Nederlandse stamppot koolraap recept
Een variatie op de standaard stamppot: stamppot koolraap. Makkelijk om te maken en erg lekker. Koolraap is een typisch Nederlandse groente van vroeger. Koolraap is een beetje een vergeten groente geworden en dat is jammer, want het is super lekker en voedzaam! Je kunt er een heerlijke stamppot van maken met appelstroop.
Stamppot koolraap maken
Bij stamppot koolraap zit het meeste werk van het recept in het snijden van de groente. Als je weet hoe je dit doet, is het zomaar gedaan. Deze stamppot is lekker makkelijk om te maken en binnen 45 minuten klaar. Onderstaand recept is leuk om eens uit te proberen, en onderaan vind je een variatietip en tips om de perfecte stamppot te maken.
Benodigde ingrediënten voor 4 personen
- 1 grote koolraap
- 800 gram (kruimige) aardappels
- 2 el appelstroop
- 2 uien
- Zout en peper
- Boter
- 2 vegetarische rookworsten
- Een scheutje melk
Optioneel:
- 50 gram roomboter
- 2 appels
Benodigd kookgerei:
- Snijplank
- Stamppotpan
- Aardappelstamper
- Koksmes
- Ovenschaal
- Koekenpan
Stap 1
Voor het maken van stamppot begin je met een grote pan met een ruime laag water op het vuur te zetten. Breng dit aan de kook. Snijd de boven- en onderkant van de koolraap. Snijd de groenten in dikke plakken. Dit doe je makkelijk met een koksmes. Vervolgens snijd je de dikke schil van de koolraap en maak je lange repen van de groente. De repen snijd je in blokjes. Doe de blokjes in het water en laat ze 5 minuten koken.
Stap 2
Ondertussen snijd je de aardappelen in gelijke stukken en schil je ze. Leg ze na 5 minuten bij de koolraap in het kokende water. Laat de aardappelen 20 minuten mee koken. Pel tijdens het koken de beide uien en snijd ze in kleine stukjes. In een koekenpan verhit je een klontje boter en bak je hem goudbruin. Doe daarna het vuur uit en laat de uien staan. Verwarm ondertussen de vegetarische rookworsten zoals op de verpakking staat aangegeven.
Stap 3
Giet de koolraap en de aardappelen af. Laat ze kort droogstomen. Doe vervolgens wat roomboter in de pan, voeg wat melk toe en stamp de aardappelen en de koolraap. Voeg ook de appelstroop en de gebakken ui toe. Stamp tot het een romige stamppot geworden is. Kruid het geheel naar smaak met zout en peper. Serveer de stamppot met de vegetarische rookworst.
Variatietip voor je stamppot koolraap
Zet je oven op de hoogste stamp. Vet een grote ovenschaal in met boter. Schep de stamppot erin. Schil ondertussen 2 appels en snijd deze in dunne plakken nadat het klokhuis verwijderd is. leg de appels tegen elkaar aan, op de stamppot. Snijd de vegetarische worst in plakken en leg ze tussen de stukken appel. Snijd 50 gram roomboter in blokjes en verdeel deze over de vega worst en de appelstukjes. Doe de stamppot koolraap in de oven voor 5 tot 10 minuten. Het is klaar als de bovenste laag goudbruin is.
Hieronder kun je nog een paar tips lezen over het maken van de perfecte stamppot.
Gebruik geschikte aardappels
Een lekkere stamppot begint met het gebruiken van de juiste aardappelsoort. Voor het maken van een stamppot gebruik je het liefst kruimige aardappelen. Tijdens het koken vallen deze snel uit elkaar, wat ze perfect voor stamppotten maakt. Een paar voorbeelden van kruimige aardappelen zijn de alpha, doré, eigenheimer of de malta. Kies vooral je favoriete aardappel als je niet van kruimige aardappelen houdt.
Leer hoe je moet stampen
Een goede stamppotstamper is essentieel. Sommige mensen kiezen voor een staafmixer, maar de klassieke stamper werkt beter. Met een staafmixer krijg je namelijk een smurrie in plaats van een stamppot.
Wees creatief met je stamppot koolraap
De aardappel in stamppot koolraap kun je prima eens door iets anders vervangen. Stamppot hoeft niet op basis van aardappel. Er zijn talloze variaties die je zonder aardappel kunt maken. Er zijn verschillende groenten die je als aardappelvervanger kunt gebruiken, zoals pastinaak, pompoen, bloemkool, yam of cassave. De stamppot is bijvoorbeeld heerlijk met uien en pompoen. Dit doe je in de oven. Leg in de ovenschaal een gesneden ui, een gesneden pompoen, wat tijm, knoflooktenen en koolraap. Na 30 minuten haal je het uit de oven en stamp je het. Om het extra romig te maken kun je nog wat roomboter en zure room of crème fraîche erdoorheen roeren.
Probeer eens wat anders
Stamppot is een goed basisgerecht om eindeloos mee te experimenteren. Probeer je stamppot eens met kaas of noten te combineren. Hierdoor wordt je stamppot een stuk avontuurijker. Je kunt stamppot bijvoorbeeld maken met gebakken geitenkaas en raapstelen. Het gerecht is op basis van Spaanse peper, raapstelen, aardappels, roomboter, volle melk, olijfolie en geitenkaas met korst. Zout en peper mag ook niet vergeten worden. De geitenkaas serveer je naast de stamppot, nadat je hem in 30 seconden krokant hebt gebakken. Doe dit op hoog vuur.
Geef restjes een tweede leven
Je kunt veel creatieve gerechten maken met stamppot. Je kunt bijvoorbeeld kroketten maken van restjes stamppot! Dit is ideaal als je nog wat stamppot over hebt van de vorige dag. Je rolt simpelweg ballen van de stamppot en haalt het door paneermeel, ei en bloem. Het geheel bak je krokant in de frituurpan. Een heerlijke snack of voorgerecht!
Bewaar wat stamppot koolraap voor later
Stamppot koolraap is makkelijk om in te vriezen. Een hele zak aardappelen kun je op die manier meteen opmaken. Dat is ook ideaal, zeker omdat aardappelen snel oud worden.
Toppings op stamppot koolraap
Om je stamppot koolraap nog creatiever te maken, kun je toppings toevoegen. Kaas is hier een goed voorbeeld van. De stamppot doe je in een ovenschaal, waarna je er geraspte kaas overheen strooit. Wacht tot de kaas gegratineerd is in de oven en haal de schaal er dan uit. Het resultaat is een heerlijke krokante laag op de stamppot. Walnoten zijn ook geschikt als topping. Andere opties zijn zongedroogde tomaten of croutons. Eigenlijk zijn de mogelijkheden eindeloos met stamppot. Probeer het zelf eens uit en geniet van de creatieve versie van oer-Hollandse stamppot!