5 wereldgerechten met garnalen

5 wereldgerechten met garnalen

Over de hele wereld worden er gerechten met garnalen gemaakt. Garnalen zijn niet alleen heerlijk, maar zijn ook nog eens gezond voor je en zitten vol goede voedingswaarden. Zelf ben ik helaas allergisch voor garnalen maar manlief en kind kunnen er echt van smullen. Er is nooit genoeg. Nou moet ik zeggen dat ik niet altijd allergisch ben geweest voor garnalen. Als kind heb ik er altijd van mogen genieten. De allergie kwam pas op latere leeftijd opspelen. In deze blog deel ik maar liefst vijf wereldgerechten met garnalen met je, zodat jij iets lekkers op tafel kunt toveren. In Thaise gerechten en Chinese gerechten kom je ook regelmatig garnalen tegen.

#1 Chingri Macher Malai Curry Recept

Dit recept is afkomstig uit Bangladesh en kent verschillende onderdelen. Ik maak onderscheid in de ingrediënten die je nodig hebt voor de garnalen, boemboe, curry en het opdienen. Deze mag dus niet missen als je gaat experimenteren met wereldgerechten met garnalen.

Ingrediënten voor de garnalen:

  • 20 grote ongepelde zwarte grote garnalen of gamba’s
  • snuf keukenzout
  • paar eetlepels olie
  • 1 eetlepel kurkuma

Wat heb je nodig voor de boemboe:

  • Duim gember
  • 2 uien
  • 2 groene chilipepers
  • 1 eetlepel wit maanzaad
  • 1 eetlepel garam masala kruiden
  • 1 ½ theelepel kurkuma poeder
  • 2 theelepels chilipoeder
  • 1 eetlepel paprikapoeder

Ingrediënten voor de curry

  • zout en peper naar smaak
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 1 ½ eetlepel suiker

Ingrediënten voor het opdienen:

  • witte rijst
  • 1 citroen of limoen

De voorbereiding

Als eerste maak je een pasta van de uien door het gebruik te maken van een blender of foodprocessor. Aan de pasta voeg je toe: uien, gember, witte maanzaad met olie. Vervolgens snijd je de groene pepers in stukjes.

Om de garnalen goed voor te bereiden zul je eerst het darmkanaal moeten verwijderen. Er zijn mensen die dit laten zitten. Ieuw! Je kunt het darmkanaal eruit trekken door een inkeping te maken met een kartelmes aan de bolle kant van de garnaal.

Vervolgens doe je alle garnalen in een kom en voeg je zout en kurkuma toe. Intussen doe je 3 á 4 eetlepels olie in een grote koekenpan (je kunt ook een wok gebruiken) en daarna bak je de garnalen in twee minuten oranjebruin. Haal de garnalen uit de pan.

Voor de curry doe je olie in dezelfde pan en fruit je daarna de uienpasta aan op middelhoog vuur. Bak vervolgens chili, maanzaad en gember mee.  Roer het daarna goed door en voeg de chili, kurkuma, paprika en garam masala toe. Vervolgens doe je de kokosmelk erbij. Dit alles breng je aan de kook, waarna je de suiker toevoegt. Als laatste kun je dit alles op smaak brengen met zout en peper. De curry moet je doorkoken totdat je het vet aan de bovenkant ziet drijven en de curry een roodachtige kleur heeft.

Voor het opdienen serveer je dit gerecht met rijst en knijp je een citroen of limoen uit over dit gerecht.

#2 Heerlijk bereide garnalen

Garnalen met rijst? Simpel maar ontzettend lekker! Zo maak je lekkere bereide garnalen:

  • 250 gram gepelde garnalen
  • 1 eetlepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel zout
  • 7 teentjes grof gehakte knoflook
  • 70 gram ongezouten roomboter
  • Citroensap van een halve citroen
  • 35 milliliter olijfolie
  • 2 partjes citroen

Paneer als eerste de garnalen in een mengsel van de paprika, cayennepeper, zout en bloem. In het vorige recept heb ik je al uitgelegd hoe je de garnalen schoonmaakt, dus dat ga ik niet nog een keer doen. Bedek vervolgens alle garnalen goed met de paneermeel. Pak intussen een koekenpan en voeg hier boter, olie en knoflook aan toe. Laat dit vervolgens even zacht fruiten op een laag vuur, zodat het niet verbrand voor ongeveer 5 minuten. Daarna voeg je de garnalen toe en zet je het vuur op middelhoog. Bak intussen beide kanten van de garnalen. Dit duurt circa 2 minuten. Voeg ook de zout en citroensap toe om het geheel op smaak te brengen. Serveer dit met rijst en eventueel een extra schijfje citroen.

#3 Camarão no Leite de Coco

Het volgende gerecht met garnalen heet Camarão no Leite de Coco en is afkomstig uit Brazilië. Ik vind dit misschien wel 1 van de meest verrassende wereldgerechten met garnalen.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • ½ kilo gepelde garnalen
  • 5 eetlepels olie
  • 1 theelepel zout
  • 3 tenen fijngehakte knoflook
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 1 paprika (oranje)
  • 1 fijngesneden ui
  • 100 gram gepelde tomaten
  • 1 handvol fijngesneden basilicum blaadjes
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 1 blik kokosmelk
  • 1 limoen
  • 100 milliliter groentebouillon
  • 1 limoen
  • 1 duim fijngesneden gember
  • 75 gram roomkaas
  • 3 theelepels paprikapoeder
  • 1 jalapeno in dunne plakjes.

Als eerste ga je de garnalen schoonmaken en marineren. Marineren doe je door de garnalen in een kom te doen samen met 1 eetlepel olie, een snufje peper en ook zout en een teentje knoflook. Dit dek je vervolgens af en zet je in de koelkast.

Daarna maak je de groente klaar. Hiervoor heb je ook een grote pan of wok nodig waarin je een scheut olie verhit. Voeg hier de paprika en ui aan toe. Bak dit vervolgens voor ongeveer 3 minuten op hoog vuur. Daarna voeg je de rest van de knoflook toe en voeg je ook de peterselie, tomaten en basilicum toe. Na twee minuten koken doe je alles in een mixkom of blender. Maak hier vervolgens een gladde massa van en zet dit weg.

Pak een pan en bak daarna de gemarineerde garnalen in een scheutje olie. Dit duurt circa 2 á 3 minuten. De garnalen leg je ook op een bord. De saus maak je door het groentemengsel toe te voegen aan de wok, waaraan je de sap van een limoen, gember, paprikapoeder, bouillon en de kokosmelk toevoegt. Breng dit geheel al roerend aan de kook. Voeg als laatste de garnalen en roomkaas toe. Dit geheel kun je garneren met basilicum of peterselie dat over is gebleven en de jalapeno peper. Serveer de garnalen met rijst.

#4 en 5 Zelfgemaakte garnalensalades

De laatste twee hebben geen vast recept, alhoewel je talloze recepten van garnalensalades op het internet kunt vinden. Het voordeel van gerechten met garnalen in de vorm van een salade is dat je er alle kanten mee  op kunt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor grote garnalen, maar ook voor cocktailgarnalen. Je kunt sla combineren met cocktailgarnalen, wat groenten en een cocktailsausje. Je kunt ook juist hele andere smaakcombinaties maken. Citroen past bijvoorbeeld ook heel erg goed bij garnalen. Als je van plan bent om een garnalensalade te maken, kun je vooral je fantasie erop loslaten. Probeer eens wat combinaties uit en kijk of je het lekker vindt of niet. Zo zorg je er zelf voor dat het behoord tot 1 van de wereldgerechten met garnalen.

Als je het veilig wilt spelen, kun je altijd een recept van internet gebruiken of combineren met basisingrediënten. Je kunt ook juist ontdekken door wat minder bekende ingrediënten te gebruiken. Wellicht stel je zelfs je eigen wereldgerecht met garnalen samen!

Maak jij wel eens wereldgerechten met garnalen?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *