3 Turkse gerechten met gehakt
Nederlanders houden over het algemeen van eten uit de eigen keuken, zoals de echte goede stamppotten: boerenkool, zuurkool en hutspot, maar ook worden de keukens in het buitenland zeer geliefd. We zijn vaak benieuwd op welke manier andere culturen hun eten bereiden en we genieten hier ook vaak van. De Turkse keuken is een van de geliefde keukens in Nederland. Massaal bestellen we een Turkse hap. Denk aan een lahmacun of broodje döner. Je kunt bestellen, maar er worden ook steeds vaker allerlei verschillende Turkse gerechten afgehaald in een Turkse winkel. Goed eten kunnen we allemaal. En de lekkerste gerechten vind ik toch wel de Turkse gerechten met gehakt.
De Turkse keuken is super gevarieerd en dat is niet voor niks. Dit komt doordat de Turkse keuken veel invloeden kent vanuit andere landen, zoals Aziatische en Europese invloeden. De ingrediënten die de Turkse keuken vaak gebruikt zijn onder andere yoghurt, gegrilde vis, vlees en verse groenten. Salades zijn ook niet weg te denken uit deze keukens! Voor een nagerecht is er altijd wel plaats, toch? Deze bestaan voornamelijk uit zoet gebak en vers fruit. Het dessert die het meest bekend is, is baklava.
Het is uiteraard leuk om af en toe te bestellen, hoewel je portemonnee misschien wat minder blij is met het vele bestellen en afhalen. Gelukkig hoef je ook niet veel verder te kijken dan je eigen huis als je wilt genieten van Turks eten. Je kunt namelijk ook zelf aan de slag met het maken van deze heerlijke Turkse gerechten. In deze blog geef ik je 3 lekkere Turkse gerechten mee met gehakt, die je zelf thuis kunt maken.
Turks brood met gehakt
Turks brood hoef je op zich niet veel aan te passen, omdat dit brood van zichzelf al lekker smaakt. Maar je kunt het altijd nóg lekkerder maken.
Ingrediënten voor 2 personen
- 300 gram rundergehakt
- 200 milliliter tomato frito
- 1 heel turks brood
- Komkommer
- 100 gram ijsbergsla
- Knoflooksaus
- 25 gram oude geraspte kaas
- 1 theelepel sambal
- 1 ui
- 2 theelepels shoarmakruiden
Bereidingswijze
Als eerst moet je de oven voorverwarmen op 200 graden. Het is de bedoeling om met turkse brood op een voorzichtige manier uit te hollen met je handen. Dit kun je doen door het kapje van het Turks brood te verwijderen. Let op: je hoeft het brood dat overblijft zeker niet weg te gooien. Dat zou zonde zijn! Gebruik dit resterende brood bijvoorbeeld om croutons te maken. Dat is heerlijk voor een salade of in de soep.
Snipper nu de ui. Doe wat olie in een pan en bak hier de ui in. Gebruik voldoende olie en blijf de ui roeren door de pan, zodat de ui niet aanbrandt. Na ongeveer 2 minuten kun je het gehakt toevoegen samen met de shoarmakruiden. Dit gehakt ga je vervolgens rullen.
Terwijl het gehakt aan het bakken is, ga je de binnenkant van het brood insmeren met de tomaten frito. Nadat je dat hebt gedaan kun hier het gehakt overheen scheppen, waarna je de geraspte kaas over dit gehakt kunt strooien. Doordat het gehakt nog heel erg warm is, zal de kaas smelten. Als je dat hebt gedaan heeft het brood ongeveer 10 minuten nodig om helemaal gaar te bakken in de oven.
Als het Turks brood aan het bakken is, heb je tijd om de sla en komkommer alvast te snijden. Je kunt hier eventueel tomaten aan toevoegen als je dat lekker vindt. Als het brood klaar is met bakken kun je de ingrediënten gebruiken om het brood te beleggen. Maak het helemaal af met sambal en knoflooksaus.
Voor een extra tip: je kunt de knoflooksaus ook helemaal zelf maken. Hieronder deel ik het recept met je. Dit is 1 van die Turkse gerechten met gehakt die perfect zijn voor een luie zondag.
Recept knoflooksaus
Ingrediënten
- Scheutje melk
- 1 theelepel honing
- 2 teentjes knoflook
- 300 milliliter Griekse yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- verse bieslook
- Snufje peper en zout
Bereidingswijze
Om te beginnen moet je de 2 teentjes knoflook uitpersen. Vervolgens snijd je de bieslook in kleine stukken en doe je alle ingrediënten in een schaaltje. Dit meng je goed. Het sausje kun je in de koelkast zetten, totdat je het gaat serveren. Zo makkelijk kan het zijn! Knoflook past hartstikke goed bij een gerecht met gehakt, kip of stokbrood.
Turkse pizza
Een Turkse pizza is de lieveling van velen. Daarom deel ik ook een recept van een Turkse pizza, zodat je thuis aan de slag kunt met dit lekkere Turkse gerecht met gehakt.
Benodigdheden voor het (pizza)deeg
- snufje zout
- 150 milliliter lauwwarm water
- 250 gram bloem
- 7 gram gist
- 2 eetlepels olijfolie
Benodigdheden voor de topping van de pizza
- scheutje water
- 100 gram gehakt
- halve ui
- verse peterselie
- 3 tomaten
- halve paprika
- halve rode peper
- 2 theelepels tomatenpuree
Bereidingswijze:
Maak eerst het deeg of koop een kant-en-klare pizzadeeg. Verwarm vervolgens je oven voor op 240 graden. Als je een keukenmachine hebt kun je hier rode peper, knoflook, paprika, ui, tomaten en een takje peterselie aan toevoegen. Indien het geheel niet zo goed mengt, kun je een scheutje water gebruiken. Als alles goed is geblend heb je een soort sausje.
Je kunt het gehakt rul bakken door wat olie in de pan te doen en hier het gehakt in te bakken. Bak één minuut de tomatenpuree mee met het gehakt en voeg daarna de tomatensaus toe. Je kunt de gehakt met saus nog verder op smaak brengen door peper en zout toe te voegen.
Rol het deeg uit en leg het gehaktmengsel op het deeg. De pizza moet ongeveer 10 minuten bakken in de oven. Je kunt de pizza eten met nog wat extra plakjes tomaat en knoflooksaus.
Iskender
Nog een laatste lekkere Turkse gerecht met gehakt is Iskender. Dit is super lekker en is ook heel erg populair in Turkije. Niet zo heel erg gek. Iskender kun je zien als een soort döner kebab. Er wordt dun gesneden lamsvlees gebruikt en overgoten met tomatensaus, gesmolten boter en yoghurt. Dit alles wordt gedaan in een overheerlijk pitabroodje. Je kunt dit gerecht bestellen bij je favoriete Turkse restaurant, maar ook zelf klaarmaken. Ik beloof je. Dit gerecht is ook zeker de moeite waard zijn en je zult hier de mensen in jouw huishouden, vrienden of familie hier enorm mee verrassen.
Heb jij wel eens Turkse gerechten met gehakt gemaakt?
3 gedachten over “3 Turkse gerechten met gehakt”