Vakantie opnemen tijdens ziekte, kan dat?

Vakantie opnemen tijdens ziekte, kan dat?

Misschien vraag je je af of je vakantie opnemen tijdens ziekte mag. Het antwoord is simpel: ja, ook wanneer je ziek bent en je werkgever je salaris doorbetaalt mag je op vakantie gaan. De vakantieperiode wordt gewoon afgestemd tussen werknemer en werkgever, net als wanneer je niet ziek zou zijn. Op deze manier kan de bedrijfsarts uitspraak doen of hij er bezwaar tegen heeft dat de zieke werknemer op vakantie gaat. Je vakantie mag immers nooit je herstel belemmeren. Soms is er even tussenuit juist bevorderlijk voor je herstel. In deze blog deel ik graag mijn inzichten met je over vakantie en ziekteverlof zodat je goed voorbereid kunt zijn voor je aanvraag.

Hoe zit het met de Ziektewet?

Wanneer je in de Ziektewet zit omdat je wegens fysieke redenen niet kunt werken, keert het UWV via de werkgever soms een uitkering aan de werknemer uit. Om die reden kan een zieke werknemer zonder problemen gewoon op vakantie, maar wel alleen in Nederland. Hiervoor moet de vakantie wel doorgeven worden aan het UWV. Vakantie opnemen tijdens ziekte kan als je je verblijfadres doorgeeft aan het UWV en meldt hoe lang je weggaat. Als je naar het buitenland had gewild dan dien je dat minstens 2 weken voor vertrek te melden aan het UWV. Kortom: je mag op vakantie gaan, maar het is belangrijk dat je dit doorgeeft om problemen te voorkomen.

Worden er vakantiedagen opgebouwd tijdens mijn ziekteverlof?

Wanneer je met ziekteverlof gaat bouw je gewoon vakantiedagen op. Sterker nog, zieke werknemers hebben net zo veel recht op wettelijke vakantiedagen als niet zieke werknemers. Hier staat wel weer tegenover dat je als zieke werknemer volledig vakantieverlof moet opnemen. Misschien ben jij elke dag maar twee uur therapeutisch aan het werk, maar er wordt alsnog een hele verlofdag van je saldo afgetrokken. Het is eigenlijk heel logisch dat het zo werkt, want tijdens je vakantie heb je geen verplichtingen op het gebied van re-integratie.

Mag je vakantieverlof opnemen tijdens ziekte?

Als je een zieke werknemer bent, dan vervallen de opgebouwde wettelijke vakantie een half jaar nadat je deze hebt opgebouwd. De vervaltermijn geldt alleen NIET wanneer je niet in staat zou zijn om vakantie op te nemen. Hierbij kun je denken aan wanneer je te ziek bent om op vakantie te kunnen gaan. Je doet er goed aan om aan te tonen dat je een goede reden hebt om geen vakantie op te kunnen nemen tijdens ziekte, bijvoorbeeld omdat je te ziek was.

Hoe zit het wettelijk?

Bij de opbouw en het opnemen van bovenwettelijke vakantiedagen geldt het dat je werkgever ervoor kan kiezen om andere regels in te zetten voor zieke werknemers. Oftewel: er gelden dan andere regels voor de zieke werknemers dan voor de niet zieke werknemers. Mocht je ziek worden, dan dien je ervoor te zorgen dat je met je werkgever helder op papier hebt hoe het komt met het afboeken van bovenwettelijke vakantiedagen. Dit kun je het beste doen voordat je op vakantie gaat. Ik raad je met klem aan dit te doen, omdat je anders voor vervelende verrassingen kunt komen te staan als je weer terug bent van vakantieverlof. In het Burgerlijk Wetboek wordt geregeld hoe de opbouw van vakantiedagen in elkaar steekt. Daarnaast staan deze ook vermeld in de arbeidsovereenkomst of CAO.

Wat gebeurt er als ik ziek word voor ik op vakantie ga?

Stel, je wordt ziek maar wil tijdens je ziekte op vakantie, dan heb je hiervoor toestemming nodig van je werkgever. Een bedrijfsarts wordt dan vaak ingeschakeld voor een beoordeling. In de praktijk werkt het echter een beetje anders. In de meeste gevallen worden werknemers namelijk al ziek voordat ze op vakantie gaan. Je dient dan schriftelijk je akkoord te geven over het feit dat je werkgever de vakantiedagen inhoudt op je verlofsaldo. De enige manier waarop je hiervoor geen toestemming hoeft te geven is wanneer dit al in de cao of overeenkomst staat.

Wat als ik mijn werkgever geen toestemming geef om verlofdagen af te schrijven?

Wanneer je niet akkoord zou gaan met het afschrijven van verlofdagen als je op vakantie wil tijdens je ziekteverlof, dan mag je werkgever deze niet zomaar afschrijven. Je werkgever kan dan wel weigeren om je vakantie op te laten nemen tijdens ziekte, of ervoor zorgen dat je helemaal niet op vakantie mag. Vakantie opnemen tijdens ziekte, kan dat? Wel als hiervoor afspraken staan opgeschreven in de cao. Als je je weer goed genoeg voelt om therapeutisch aan het werk te gaan, dan worden je dagen met vakantiedagen verrekend. Tijdens je vakantie hoef je je namelijk niet druk te maken over re-integratie, oftewel het verrichten van passende werkzaamheden als de werknemer in kwestie met ziekteverlof is. Een werkgever doet er goed aan om dit soort zaken al te regelen in de arbeidsovereenkomst, en dat er bij ziekte apart toestemming nodig is om de zieke werknemer op vakantie te laten gaan.

Ik ben ziek geworden tijdens mijn vakantie, wat nu?

Als je tijdens je vakantie ziek wordt, dan is het belangrijk dat je dit meteen bij je werkgever meldt. Om die reden is het belangrijk om het telefoonnummer van de werkgever altijd mee te nemen tijdens vakanties. Door dit te doen kun je jezelf veel ellende en gedoe voorkomen wanneer je weer thuis komt. Zodra je je ziek gemeld hebt, is het zaak om je te laten onderzoeken door een arts. Vraag hem altijd om een officiële doktersverklaring. Deze dien je daarna meteen naar je werkgever door te sturen. De bedrijfsarts kan daarna vaststellen of het terecht is dat je jezelf ziek meldde tijdens een vakantie. Wanneer je ziek geworden bent op vakantie, dan gaan deze dagen niet van je verlofsaldo af, tenzij je er andere afspraken over gemaakt hebt met je baas.

Ik ben op vakantie weer beter geworden, wat moet ik dan doen?

Als je op vakantie weer beter wordt, dan moet je dit zo snel mogelijk doorgeven aan je baas. Eigenlijk precies hetzelfde als wanneer je je ziek zou melden tijdens vakantie. Tijdens je ziekte dien je bereikbaar te zijn voor je werkgever, ook wanneer je op vakantie bent. Om die reden doe je er goed aan je werkgever altijd een telefoonnummer en adres te geven waar ze je kunnen bereiken.

Goed voorbereiden is het halve werk

Goed voorbereiden is belangrijk voor wanneer je vakantie wilt opnemen tijdens ziekte. Bepaalde werkgevers hebben namelijk een protocol hebben op het gebied van verzuim. Het is geen slecht idee om dit protocol door te nemen voordat je op vakantie gaat of wanneer je ziek bent en vakantie wilt opnemen. Zeker wanneer je naar het buitenland op vakantie wilt gaan is dit een goed idee.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *