Zo maak je een tapas menu voor thuis

Zo maak je een tapas menu voor thuis

Stel je voor, je loopt in een Spaanse straat en je bent op zoek naar een tapasbar. Aan je linkerkant zie je een bar waar de grond is bezaaid met servetjes. Aan de rechterkant zie je een bar en daar is de grond schoon. Naar welke bar ga je? De meeste mensen zullen voor de schone grond gaan. Die bar is immers schoner en beter opgeruimd. Toch zal een echte Spanjaard voor de bar aan de linkerkant gaan. In Spanje gooien gasten na het eten van de tapas de servetjes waarop deze geserveerd worden op de grond. Hoe meer servetjes er op de grond liggen, hoe populairder de tapasbar. Ik moet eerlijk bekennen dat ik denk ik ook zou gaan voor een tapas menu in een restaurant waar het schoon is. De verkeerde keuze dus.

Een grote kans dat je bij de linker tapasbar dus de lekkerste tapas voorgeschoteld krijgt. Maar ook als je niet in de gelegenheid bent om een Spaanse tapasbar te bezoeken, kun je genieten van een overheerlijk tapas menu. Veel soorten tapas zijn makkelijk zelf te maken. Ik help je graag met het samenstellen van een tapas menu voor thuis! Ik deel verschillende ideeën voor een tapas menu, zowel koud als warm. Ik adviseer om je tapas menu samen te stellen uit veel verschillende gerechtjes. Dus wissel koud en warm af. Kijk ook naar gerechtjes die je eventueel al een dag van tevoren kunt maken. Dat maakt de voorbereiding van je tapas diner meer ontspannen. Op deze manier kun je een geweldig lopend buffet thuis neerzetten.

Tapas menu thuis maken

Tapas met vlees

De gemiddelde vleesconsumptie van Spanjaarden ligt hoger dan een kilo vlees per week. Spanje is daarmee een van de landen met de hoogste gemiddelde vleesconsumptie ter wereld. In de Spaanse keuken vind je dan ook veel gerechten met vlees terug. Ik deel een aantal koude en warme tapasgerechten met vlees voor je tapas menu! Voor het perfecte tapas menu wissel je gerechten af tussen vlees, vis en vegetarische opties. Je kunt de tapas als Spaanse voorgerechten gebruiken bij een wat zwaardere maaltijd maar je kan er ook een buffetje van maken.

Koude tapas met vlees

Een van de gerechtjes die veel als koude tapas wordt geserveerd in Spanje is meloen omwikkeld met een stukje serranoham. Voor een halal tapas menu kun je de serranoham vervangen met pastrami! Een tapas menu zelf maken is vaak redelijk wat werk. Je moet immers allemaal losse gerechtjes maken. Gelukkig zijn er veel soorten koude tapas die niet zo veel werk zijn. Het is namelijk ook gebruikelijk om verschillende soorten gedroogde worst te serveren. Snijdt een runderchorizo of runder-kalkoenfuet in plakjes. Het is zo klaar en het biedt gelijk een variatie op de andere tapas.

Warme tapas met vlees

Natuurlijk zijn er ook talloze warme tapasgerechten met vlees te bereiden. Een van mijn persoonlijke favorieten is albondigas. Dit zijn kleine Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Het gerechtje is heel makkelijk te maken en smaakt overheerlijk in je tapas menu. Je kunt overigens ook kiezen voor vegetarische balletjes. Die zijn net zo lekker. Daarnaast is een handig tapasgerecht met vlees de kikkererwten met chorizo. Je kunt beide gerechten ook al goed een dag van tevoren maken. Op het dag van je diner hoef je het dan alleen nog maar op te warmen. Mini hamburgertjes doen het dan weer altijd goed bij de kids.

Tapas met vis

Als er iets is wat Spanjaarden nog meer consumeren dan vlees, dan is dat vis. Er bestaat dus ook een enorme variatie aan tapasgerechten met vis die niet mogen ontbreken in je tapasmenu. Ik adviseer om ten minste een gerecht met garnalen of andere schelpdieren te maken en minimaal een met vis. Lekker met wat extra knoflook. Tapas met vis kun je zowel warm als koud eten.

Koude tapas met vis

In Spanje wordt tapas ‘pinchos’ genoemd. Zoals ik in het begin van deze blog al schreef worden deze geserveerd op servetjes. Een pincho bestaat vaak uit een stukje brood met een topping. Voor koude vis tapas adviseer ik de tonijnsalade pincho. Deze pincho maak je met een stukje stokbrood, tonijnsalade van tonijn en mayonaise, olijven en kappertjes. Ook echt geen ingewikkeld recept, maar wel weer even iets heel anders. Je kunt ook een heerlijke vispincho maken met makreel, geraspte wortel, mayonaise en stokbrood. Om ook nog een tapasgerecht zonder brood toe te voegen adviseer ik ook de meloenprikker met garnaal. Marineer de garnalen met chilivlokken en bak ze gaar. Prik de garnalen na het afkoelen op een satéprikker met een stukje meloen en basilicum. Dit gerechtje geeft gegarandeerd extra kleur aan je tapas menu!

Warme tapas met vis

Warme vistapas is ook overheerlijk. Een persoonlijke favoriet zijn de gegrilde knoflookgarnalen. Ook voor dit tapasgerechtje hoef je niet eens zoveel te doen. Gril de garnalen in een zelfgemaakte knoflookolie. Serveer de sissende garnalen in de knoflookolie met een stukje stokbrood. Nog een optie voor vistapas zijn de empañadas met tonijn en venkel. Empañadas kunnen echt niet ontbreken in je tapas menu. Je kunt ze eventueel ook met vlees of groente vullen. En als laatste nog een gerecht wat eigenlijk niet kan ontbreken van je tapas menu is de Spaanse aardappeltortilla. Deze tortilla maak je met ei, aardappel, doperwten en chorizo.

Vegetarische tapas

Ondanks dat de Spanjaarden bekend staan om hun vlees- en visgerechten, bestaan er ook meer dan genoeg vegetarische Spaanse recepten. Ook als vegetariër kun je dus prima een tapas menu samenstellen. Denk aan lekkere aardappeltjes met truffel mayo, of stokbroodjes met verschillende smeersels. Simpel maar toch lekker.

Vegetarische tapas voor je tapas menu

Vegetarische koude tapas

Wanneer we het over koude vegetarische tapas hebben kan de koude Spaanse tomatensoep niet ontbreken. De tomatensoep komt in twee varianten: gazpacho en salmorejo. Salmorejo is gemengd met boordkruimels waardoor de soep wat steviger van structuur is. Gazpacho bestaat grotendeels uit rauwe groenten en is daardoor wat frisser en lichter dan Salmorejo. Naast soep kun je als vegetarische tapas ook heerlijke miniwraps serveren. Als wrap kun je een groentetortilla gebruiken van wortel of paprika. Vul de tortilla bijvoorbeeld met roomkaas en spinazie.

Vegetarische warme tapas

Zoals ik eerder al schreef kun je een Spaanse empañada ook vullen met vegetarische ingrediënten. Je kunt kiezen voor een traditioneel recept en het gehakt vervangen door vegetarisch gehakt. Of je kunt de empañadas vullen met paddenstoelen of een andere groente naar keuze.

Nog een heel bekend tapasgerecht dat niet kan ontbreken op je tapas menu is patatas bravas. Dit zijn geroosterde zoete aardappels met een licht pikante Spaanse saus. Daarnaast kun je ook een heerlijke portie van gegrilde knoflookchampignons serveren. En wanneer je echt indruk wil maken met je tapas menu, raad ik ook aan om manchegoballetjes te maken. Deze heerlijke gefrituurde kaasballetjes maken elk tapasdiner tot een daverend succes!

Tapas zelf maken is zo gebeurd en met al die verschillende gerechtjes, zullen je gasten blij verrast zijn. Heb jij wel eens een tapas menu gemaakt?



1 gedachte over “Zo maak je een tapas menu voor thuis”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *