10 Turkse voorgerechten waar ik niet genoeg van kan krijgen
Onlangs was ik in Turkije en viel het me op dat je standaard een aantal Turkse voorgerechten bij je maaltijd kreeg, ook als je deze niet bestelde. In de loop der tijd zijn er diverse invasies van vreemde volken in Turkije geweest. Tijdens een invasie komen er verschillende culturen bij elkaar en dat laat vaak sporen achter. Ook wanneer een land weer zelfstandig wordt zijn er vaak nog eeuwen later sporen te vinden van de invasie. Dat geldt ook voor de Turkse keuken. Ook de eigen expansiedrift van Turkije in de vorm van bijvoorbeeld het Ottomaanse rijk heeft invloed gehad op de diversiteit van de Turkse keuken.
De Turken integreerden in landen zoals Irak en Egypte en namen ook onderdelen van de lokale keuken over. Het resultaat is een zeer diverse Turkse keuken. De Turkse keuken bestaat uit vaak gegrild vlees, gegrilde vis of groente. Ook bestaan er onwijs veel turkse salades. Een Turks gerecht wordt vaak begeleid door een saus van yoghurt. Ik laat je graag kennismaken met de Turkse keuken. Daarom deel ik 10 overheerlijke Turkse voorgerechten die je voor je gasten of gewoon lekker voor jezelf kunt maken.
De Turkse versie van Tapas: Mezze
Ik ben persoonlijk een enorme fan van tapas. Er wordt altijd gezegd dat de eerste hap het beste smaakt. Met tapas heb je bijna alleen maar ‘eerste happen’. Naast het bekende Spaanse tapas, biedt ook de Turkse keuken een vorm van tapas. Ik heb het over ‘Mezze’. De basis van ‘Mezze’ is Turks brood met diverse dips zoals humus en tomatensalsa. Daarnaast zet je salades en babaganoush op tafel. Mezze zorgt gegarandeerd voor een vrolijke eettafel en is dus een van mijn favoriete Turkse voorgerechten!
Een herderssalade met schapenkaas
Een van de makkelijkste en leukste Turkse voorgerechten is een herderssalade. Voor een overheerlijke herderssalade heb je de volgende ingrediënten nodig: 1 krop sla, 2 tomaten, 2 paprika’s (liefst 2 kleuren), 2 uien, 200 gram schapenkaas, 50 gram olijven, 2 citroenen, 1 bosje peterselie, een half kopje olijfolie en peper en zout. Snijd alle ingrediënten en ontpit de olijven. Meng alle ingrediënten behalve de olijfolie, peper en zout, de peterselie en de kaas. Sprenkel daarna deze ingrediënten over de salade. Heel simpel, maar onwijs lekker. Afiyet olsun (eetsmakelijk)!
Een auberginesalade met yoghurt
De Turkse keuken kent veel salades en dit zie je ook terug in de Turkse voorgerechten. Zo ook deze auberginesalade met yoghurt. Voor deze salade heb je nodig: zwarte olijven, 1 groene paprika, 1 tomaat, een half glas yoghurt, 2 teentjes knoflook, een lepel zout, 2 lepels olijfolie, sap van 1 citroen en 6 grote aubergines. Bak de aubergine totdat deze goed zacht wordt en prak met een vork. Voeg de overige ingrediënten toe behalve de tomaat, paprika en olijven. De tomaat, paprika en olijven voeg je als laatste als garnering toe.
Een klassieke Turkse rode linzensoep
Een van de traditionele Turkse voorgerechten is soep. En de allerlekkerste Turkse soep is toch wel de rode linzensoep. Je kunt voor een traditioneel recept gaan of zelf een beetje experimenteren. Voeg bijvoorbeeld eens cranberries toe of snij een extra rode peper fijn. Een linzensoep leent zich heel goed om naar eigen smaak aan te passen!
Dolma, gevulde wijnbladeren
Dolma is een Turks gerecht waarbij je wijnbladeren vult met gehakt, rijst of groenten. De bekendste variant is die met rijst en kruiden. Je kunt zelf allerlei variaties proberen. Het woord ‘Dolma’ betekent in het Turks ‘gevuld ding’. Dus in principe kun je er van alles in stoppen! Je kunt bijvoorbeeld ook rijst met vlees in de rolletjes stoppen. Het ziet er in ieder geval fantastisch leuk uit als voorgerecht. Een van de leukste Turkse voorgerechten als het gaat om presentatie.
Gözleme, hartige pannenkoeken
Gözleme zijn een soort hartige pannenkoekjes die je met diverse ingrediënten kunt vullen. Je kunt ze vullen met vlees, vis, kaas of groente. Voor de zoetekauw kun je ze ook vullen met suiker, een chocoladepasta of iets anders waar je zin in hebt! Eigenlijk een beetje vergelijkbaar met de Hollandse pannenkoek dus. Gözleme wordt alleen gebakken op een traditionele bolle bakplaat. Dit is een van de Turkse voorgerechten die eigenlijk iedereen altijd wel lust.
Een salade met witte bonen
De witte bonensalade is een heerlijke salade. Je moet alleen wel al een dag van tevoren weten dat je deze salade wil gaan maken. Je hebt het volgende nodig: olijfolie, 2 lepels zout, 3 eieren, een half bosje peterselie, 12 zwarte olijven, 3 paprika’s, 3 tomaten, 1 ui, een glas azijn en 250 gram witte bonen. Laat de bonen een dag van tevoren weken. Giet ze de volgende dag af en kook de bonen gaar. Snij de ui in plakjes en wrijf deze in met zout. Spoel de ui af en giet de bonen af. Voeg de hardgekookte eieren, olijven, paprika’s en de tomaten toe aan de ui met bonen. Maak van de olijfolie, azijn en zout een dressing en giet dit over de salade heen.
Pide, de echte Turkse pizza
Bij een Turkse pizza denken veel mensen gelijk aan de snack in de vorm van een opgerolde ‘pannenkoek’. Dat is niet de Turkse pizza waar ik op doel! De Turkse keuken biedt namelijk ook nog een ‘echte’ Turkse pizza: Pide. Dit gerecht is een platbrood in de vorm van een bootje. Je kunt de bodem beleggen met allerlei verschillende ingrediënten zoals ui, groente, gehakt,sucuk of kaas. Pide is een kleinere vorm van pizza en is dus een van de leukere Turkse voorgerechten.
Lamsrack met tabouleh en muntsaus
Dit gerecht is een combinatie van vlees en een salade en een van de uitgebreidere Turkse voorgerechten. De tabouleh (een soort couscous) met groente naar keuze biedt een soort basis voor het bord. Boven op de tabouleh leg je de bereide lamsrack. Je kunt de lamsrack kruiden met oregano, paprikapoeder, peterselie, knoflook, peper en zout. Top het gerecht af met een romige muntsaus en je kunt een prachtig bord uitserveren.
Courgette salade
Ik sluit mijn tips af met nog een heerlijke salade. Salades horen nu eenmaal thuis in de Turkse keuken. Salades zijn fijne Turkse voorgerechten, omdat je gemakkelijk de porties kunt bepalen. Voor deze salade heb je een kilo courgettes, 250 gram yoghurt, 2 teentjes knoflook, een lepel zout, een bosje verse dille en 5 zwarte olijven nodig. Kook de plakjes courgette gaar in zout water. Prak de courgette daarna met een vork en meng met de overige ingrediënten.