Tapas zelf maken in een handomdraai

Tapas zelf maken in een handomdraai

Tapas zijn een van de bekendste gerechten uit de Spaanse keuken. Maar weet je eigenlijk hoe tapas zijn ontstaan? Het enkelvoud ‘tapa’ is te vertalen als ‘deksel’. De kleine hapjes werden oorspronkelijk gebruikt om een drankje af te dekken. Een stuk brood of een plakje vlees op een glas diende de functie om vliegen bij de drank weg te houden. Het verhaal over de oorsprong van het eten van tapas bij een drankje is een beetje omstreden. Volgens de legendes stuurde Karel V in 1500 ieder uur een ruiter naar de Zuidelijke Nederlanden. Tijdens de lange tocht stopten de ruiters onderweg vaak bij verschillende herbergen om wat te drinken. Karel V kreeg te horen dat de ruiters veel dronken maar weinig aten. Daarom gaf hij het bevel dat de herbergen ook eten moesten serveren bij de drankjes. En zo is het gebruik in Spanje ontstaan om kleine hapjes bij het drinken te serveren. In Nederland serveren we tapas niet alleen als ‘borrelhap’, we eten tapas ook als avondeten. Ik doe zelf niets liever dan allerlei verschillende gerechtjes maken en proeven. Mensen zeggen dat de eerste hap het beste smaakt, bij tapas kun je keer op keer weer genieten van die ‘eerste hap’. Tapas zelf maken is goed te doen, ik deel wat gerechtjes die je in een handomdraai klaar hebt!

Koude tapas

Tapas gerechtjes kunnen zowel warm als koud zijn. Juist de combinatie van de twee zorgt weer voor nog meer afwisseling. Ik deel drie soorten tapasgerechtjes, onderverdeeld in vlees, vis en vegetarisch. In de Spaanse keuken wordt heel veel gebruik gemaakt van vlees en nog veel meer van vis en schelpdieren. Toch bestaan er voor de vegetariërs onder ons ook wel wat vegetarische tapas. Dat is ook het voordeel van tapas zelf maken, je kunt eventueel een vleescomponent weglaten of vervangen naar smaak.

Vleestapas zelf maken

Een van de meest simpele tapas om zelf te maken is de meloen-pastrami prikker. Voeg nog een blaadje basilicum toe en je hebt een heerlijk frisse tapa. Daarnaast is een bekend hapje ook wel de koude wrap. Vul een wortelwrap met pastrami, avocado en pijnboompitten en je hebt een heerlijk tapagerechtje. Als derde bestaat er nog een gerechtje met pastrami. Beleg hiervoor een klein toastje met een plakje mozzarella, een beetje tomaat, een stukje pastrami en een blaadje basilicum. Tapas zelf maken hoeft op deze manier helemaal niet moeilijk te zijn!

Vistapas zelf maken

Er bestaan wereldwijd niet veel koude visgerechten, maar aangezien de Spanjaarden zoveel van vis houden zitten er uiteraard ook wat koude vistapas tussen. Als eerste kun je de eerdergenoemde wrap een beetje ombouwen tot vistapa. Vervang de pastrami door gerookte zalm en de pijnboompitten door roomkaas. Je hebt gelijk een heel ander soort tapas gemaakt. Er bestaat ook een andere variant op de meloen-pastrami prikker. Je kunt deze ook met een garnaal maken. Bak de garnaal eventjes en laat hem afkoelen. Verder is de meloentapas zelf maken net zo makkelijk. Een ander lekker receptje voor koude vistapas zijn de gerookte zalmrolletjes. Rol een plakje zalm op met een plakje komkommer samen met wat roomkaas en bieslook. Ook al heel makkelijk te maken, maar ziet er heel vrolijk uit!

tapas

Vegetarische tapas zelf maken

Een tapassoort die in Spanje heel veel wordt gegeten is de ‘pincho’. Dit is een klein hapje in de vorm van een klein geroosterd stokbroodje met een topping. Je kunt in een restaurant elke pincho pakken die je wil, je bewaart de satéprikkers en aan de hand daarvan reken je uiteindelijk af. Voor vegetarische tapas zelf maken biedt de pincho veel verschillende opties. Een heerlijke vegetarische pincho is bijvoorbeeld die met manchegokaas en een stukje abrikoos. Daarnaast kun je als vegetarische tapa ook voor de salmorejosoep of gazpacho gaan. Beiden zijn een variant van koude tomatensoep. Gazpacho is voornamelijk gemaakt van rauwe groenten en salmorejo is gemengd met broodkruimels wat resulteert in een wat stevigere soep.

Warme tapas

De Spaanse keuken biedt ook veel opties voor warme tapas. Tapas zelf maken is leuk, maar het is fijn om een deel koude en een deel warme tapas te maken. Anders ben je met de laatste tapasgerechtjes bezig en dan zijn de eerste alweer afgekoeld. Tapas zelf maken moet je wel een beetje ontspannen en leuk houden. Mocht je toch bang zijn dat de tapas te snel afkoelt? Zet dan de oven op een lage stand en zet je gerechtjes daarin om ze warm te houden. Of stop de gerechtjes in een warmhoudtas. Een pan in bed zetten werkt vaak ook heel goed.

Vleestapas zelf maken

Bij tapas zelf maken kan deze klassieker eigenlijk niet ontbreken: albondigas. Het gerechtje bestaat uit kleine gehaktballetjes in tomatensaus. Serveer het geheel in een leuk pannetje om het helemaal af te maken. Bij een avondje tapas mogen ook de empañadas niet ontbreken! Het zijn een soort gevulde ronde deeghapjes. Je kunt heerlijke empañadas maken met gehakt of kip. Je kunt ook miniatuur burgertjes maken van rundvlees. Als je de tijd hebt kun je er zelfs kleine rondjes brood bij uitsnijden. Voeg nog een heel klein blaadje sla toe en je hebt een mini hamburger!

Vistapas zelf maken

Een van mijn persoonlijke tapasfavorieten dat zijn de garnalenkroketjes. Bij tapas zelf maken denk je hier misschien niet gelijk aan, maar ook deze overheerlijke kroketjes kun je zelf maken. Het kost ietsje meer tijd, maar dan zet je wel een professionele tapasmaaltijd voor je gasten neer. Zie je de garnalenkroketjes niet zo zitten? Dan kun je ook gambaspiezen marineren en grillen. Serveer ze met een beetje salade. Als derde visoptie kun je ook tapas zelf maken met gebakken kabeljauw. Smeer er wat olijventapenade overheen samen met een plakje pastrami. Top af met een klein cherrytomaatje en prik er een satéprikker in om het hapje bij elkaar te houden.

Vegetarische tapas zelf maken

Vegetarische tapas zelf maken is net zo makkelijk als de andere opties. Je kunt de eerdergenoemde empañadas ook vegetarisch maken door deze te vullen met groente zoals kastanjechampignons. Een vegetarische variant op de garnalenkroketjes zijn de manchegoballetjes. Deze kaasballetjes zijn zelfs iets makkelijker te maken dan de garnalenkroketjes. Je hebt alleen een frituurpan nodig. Verder zijn er ook andere vegetarische tapasgerechten. Een echte klassieker zijn de gegratineerde knoflookchampignons. Voor een avondje tapas zelf maken zijn ook de zoete aardappel patatas bravas goed te doen. En eigenlijk kan een Spaanse aardappeltortilla ook echt niet ontbreken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *