De 3 lekkerste Surinaamse gerechten met kip

De 3 lekkerste Surinaamse gerechten met kip

Steeds meer Nederlanders hebben de Surinaamse keuken ontdekt. Het is niet zo gek dat de Surinaamse keuken zoveel populariteit met zich meebrengt, want het eten is ongelooflijk lekker. Vaak worden er in Surinaamse gerechten gebruik gemaakt van vis en vlees. Als er vlees zit verwerkt in een Surinaams gerecht, is de kans groot dat dit kip is. In de meeste Surinaamse gerechten wordt er namelijk kip gebruikt. Surinaamse gerechten met kip zijn niet moeilijk te maken maar wel super lekker.

Kip is sowieso een veelzijdig product en daarom populair in tal van andere keukens. Je kunt kip natuurlijk verwerken in een maaltijd, bijvoorbeeld in en gerecht of schotel. Maar goed, je kunt kip ook prima als een gerecht op zich bereiden. Wat dacht je bijvoorbeeld van kip ketjap? Kip wordt vaak ook gewoon ‘los’ geserveerd als een snack. Ideaal voor op een feestje. Toch wordt kip het meest nog altijd gebruikt in een hoofdgerecht. Daarom lees je in deze blog meer over 3 lekkere Surinaamse gerechten met kip. Ik deel het recept met je en de daarbij behorende bereidingswijze.

Surinaamse kip

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 eetlepels (zonnebloem)olie
  • 2 eetlepels ketjap (zout)
  • 4 eetlepels ketjap (zoet)
  • 4 kippenbouten
  • 1 grote ui fijngesneden of 2 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 verse peper
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 theelepel tomatenpuree of ketchup

Bereidingswijze

Waar je rekening mee moet houden bij alle recepten waarbij je kip marineert, is dat je de kippenbouten (of kipfilet/vleugeltjes) een dag van tevoren moet marineren. Als dit niet lukt, dan is het niet per se een ramp. Probeer er wel echt 2-3 uur voor aan te houden. Als eerste leg je de kip in een grote schaal of bak. Bij de kip doe je de volgende ingrediënten: teentjes knoflook, ui, beide soorten ketjap, geraspte gember en olie.Dit is de marinade. Zorg ervoor dat alle kip goed is gemarineerd en dek vervolgens de schaal af. Zet de schaal met kip en de marinade in de koelkast en laat dit (het liefst een nachtje) staan.

De dag erna (of 2-3 uren later als het niet anders kan) pak je de kip met de marinade uit de koelkast en zet je dit op het aanrecht. Verhit vervolgens twee eetlepels zonnebloemolie in een braadpan. Voeg hier de tomatenpuree aan toe. Voeg kort daarna ook de kip met de ingetrokken marinade toe in de braadpan. Je kunt het vuur redelijk hoog laten staan en je bakt dit ongeveer 10 minuten lang. Je zet het vuur laag zodra je een bruin korstje op de kip ziet. Daarna doe je de deksel op de pan, zet je het vuur laat je de kip nog 20 minuten garen.

Houd wel een oogje in het zeil om te voorkomen dat de kip niet aanbrandt. Dit doe je door soms de kip even om te draaien. Als de kip 10 minuten heeft gegaard, kun je de verse peper in de pan leggen. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke, sterke geur, maar ook voor dat beetje extra pit dat in dit gerecht onmisbaar is. Na zo’n 20 minuten is de kip gaar en kun je de kip serveren met wat je lekker vindt. Denk hierbij aan bami, groenten of roti. Dit is wel 1 van de lekkerste Surinaamse gerechten met kip.

Speciale kip madras

Wie houdt er nou niet van kip madras? Dit is een heerlijk Surinaams gerecht, waarmee je iedereen zult verrassen. Eigenlijk in kip madras Indiaas, maar Surinamers hebben er een beetje hun eigen twist aangegeven. Veel Indiase gerechten komen terug in de Suriname keuken omdat van vele Surinamers hun roots in India liggen.

De ingrediënten voor 4 personen:

  • 2 uien
  • 500 gram kruimige aardappelen
  • 370 gram kipdijfilet
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 tomaten
  • 100 mililiter water
  • 4 eetlepels arachideolie
  • 4 theelepels Euroma Original spices
  • 4 eieren (M)
  • 1 rode peper
  • 400 gram diepvries sperziebonen gebroken
  • 4 Surinaamse roti vellen

Bereidingswijze:

Als eerste schil je de aardappelen. Probeer de geschilde aardappelen vervolgens te snijden in gelijke stukken van zo ongeveer 2 centimeter. Vervolgens snijd je de knoflook en uien fijn. De kip kun je snijden in blokjes. Doe wat olie in een pan met antiaanbaklaag waarin je de curry madras, knoflook en ui in kunt fruiten. Dit heeft circa 2 minuten nodig. Gebruik hiervoor middelhoog vuur. Hierna kun je de kip toevoegen en zet je het vuur hoog. Dit duurt 3 minuten. Tegen die tijd kun je het water en de aardappelen toevoegen, waarna je dit gerecht aan de kook kunt brengen.

Terwijl je dit doet, snijd je de tomaten in blokjes. Als een peper gebruikt, halveer je deze eerst in de lengte en je verwijderd de zaadlijsten middels een scherp mesje. Vervolgens voeg je zowel de peper als de tomaten toe aan de kip en zet je het vuur op laag. Je laat dit 15 minuten koken met de deksel op de pan. Na zo’n 10 minuten is het tijd om het gerecht voor te proeven en te kijken of je nog iets wil veranderen. Vind je het te scherp? Te mild? De flauw? Of precies goed.. .

Ondertussen breng je een pan aan de kook met water. Hierin kun je de bonen toevoegen die je volgens de verpakking kookt. Je moet de bonen niet helemaal gaar koken, maar beetgaar. Dit is meestal in zo’n 8 minuutjes. In de laatste 6 minuten kun je de eieren toevoegen bij de boontjes in de pan. Hier hoef je dus geen nieuwe pan voor te gebruiken. Als laatste moet je het water afgieten. Laat de eieren schrikken in koud water. Dit zorgt ervoor dat je de eieren daarna makkelijker kan pellen.

De laatste stap is om de roti’s te verwarmen. Dit doe je door de roti’s in een koekenpan te leggen en deze ongeveer 20 seconden per kant te verwarmen. Je kunt vervolgens de roti’s mooi neerleggen op een bord, de kip erover verdelen, eieren en boontjes. Serveer dit gerecht direct

Pom

Last but not least: Pom. Dit is een gerecht die zeer populair is in Suriname. Pom is een ovenschotel, waarvan de hoofdingrediënt tayer is. Tayer groeit in het binnenland van Suriname en is een koolsoort. Pom wordt vaak gegeten met een pasteitje, witte rijst en natuurlijk: kip. Het is een zeer uniek Surinaams recept die zeker de moeite waard is. Dit komt doordat geen een recept deze smaak nabootst. Het zal een nieuwe smaak zijn, waarbij je je ogen uitkijkt als je het proeft. Dit is een heerlijke zoetzuur combinatie.

Ben jij Sowieso gek op kip? Dan zijn deze Marokkaanse gerechten met kip ook echt een aanrader.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *