ze aan elkaar hadden gegeven. Je vind in dit museum dus alles wat te maken heeft met verbroken relaties. Best bijzonder toch? Voorheen reisde de collectie door heel de wereld en werd het in diverse musea tentoongesteld maar nou de dag kun je het alleen nog maar vinden in Zagreb. Het museum ligt centraal vlakbij de Sint Marcus kerk. Je hebt niet meer dan een half uurtje nodig om dit museum te bezoeken, want het is niet zo groot.

Zagreb met kinderen

In Zagreb is niet heel veel te doen voor kinderen. Ik zou dus lekker kiezen voor een wat luxer hotel met zwembad. Het Maksimir park kan leuk zijn met mooi weer. Je hebt er een kleine dierentuin en je kunt er lekker picknicken. Verder is het museum of Illusions leuk voor wat oudere kinderen.

Ondanks dat we een leuke tijd hebben gehad in Zagreb, is dit niet echt een plek waar ik 1,2,3 naar toe zal gaan. Wij bezochten de stad voordat Farah geboren was, samen met mijn moeder. Ik heb er weinig speeltuintjes etc gezien en er waren ook niet heel veel activiteiten voor kinderen, op het leuke blauwe toeristentreintje na dan.

Ben jij wel eens in Zagreb geweest?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *