De 5 lekkerste wereldgerechten met zoete aardappel

De 5 lekkerste wereldgerechten met zoete aardappel

De AVG is de standaard maaltijd in Nederland. AVG staat voor: aardappels, vlees en groenten. Het is ook begrijpelijk als je een keer iets anders wilt voor het avondeten. Misschien wil je een keer vegetarisch eten of wil je gaan voor zoete aardappel in plaats van de reguliere aardappel. Ik heb goed nieuws voor je, want in deze blog deel ik maar liefst vijf wereldgerechten met zoete aardappel met je. Sommige recepten zijn vegetarisch en andere niet, zodat er voor ieders wat wils bij zit. Ga jij deze wereldgerechten met zoete aardappel ook uit proberen?

#1 Zoete aardappelen met Za-Atar

Om te beginnen met het gerecht zoete aardappelen met Za’atar. Za-Atar is een kruidenmengsel afkomstig uit het Midden-Oosten. Ik denk dat dit wel 1 van mijn favoriete wereldgerechten met zoete aardappel is.

Ingrediënten voor twee personen:

  • Drie grote zoete aardappelen
  • 1 eetlepel Za’atar
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • Snufje peper
  • 1 theelepel gerookte paprikapoeder

Om te beginnen schil je de aardappels in grove stukken. Je doet vervolgens 2 eetlepels olie in een kom en voeg de Za-Atar toe. In dit mengsel hussel je de aardappelparten er goed doorheen. Vervolgens bekleed je de ovenplaat met bakpapier. Hier kun je de zoete aardappelparten op leggen.

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius. De aardappels zullen in ongeveer 40 minuten bruin krokant en gaar worden. Terwijl je wacht tot de aardappels klaar zijn, kun je alvast aan de gang met de marinade. De marinade maak je door Za-Atar, olijfolie, peper, gerookte paprika en honing. Dit meng je goed door elkaar. Als de aardappelen klaar zijn met bakken, kun je de aardappels uit de oven halen en de marinade op de warme zoete aardappels smeren. Eet smakelijk!

#2 Traybake met zoete aardappel en zalm

Op het lijstje van lekkere wereldgerechten met zoete aardappel hoort dit zeker thuis. Het is een makkelijk, simpel en lekker gerecht. Ideaal als je na een lange dag werken iets simpels wilt eten wat toch ook weer gezond is.

Ingrediënten voor twee personen:

  • 2 stukken zalm
  • 1 grote zoete aardappel
  • 100 gram groene asperges
  • olie
  • 1 rode ui
  • zwarte peper met citroenrasp
  • snufje zout
  • 250 gram tomaatjes

Voor de voorbereiding van dit gerecht met zoete aardappel verwarm je eerst de oven voor op 200 graden Celcius. Je kunt de zoete aardappel schillen en snijden in stukken van ongeveer 2 á 3 centimeter.  Vervolgens leg je de zoete aardappels in een ovenschaal die je hebt besprenkeld met olie, zout en peper. Bak dit 10 minuten. Ten slotte doe je de tomaatjes, asperges en de rode ui die je grof hebt gesneden in een kom. Hier doe je ook wat zout en olie bij.

De zalm bestrooi je met de Euroma kruiden, maar je kunt ook zwarte peper met citroenrasp gebruiken.

Als de zoete aardappel gebakken is, haal je deze uit de oven en voeg je hier de asperges, rode ui en tomaatjes aan toe. De zalm leg je hiertussen en de bakplaat moet dan nog voor ongeveer 12 minuten de oven in op 200 graden Celcius. Even wachten… en klaar is kees!

#3 Frittata met zoete aardappel

Als je op zoek bent naar een gerecht met zoete aardappel die ook nog eens makkelijk en snel klaar te maken is, dan zit je met het volgende gerecht goed. Dit is een gezond oven recept van zoete aardappel die je klaarmaakt met feta en spinazie. Die kun je zowel voor de lunch als avondeten eten.

De ingrediënten voor drie personen:

  • 450 gram zoete aardappel
  • 4 eieren
  • 50 mililiter melk
  • 50 gram feta
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gram spinazie
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snuf peper en zout

Voor de voorbereiding van de Frittata met zoete aardappel verwarm je de oven eerst voor op 200 graden Celcius. Je kunt ervoor kiezen om de zoete aardappel te schillen, maar dit is geen vereiste. Snijd daarna de zoete aardappels in plakjes van ongeveer 2 á 3 millimeter dik. Deze plakjes doe je in een kom. In dezelfde kom met aardappelplakjes voeg je zout, peper en olijfolie toe.Je kunt nu de schijfjes verdelen over de quichevorm. In ongeveer 20 minuten zijn de schijfjes beetgaar. Schep de aardappelschijfjes tussendoor een keer om.

Terwijl je wacht op de aardappelschijfjes kun je alvast de spinazie bakken. Bak de spinazie totdat de spinazie geslonken is. Zorg ervoor dat je de spinazie goed uit laat lekken. Daarna doe je spinazie in een kom. Klop de eieren erbij met melk, zout en peper en de uitgeperste knoflook.

Als de zoete aardappelschijfjes klaar zijn haal je deze uit de oven en verdeel je deze mooi over de schaal. Nu giet je hier het eiermengsel samen met de spinazie eroverheen.

Nu is het gerecht bijna klaar! Kruimel de feta over dit gerecht heen en zet de frittata nog voor zo’n 30 minuten in de oven. Hierdoor kunnen de eieren goed stollen. Na een half uurtje kun je de overheerlijke frittata uit de oven halen en deze in punten snijden.

#4 maaltijdsalade met quinoa, zoete aardappel, noten en geitenkaas

Ingrediënten voor twee personen:

  • 150 gram quinoa
  • 250 gram gekookte rode bieten
  • 1 appel
  • 1 handvol walnoten
  • 1 handje rucola
  • 50 gram geitenkaas

Dressing:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels sinaasappelsap
  • Snuf zout en peper
  • 1 theelepel gedroogde tijm

Voor deze salade verwarm je eerst de oven voor op 200 graden Celcius. Schil de zoete aardappels en snijd deze in blokjes. Doe deze in een kom samen met zout, peper en een eetlepel olijfolie. Verdeel gelijkmatig over een bakplaat en rooster gaar in ongeveer 15 á 20 minuten. Ondertussen kook je de quinoa gaar.

Terwijl dit bezig is snijd je alvast de bieten in blokjes en snijd je de appel in partjes. Alle ingrediënten voor de dressing kun je bij elkaar mengen. Nadat je quinoa hebt afgegoten kun je hier de dressing aan toevoegen. Nu kun je hier ook de rode biet, rucola, appel, geitenkaas, walnoten en de zoete aardappel aan toevoegen. Serveer dit lauwwarm of koud.

#5 zoete aardappelen met honing en mosterd

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 1.250gram zoete aardappelen
  • 100 gram honing
  • 50 gram grove mosterd
  • 2 eetlepels grof gehakte verse of gedroogde rozemarijn

Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius en halveer de zoete aardappelen in de lengte. Snijd de helften vervolgens in partjes van ongeveer 2 centimeter dik. Meng de mosterd, honing en verse rozemarijn in een kom. Doe hier de aardappelpartjes doorheen en verdeel deze over twee ondiepe bakblikken totdat de partjes gekaramelliseerd zijn. Daarna gaan ze in de oven en enjoy!

Wereldgerechten met zoete aardappel

# 6 Kapsalon

Ik ben zelf gek op kapsalon, maar wist je dat je ook een gezonde kapsalon kan maken met zoete aardappel. Je vind het recept op mijn andere blog, Sparkles Inside.

Gebruik jij ook wel eens zoete aardappel? Of gaat je voorkeur uit naar de ouderwetse aardappelen?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *