Op vakantie zonder testen

Op vakantie zonder testen

De afgelopen twee jaar is een reis maken niet meer zo vanzelfsprekend geweest als dat was in de tijd voor COVID-19. Ik trok me voor die tijd bijvoorbeeld nooit iets aan van annuleringsvoorwaarden. Ik dacht altijd ‘waarom zou het niet doorgaan?’. Nu leven we in een tijd waarin soepele annuleringsvoorwaarden toch wel wat belangrijker zijn geworden. Reizen tijdens de coronapandemie is wat lastiger geworden, maar niet onmogelijk. Het verschilt alleen per land wat voor eisen zij stellen aan hun bezoekers. Het ene land wil alleen mensen met drie vaccinaties binnenlaten, de ander wil dat iedereen een negatief test bewijs kan laten zien en weer een ander land vindt beide opties goed genoeg. Maar wil je op vakantie zonder testen, doe dan goed vooronderzoek.

Met een vaccinatiebewijs of negatieve test kun je bijna naar elk land reizen. Maar waar kun je nu vakantie vieren zonder dat je hoeft te testen? Ik deel een aantal adviezen met je, zodat je zonder een test op vakantie kan! De situatie rondom de coronapandemie is heel veranderlijk, controleer dus altijd voor vertrek ook het actuele reisadvies van je bestemmingsland.

Op vakantie zonder testen en zonder overige restricties

Er zijn wereldwijd niet heel veel landen die helemaal geen restricties hebben voor reizigers. Wil je toch op vakantie zonder testen? Dan zijn er vijftien landen waar je naartoe kunt reizen. Mexico heeft vrijwel geen beperkingen voor Nederlandse toeristen. Je kunt het land in zonder vaccinatiebewijs of negatieve test en je hoeft dan ook niet in quarantaine. Toch op vakantie zonder testen? Dan is Mexico een mooie bestemming voor jou! Ook zijn Costa Rica, El Salvador en de Dominicaanse Republiek in Centraal-Amerika vrij toegankelijk. In Europa kun je naar IJsland, Noorwegen, Denemarken, Zweden, Zwitserland, Slovenië en Litouwen zonder coronarestricties. Azië heeft één land waar je zonder restricties van een vakantie kunt genieten en dat is Jordanië. In Afrika zijn er geen landen zonder coronarestricties voor Nederlandse toeristen.

Op vakantie zonder testen, maar met vaccinatie of quarantaine

Nu er steeds meer mensen gevaccineerd zijn laten veel landen steeds meer coronamaatregelen varen. Er zijn op moment van schrijven 169 landen die open zijn met een paar restricties, maar waar je niet hoeft te testen. Op vakantie zonder testen kan dus in deze landen, maar wel op bepaalde voorwaarden. De meeste van deze landen vragen dan een vaccinatiebewijs of een vaste quarantaineperiode bij aankomst. Als je dus niet wil testen kun je in deze landen nog kiezen voor een quarantaine of een vaccinatie. Waar kun je precies heen met deze voorwaarden?

Ongeveer heel Noord-Amerika en Zuid-Amerika zijn toegankelijk met een quarantaineplicht of een vaccinatiebewijs. Ook in heel Europa en Australië kan je op vakantie zonder testen met een vaccinatiebewijs of quarantaineplicht. In Azië is de helft van de landen goed bereikbaar zonder een test, maar de andere helft is nog strenger en zijn helemaal dicht. Ook in Afrika kun je in de meeste landen op vakantie zonder testen, maar wel met een quarantaineplicht of vaccinatiebewijs.

Hou de laatste ontwikkelingen in de gaten

Zoals je waarschijnlijk zelf ook hebt ervaren veranderd de situatie rondom corona voortdurend. Het is dus belangrijk om goed te controleren hoe de huidige situatie in je bestemmingsland is op het moment dat je wil boeken. Op vakantie zonder testen is goed mogelijk, maar het vergt iets meer inzet. Kijk ook naar de verwachtingen. Misschien is de kleurcode van een land op dit moment nog geel, maar is de overheid bezig met een nieuwe wetgeving voor toeristen. Bekijk altijd als eerste de website van de Nederlandse Rijksoverheid met het reisadvies voor het betreffende land. Via die website kun je vaak ook linkjes vinden naar de websites van de overheid van het bestemmingsland zelf.

Dus wil je naar Mexico op vakantie? Kijk ook even op de website van de overheid in Mexico. Zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan. In de zomer van 2021 had Frankrijk bijvoorbeeld een wetgeving op de planning staan waarbij de restricties voor de horeca werden aangescherpt. Vanaf 1 augustus moest iedereen een zogeheten ‘pass sanitaire’ hebben. Dit hield een negatieve testuitslag van maximaal 48 uur oud in of een vaccinatiebewijs. Het is dus goed om van tevoren even uit te zoeken welke wetten en regels er in het land van jouw bestemming op de planning staan.

Lokale restricties

Momenteel zijn veel landen waar je naartoe kunt op vakantie zonder testen, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Het is alleen wel heel belangrijk om te controleren hoe de overige regels eruitzien in dat land. In Frankrijk was je tot voor kort wel welkom met twee vaccinaties, maar voor horeca, musea en andere activiteiten moest je een boostervaccinatie hebben. Bedenk dus even goed wat jij graag in het land zou willen doen. Lig je de hele dag aan het zwembad van je camping, dan zijn sommige regels voor jou niet zo’n probleem. Zit jij het liefst de hele dag in de horeca, dan kun je misschien beter even verder kijken. Er zijn ook genoeg dingen te doen in een land zonder dat je naar horeca of musea gaat.

Activiteiten zonder voorwaarden

Ook als een land wel extra voorwaarden stelt voor horeca en musea dan is er nog genoeg te doen en kun je op vakantie zonder testen. Een bergwandeling of een safaritocht kan natuurlijk altijd op eigen gelegenheid. Wandelen door een stad is ook altijd toegestaan en veel kerken kun je ook zonder coronapas wel bezoeken. In plaats van uiteten in een restaurant kun je ook zelf proberen om een lokaal gerecht na te koken in je appartement. Op deze manier leer je nog eens wat nieuws en kun je toch genieten van de lokale keuken.

Verder kun je natuurlijk ook altijd wat sportievere activiteiten gaan doen buiten. Een stuk wielrennen in Frankrijk mag uiteraard ook gewoon zonder vaccinatie of test. Daarnaast zijn stranden eigenlijk ook in elk land vrij toegankelijk. Ga lekker een stuk zwemmen in de zee of ga lekker zonnen op het strand. Denk dus bij de keuze van je bestemming gewoon even na over wat je graag zou willen doen. Wil je alle natuurgebieden van Normandië zien? Dan hoeft het helemaal niet zo’n probleem te zijn als je de horeca niet in kan. En wil je gewoon zonder restricties alle activiteiten kunnen doen? Kies dan voor een van de vijftien landen die momenteel geen coronarestricties hanteren voor Nederlandse toeristen.

Wil je op vakantie zonder testen? Of ben je gevaccineerd en maak je je nergens druk om?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *