Een vakantie woning kopen met deze 7 tips

Een vakantie woning kopen met deze 7 tips

Een vakantiewoning kopen is voor veel mensen een droom. Een vakantie woning kopen klinkt ook heel erg leuk en dit is het in principe ook, maar er zitten altijd een aantal lastige dingen aan vast. Bij het kopen van een vakantiewoning als tweede huis zitten namelijk andere eisen verbonden. Als het huis dan ook nog eens in het buitenland staat, dan kan het nog lastiger zijn, omdat er dan meer dingen gedaan en geregeld moeten worden. In deze tekst heb ik daarom tips om een vakantie woning kopen makkelijker te maken en te voorkomen dat er dingen worden vergeten. De twijfel om een vakantiewoning te kopen wordt dan misschien minder en een vakantiewoning kopen juist weer makkelijker.

Een vakantiewoning kopen in Nederland

Voor het kopen van een vakantiewoning in Nederland zijn er een aantal dingen waarop gelet moet worden. Allereerst is het verplicht om ieder jaar de waarde van de woning te vermelden op 1 januari van het jaar voor het jaar van aangifte. Het huis valt onder de bezittingen in box 3 bij de belastingaangifte. Bij het verhuren van deze woning is het niet nodig om de huurinkomsten op te geven bij de belastingaangifte. Dat maakt het hebben van een vakantie woning in Nederland voordelig.

De inkomsten die ermee worden verdiend hoeven niet worden opgegeven, waardoor er meer geld van overblijft. Een vakantiewoning kopen in Nederland kan dus erg leuk zijn, omdat er zowel extra inkomsten als een vakantieplekje bijkomen. Wel zijn er een aantal dingen waar goed rekening mee gehouden moet worden, waaronder de belastingaangifte. Het voordeel van een vakantie woning in Nederland is, dat je makkelijk met de auto op vakantie kunt gaan.

Belasting betalen over de inkomsten van de vakantiewoning

Wanneer er voor een langere tijd de woning wordt verhuurd of als er ook andere diensten worden aangeboden, dan moeten er vaak wel belastingen worden betaald over deze huurinkomsten. Hoe hoog deze belasting is bij een vakantie woning kopen, hangt af van de hoeveelheid arbeid die er wordt verricht en hoeveel deze vakantie woning opbrengt. Bij een vakantiewoning kopen moet er dus goed gelet worden op welke diensten er allemaal worden aangeboden. Hoe meer diensten, hoe hoger de belasting over de inkomsten zal zijn. De meeste inkomsten door deze vakantiewoning vallen onder ‘Resultaat uit overig werk’. Bij een vakantie woning kopen is het dus van belang dat hier goed rekening mee gehouden moet worden en dat er niet wordt vergeten deze inkomsten op te geven bij de belastingdienst.

Let op de bouwkundige staat van de vakantiewoning

Een echte vakantiewoning is in veel gevallen met minder goede materialen gebouwd en hoeft aan minder eisen te voldoen. Dit komt doordat er niet  het hele jaar door mensen wonen en enkel met vakanties er mensen rondlopen. Bij een vakantiewoning kopen wordt er daarom altijd aangeraden extra goed te kijken naar de staat van het huis. Als achteraf blijkt dat de vakantiewoning op veel plekken gerenoveerd moet worden, dan kan de woning duurder uitvallen dan van tevoren gehoopt. Met name vakantiewoningen die ook echt al vakantiewoning worden verkocht, kunnen soms in een slechtere bouwkundige staat verkeren dan van tevoren het geval leek te zijn. Dit kan voor onverwachte extra kosten en problemen zorgen die makkelijk te voorkomen zijn.

Niet verwachte extra kosten

Bij een vakantiewoning kopen is het belangrijk om goed te kijken naar alle kosten die hierbij komen kijken. Enkel het kopen van het huis is niet altijd het enige dat er gedaan moet worden. Op een recreatiepark bijvoorbeeld, komt er vrijwel altijd een extra som bij. Dit is de zogeheten erfpacht, wat een extra bedrag is als een soort ‘huur’ voor de grond waar het huis op staat. Vaak moet dit per maand worden betaald. Bij een vakantie woning kopen kan er bij appartementen ook om geld gevraagd worden voor het onderhoud aan het park of appartementencomplex. Verder moet het gas, water en elektriciteit natuurlijk ook betaald worden. Zelfs wanneer het huis voor maanden achter elkaar leeg staat.

De vakantiewoning verhuren

Na het aanschaffen van de vakantiewoning is het mogelijk om deze in de onderverhuur te zetten. Op die manier kunnen mensen toch nog bijverdienen aan het hebben van een tweede huis en gaan er niet enkel kosten vanaf. Toch kiest lang niet iedereen hiervoor, omdat het als stressvol ervaren kan worden. Wanneer de woning in het buitenland staat, kan het nog lastiger zijn. Het wordt dan aangeraden om een schoonmaker in dienst te nemen en mensen in dat land te vragen om het huis in de gaten te houden en de verhuur te regelen. Dit kan voor sommige mensen een reden zijn om dit niet te doen, omdat het voor te veel stress en onnodige zorgen leidt.

De vakantiewoning goed onderhouden

Na de vakantiewoning kopen, moet deze goed onderhouden worden. Het is een tweede huis, waardoor mensen hier niet het hele jaar door verblijven. Toch moet het huis goed worden onderhouden, om te voorkomen dat deze snel verslechterd of vies wordt. In Nederland is het makkelijk om zelf regelmatig langs te gaan. In het buitenland is dit natuurlijk een stuk lastiger. Het inhuren van iemand die een keer in de zoveel tijd langs gaat is dan aan te raden. Wordt dit niet gedaan? Dan moet er iedere vakantie in het huis waarschijnlijk geklust worden om alles op orde te maken en de bouwkundige staat goed te houden.

Let op de mogelijkheden voor een hypotheek

Voor een tweede huis is het niet altijd mogelijk om aan een (volledige) hypotheek te komen. De overwaarde van het eerste huis kan wel gebruikt worden om te investeren in een vakantiewoning kopen. Met deze dingen moet goed rekening worden gehouden, omdat een vakantiewoning kopen zonder een volledige hypotheek erg lastig kan zijn. Een woning die voor recreatie dient valt als een vermogen in box 3 bij de belastingdienst. De lening mag hierbij worden afgetrokken. De hypotheekrente daarentegen, mag bij een tweede hypotheek niet worden afgetrokken van de belasting. Dit zijn dingen die belangrijk zijn om in het achterhoofd te houden.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *