De lekkerste Griekse tzaziki zelf maken
Een lekkere tzaziki is een geweldige toevoeging aan veel gerechten. Het kan echter zo zijn dat je tzatziki nog nooit zelf hebt gemaakt, of dat je tzatziki alleen nog maar in restaurants hebt gegeten. Misschien heb je tot nu zelf alleen tzatziki op in Griekenland en denk je dat het nooit zo lekker kan zijn als dat het daar was. Dan is het een goed idee om de handen uit de mouwen te steken. Het is namelijk zeker mogelijk om ook vanuit huis een hele lekkere tzatziki te maken die je het gevoel geeft dat je weer terug bent in Griekenland. In Kreta at ik het overigens elke dag. Lees dus zeker verder als jij dit resultaat ook graag wilt bereiken vanuit huis!
Wat is tzaziki?
Om te beginnen, is het ten eerste belangrijk om te weten wat tzatziki eigenlijk is. Als je het nog nooit gegeten hebt, kan het namelijk zo zijn dat je geen idee hebt wat het precies is. Misschien heb je weleens gehoord dat mensen tzatziki gebruiken als dip voor bij stokbroden. Dit is een van de vele mogelijkheden van tzaziki. Tzatziki is eigenlijk gewoonweg een traditioneel Grieks bijgerecht, dat bereid wordt met Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie. De kruidige smaak in combinatie met de frisse smaak van de Griekse yoghurt en komkommer zorgt voor een uitermate lekkere smaakbom. Daarbij zorgt de olijfolie voor een volle smaak die perfect past bij allerlei gerechten.
Waar komt tzatziki vandaan?
Tzatziki is een super lekker bijgerecht dat uit Griekenland komt. Griekenland staat bekend om zijn lekkere keuken. Bekende gerechten zoals de Griekse souvlaki schotel, spanakopita en moussaka, maar ook aan gerechten zoals Griekse yoghurt met walnoten en honing. Griekenland heeft dus zeker een rijke variatie aan lekkere gerechten, waarvan het bijgerecht tzatziki een zeer bekend en populair voorbeeld is.
Hoe wordt tzatziki gegeten?
Tzatziki wordt voornamelijk gegeten als dip, saus en soms zelfs als soep. Tzatziki wordt vaak geserveerd bij pitabrood, maar ook bij gerechten zoals een Griekse souvlaki schotel. In Nederland wordt tzaziki ook wel eens gebruikt op stokbrood. Dit geeft een beetje hetzelfde idee als tzatziki met pitabroodjes. Bij souvlaki zorgt tzatziki voor een frisse smaak, die goed past bij de kruidige smaak van de vleesspiesjes. Uiteraard kun je tzatziki altijd op jouw eigen manier eten. Wanneer je zelf een speciale manier hebt om tzatziki te eten, is dit natuurlijk ook goed. Hoe dan ook is tzatziki een heerlijk bijgerecht bij allerlei gerechten.
Welke ingrediënten heb je nodig voor tzatziki?
Tzatziki heeft relatief weinig ingrediënten. Wanneer je zelf tzatziki wil maken, is het van belang om voor jouw bezoek aan de supermarkt een lijstje te maken met alle ingrediënten die je nodig hebt. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je een tzatziki kunt maken die zo lekker mogelijk is. Voor het maken van de tzatziki heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Volle Griekse yoghurt
- Knoflook
- Komkommer
- Olijfolie
- Dille
- Peterselie
Sommige mensen vinden het ook lekker om munt toe te voegen aan hun tzatziki. Ook honing wordt weleens gebruikt om de tzatziki iets minder zuur te maken. Deze aanpassingen kun je naar eigen smaak maken.
Hoe maak je tzatziki?
Het maken van een heerlijke tzatziki hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Er zijn namelijk heel erg weinig stappen die je hoeft te zetten voor het maken van tzaziki. De stappen voor het maken van tzatziki lees je hieronder:|
- Snijd de komkommer in de lengte doormidden en verwijder de zaden met een lepel. Rasp de komkommer en bestrooi alles vervolgens met zout. Doe de komkommer in een vergiet en laat dit een aantal uren in de koelkast uitlekken. Je kan de komkommer ook de hele nacht in de koelkast laten uitlekken.
- Pel de knoflookteentjes en rasp deze door de olijfolie.
- Droog de geraspte komkommer met een theedoek en doe alles in een kom. Meng de knoflook en olijfolie er doorheen. Voeg dan de Griekse yoghurt toe. Tot slot moet je de kruiden er doorheen mengen. Maak op smaak met citroensap, peper en zout.
Waar is tzatziki lekker bij?
Tzatziki is een uitermate lekkere toevoeging aan kruidige gerechten. Door de frisse smaak van de tzatziki creëer je namelijk een hele lekkere smaakbom wanneer je deze mengt met allerlei kruiden. Tzatziki is een hele lekkere toevoeging aan allerlei gerechten, maar is vooral geliefd in de zomer. Ook dit komt door de frisse smaak van de saus. Bij kippengyros is tzatziki een hele lekkere saus, die de smaken van de gyros nog beter laten worden. Ook bij kruidige vleesspiesjes is tzatziki een perfecte toevoeging die het gerecht helemaal afmaakt. Tzatziki is gewoonweg een hele veelzijdige dip, saus of soep die heel wat gerechten net dat beetje lekkerder maakt!
Tzatziki toevoegen aan iedere barbecue
Er zijn heel veel gelegenheden waarbij tzatziki de perfecte dip is om klaar te maken. Denk bijvoorbeeld aan een gezellige buurtbarbecue, of een barbecue voor vrienden en familie. Tzatziki past perfect bij al het lekkere en kruidige vlees van de barbecue en is daardoor zeker een goede toevoeging aan iedere barbecue. Het kan een goed idee zijn om een tzatziki klaar te maken met rauwe knoflook, zoals dit normaal gesproken gedaan wordt, en een met geroosterde knoflook. Het roosteren van de knoflook zorgt ervoor dat de smaak wat milder wordt, waardoor iedereen op de barbecue kan genieten van de heerlijke tzatziki. Om volledig in Griekse sferen te blijven, is het een goed idee om souvlaki te maken op de barbecue.
Gemakkelijk en snel een bijgerecht op tafel
Een van de grote voordelen van tzaziki is dat dit bijgerecht zeer makkelijk en snel klaar te maken is. Hierdoor kun je het goed maken voor gelegenheden waarbij veel mensen bij elkaar komen. Bovendien is het niet lastig om in een keer een grote hoeveelheid te maken, zodat je voldoende hebt voor iedereen die langskomt. Nu je weet hoe makkelijk het is om tzatziki te maken, is het hopelijk een lekkere toevoeging aan jouw toekomstige maaltijden. Hier zal je zelf niet alleen veel van genieten, maar ook alle gasten en andere visite zullen lekker kunnen eten!