5 Thaise gerechten om zelf te maken

5 Thaise gerechten om zelf te maken

Als je aan Thailand denkt, is de kans aanzienlijk groot dat je ook direct denkt aan het overheerlijke eten dat ze hier te bieden hebben. Thailand staat bekend om de heerlijke geuren uit de Thaise keuken. Noedels, rijst, saus en kruiden. Als je de thaise keuken vraagt om wat groente en eventueel een stukje vis of vlees dan wordt je maaltijd binnen slechts enkele minuten omgetoverd tot een heerlijke maaltijd. Maar goed, moet je dan helemaal naar Thailand reizen om te genieten van verrassende gerechten? Nee, want deze heb jij jouw eigen gemaakte Thaise gerechten binnen no-time op je eigen tafel staan. In deze blog lees je meer over de lekkerste 5 Thaise gerechten. Van twee gerechten geef ik je het recept.

Thaise gele curry met peultjes en garnalen

Deze lekkere Thaise gele curry met peultjes en garnalen wordt meestal met rijst gereserveerd. Als de saus dun is, zijn ook rijstnoedels uitermate geschikt voor deze curry. Dit gerecht kent een bereidingstijd van circa 45 minuten en let op: het gerecht is zeer pittig. Voor minder pit kun je scherpe ingrediënten, zoals de Spaanse pepers, weglaten uit het gerecht. Maar ja, wat is thailand zonder pittige gerechten?

Recept voor 4 personen:

  • 2 teentjes knoflook. (Tip: je kunt ook gehakte knoflook gebruiken)
  • 10 gram gember.
  • 6 eetlepels rietsuiker.
  • 800 mililiter kokosmelk
  • 2 eetlepel tamarindepasta.
  • 2 Spaanse pepers.
  • ¼ theelepel garnalenpasta verkrijgbaar in een potje.
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad.
  • 4 eetlepels water.
  • 250 gram cherrytomaten.
  • 10 gram galanga (laos).
  • 1 stengel koelverse sereh citroengras.       
  • 3 sjalotten
  • ½ theelepel zout.
  • 300 gram pandanrijst
  • 370 gram verse roerbakgarnalen.
  • 4 eetlepels gebakken uitjes.
  • ½ theelepel gemalen komijnzaad.
  • ½ theelepel gemalen kurkuma.
  • 125 gram peultjes.

Bereidingswijze:

Begin met het pellen van de knoflook en schil vervolgens de gember. Snijd de gember in plakjes. Verhit een koekenpan om hierin de gember en knoflook te roosteren. Doe dit op laag vuur en vergeet niet om regelmatig even te schudden met de pan. Daarna snijd je de laos en pepers fijn. Je haalt met een mesje ½ centimeter van de bovenkant en de onderkant weg van het citroengras. De stengel hiervan snijd je fijn. Snijd nu ook de sjalotten in dunne ringen. In de tussentijd kun je de rijst alvast koken door de aanwijzingen op de verpakking te volgen.

Als je over een vijzel beschikt is het nu tijd om hier de zout en peper in te doen. Stamp dit tot pulp. Voeg hier vervolgens de laos en de citroengras erbij en stamp dit allemaal fijn. Voeg nu ook de gember, ⅓ deel van de sjalotten, specerijen, knoflook en de garnalenpasta toe. Het is belangrijk dat er geen grove stukken achterblijven, dus blijf telkens grondig stampen. Hierdoor zal er een gladde currypasta ontstaan.

Breng nu ¾ deel van de kokosmelk aan de kook. Doe dit in een wok en gebruik matig vuur. Voeg de currypasta nu toe en laat dit zo’n 3 á 4 minuten inkoken en indikken op hoog vuur. Als laatste voeg je de tomaten, overige sjalotten, water, resterende kokosmelk, vissaus, suiker en tamarindepasta toe. Je brengt dit alles opnieuw aan de kook en laat het 2 á 3 minuten pruttelen. Gebruikt hier middelhoog vuur voor.

Als laatste moet je de garnalen droogdeppen, deze toevoegen en circa 3 minuten koken. Als laatste voeg je de peultjes toe, die je nog 1 minuut kookt. Maak het gerecht af met gebakken uitjes en serveer de curry met rijst.

Thaise geroosterde paprika’s

De Thaise geroosterde paprika’s zijn geschikt als bijgerecht. Super om dit op een doodgewone doordeweekse avond te serveren. Je zult iedereen doen verrassen.

Recept voor 2 á 3 personen:

  • Olijfolie
  • 1 limoen
  • 3 paprika’s (voorkeur gaat uit naar paprika’s met verschillende kleuren)
  • 1 theelepel vissaus
  • ½ eetlepel korianderzaad

Bereidingswijze:

Begin als eerst met het voorverwarmen van de oven op 200 graden.

Vervolgens moet je de paprika’s snijden in grove stukken. Aan grote stukken kun je denken in kwarten. Je snijdt daarna het steeltje van de paprika af, maar let er op dat je wel het zachtere deel van de kroon laat zitten op de paprika. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de zaadjes in de paprika te laten zitten.

Nu is het tijd om de paprika’s in een ovenschaal te doen en deze met olijfolie te besprenkelen. Als je oven goed is voorverwarmd, kun je de paprika’s roosteren in zo’n 35 á 45 minuten, afhankelijk van de soort oven.

Indien je het fijn vindt, kun je ervoor kiezen om het velletje van de paprika te verwijderen, maar dat is niet noodzakelijk. Als je de paprika’s uit de oven hebt gehaald, is het tijd om snel te handelen. Doe de paprika’s gelijk in een schaal en dek ze af met plasticfolie, wat het afpellen van de schilletjes makkelijker maakt.

In een droge koekenpan kun je het korianderzaad roosteren.

Nu kun je de paprika’s in een schaal leggen en hier vissaus overheen doen. Verder maak je het gerecht helemaal af door sap van een halve limoen en bestrooi het met korianderzaad.

3 lekkere thaise gerechten

Nu we uitgebreid twee heerlijke Thaise gerechten hebben besproken, is het tijd om er nog drie te bespreken. Deze beschrijf ik kort, maar krachtig, zodat je een inschatting kunt maken of dit iets is wat je lekker vindt. Recepten zijn op het internet te vinden.

Papaya salade

Als eerste de papaya salade. ‘Som tum’ wordt gemaakt van papaya die nog niet rijp is, waardoor papaya een betere smaak heeft. Dit gerecht flans je binnen no-time in elkaar door de volgende ingrediËnten te mengen: pinda, wortel, sperziebonen, vissaus, limoen, chilipeper en gamba’s.

Massaman curry

Deze curry is uiteraard erg pittig, zoals de meeste curry’s van Thailand. Maar deze curry is extra speciaal, aangezien het beef, uien en aardappelen bevat. Dit kun je met rijst serveren.

Tom Yum

Tom Yum is een lekkere soep uit Thailand. Deze soep heeft alles: het is helder, pittig, zout en bevat een zuurtje. Ingrediënten die worden gebruikt: limoen, basilicum, gamba’s, koriander, citroengras en champignons.

Heb jij wel eens Thais gegeten? Wat zijn jou favoriete Thaise gerechten?



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.