3 Turkse gerechten met spinazie

Turkije staat niet alleen bekend om haar prachtige bezienswaardigheden, maar ook om haar overheerlijke keuken. Zonder twijfel is eten een zeer aangename gebeurtenis in Turkije. Niet zo gek dus dat ik na een weekje vakantie meteen 4 kilo was aangekomen. Waar eten is, is er feest. In de Turkse keuken is er een talloze variatie aan gerechten te ontdekken. Er is voor ieders wat wils. De Turkse keuken is zeker een keuken met culinaire specialiteit. Zelf ben ik erg gek op de Turkse gerechten met gehakt. Kofte is mijn favoriet. Maar Turkse gerechten ben spinazie doen het hier ook altijd erg goed.
Grandes cuisines
Als je een vakantie boekt naar Turkije wordt deze uiteraard onvergetelijk. Niet alleen door wat je in dit land te zien krijgt, maar ook door wat je proeft. Jouw vakantie wordt immers pas echt onvergetelijk als je ook goed hebt gegeten. Het is geen verrassing dat de Turken trots zijn op de gerechten die zij creëren en dat is ook niet zo gek. De Turkse keuken behoort namelijk op het lijstje van de ‘grande cuisines’ ofwel: de grote keukens. Er zijn drie gigantische keukens, waartoe de Turkse, Franse en Chinese keuken behoren. Je zult in Turkije dus vast en zeker genieten van de lekkerste gerechten.
Welke ingrediënten zijn onmisbaar in de Turkse keuken?
Voordat ik drie overheerlijke Turkse gerechten met spinazie met je deel, vertel ik je eerst op welke ingrediënten de Turkse keuken vaak gebaseerd is. Over het algemeen kun je stellen dat er altijd gegrild vlees, salades en verse groenten en fruit te vinden zijn in de Turkse keukens. Als je een keuze maakt uit verscheidene schotels is de kans erg groot dat je hier een yoghurtsaus bij krijgt geserveerd. Wat opmerkelijk is aan de Turkse keuken is dat deze keuken een enorme scala aan zowel warme- als koude voorgerechten kent. Sowieso is yoghurt een product dat veelzijdig wordt gebruikt in de Turkse keuken en als onmisbaar kan worden beschouwd. Ook krijg je meestal brood voorgeschoteld als het gaat om een voor- of hoofdgerecht.
Het ontbijt
De drie Turkse gerechten met spinazie die ik dadelijk met je deel zijn voor- en hoofdgerechten. Daarom beschrijf ik hieronder kort hoe een ontbijt meestal in elkaar wordt gezet in de Turkse keuken. Zo kun je hier ook een beeld van krijgen en kun je eventueel ook zelf een Turks ontbijtje in elkaar zetten. Meestal wordt er voor het ontbijt gekozen voor wit brood in combinatie met geitenkaas, jam, boter, olijven, komkommer en stukjes tomaten.
Drie gerechten met spinazie
Nu je meer weet over onmisbare ingrediënten in de Turkse keuken, is er nog één ingrediënt die ik nog niet heb besproken. Dit is spinazie. Er zijn ook talloze Turkse gerechten met spinazie te ontdekken die je ook thuis kunt maken. Je hoeft zeker niet helemaal naar Turkije te vliegen om te genieten van haar overheerlijke keuken. Sterker nog: ook in Nederland zijn er inmiddels een heleboel Turkse keukens te vinden. Het is zeker de moeite waard deze eens te bezoeken. Maar ook vanuit huis kun je een heel eind komen om de Turkse keuken na te bootsen. Hieronder deel ik drie Turkse gerechten met spinazie, zodat jij kunt genieten van de Turkse keuken.
#1 Makkelijke Turkse salade
Ten eerste deel ik een Turkse salade met je. Dit is een van de gerechten met spinazie die ik in deze blog met je deel. Het voordeel van salades is dat deze vrij makkelijk en snel te maken zijn. Perfect voor een zomerse dag en zeer geschikt als voorgerecht. Hieronder zie je het ingrediënten lijstje:
- 250 gram spinazie (zonder steeltjes)
- 1 rode ui in smalle ringen of partjes gesneden
- 5 eetlepels olijfolie
- 2 ons fetakaas (deze kun je kruimelen)
- peper
- 2 theelepels suiker
- 2 eetlepels balsamicoazijn of sherryazijn
- 2 eetlepels geroosterde pijnboompitten
- 3 theelepels balsamicoazijn
- granaatappelpitjes
Hoe maak je het?
Voor dit Turkse gerecht met spinazie ga zorg je er eerst voor dat de spinazie goed gewassen is. Was de spinazie en maak de spinazie droog in de slacentrifuge.
Nu doe je de spinazie in een slakom en pak je een zware koekenpan. In deze koekenpan verhit je 2 eetlepels olijfolie. Hierin doe je de uienringen of partijen, totdat ze bruin en zacht zijn.. Dit duurt circa 7 minuten. Vervolgens doe je 3 eetlepels balsamicoazijn en 2 theelepels suiker in de pan. De azijn zal verdampen. Al roerend verdamp je de azijn totdat er een stroopje ontstaat. Hierbij voeg je de ui toe. De overige 3 eetlepels olijfolie doe je nu bij de koekenpan en je voegt de feta toe. Blijf goed roeren in de pan totdat de feta gesmolten is. Voeg nu ook de azijn toe en breng het gerecht op smaak met peper. Nu kun je de kaas over de spinazie gieten en probeer de kaas goed te verdelen over het gerecht. De laatste stap is om de spinazie te verdelen over de borden en de finishing-touch zijn de gekarameliseerde uitjes en de granaatappelpitjes.

#2 Turks gerecht op de bakplaat
Het tweede Turkse gerecht met spinazie is een gerecht op de bakplaat.
Wat zijn de ingrediënten voor 4 personen:
- filodeeg.
- 400 gram bladspinazie uit de diepvries
- ½ kilogram rundergehakt
- olijfolie
- 1 hele yui
- 1 ei
- yoghurt
- geitenkaas
Voordat je met dit Turkse gerecht met spinazie begint verwarm je de oven voor op 200 graden Celcius en meng je de ei, yoghurt met olijfolie in een kommetje.
Fruit de ui aan in een pan, bak het gehakt rul en voeg ook de spinazie toe. Bak dit alles op een laag vuur voor circa 15 minuten. In de tussentijd kun je de vellen filodeeg op de bakplaat leggen 2 of 3 vellen per laag. Besmeer de vellen met het mengsel dat je gemaakt hebt. Verdeel naar de derde keer het spinazie-gehaktmengsel over de hele bakplaat en verkruimel hierover de witte kaas. Ga zo door tot alles op is. Bak dit in de oven voor 30 minuten.
#3 Yumurtali Ispanak
Het laatste gerecht met spinazie is Yumurtali Ispanak.
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 kilo gewassen en uitgelekte spinazie
- olijfolie
- 200 gram rundergehakt
- handvol ongekookte rijst
- rode peper
- zout
- 2 blikjes tomatenpuree
- 1 gesnipperde ui
Ten eerste bak je de ui glazig met olijfolie. Hierna voeg je zowel de tomatenpuree als de rijst toe. Na vijf minuten doe je ook de rundergehakt erbij. Vervolgens voeg je de spinazie toe met een kopje water. Breng dit op smaak met wat zout en rode peper. Roeren maar! Als laatste breek je de eieren boven het spinazie mengsel en laat je de eieren in zo’n 10 minuten gaar worden en stollen.
Welke van deze Turkse gerechten met spinazie ga jij als eerste uitproberen?