Spelletjes voor op vakantie om de kids te entertainen

Spelletjes voor op vakantie om de kids te entertainen

Persoonlijk leef ik eigenlijk van vakantie naar vakantie. Ik vind het heerlijk om nieuwe plekken te ontdekken en om te genieten van een niet zo Nederlands (lees: zonnig) klimaat. Ik kan voor een paar weken helemaal opgaan in een andere cultuur en zo kom ik volledig tot rust. Bijna iedereen heeft elk jaar wel minimaal een vakantie nodig om even voor een langere periode tot ontspanning te komen. Voor gezinnen met kinderen ziet een vakantie er vaak wel wat anders uit dan voor een jong stel of een vriendengroep. Sommige ouders kiezen ervoor om gewoon lange reizen te maken alleen dan inclusief de kids. Andere ouders vinden het leuker om een hele kindvriendelijke vakantie te boeken. Zo kun je een aantal weken met een tent op een camping in Zuid-Frankrijk bivakkeren of ergens in Italië een huisje met zwembad boeken. Wat voor vakantie je ook kiest, je kinderen moeten af en toe een beetje vermaakt worden. Gelukkig bestaan er heel veel leuke spelletjes voor op vakantie die je kinderen kunnen doen. Je kunt als ouder gezellig meedoen, of juist even van de rust genieten. Ik deel graag een aantal tips voor de leukste spelletjes voor op vakantie.

Spelletjes voor onderweg

Waar je ook op vakantie gaat, je hebt altijd te maken met een bepaalde reistijd. Zo gingen mijn ouders altijd met de auto op vakantie. De lange reisdagen hielden we vol met slapen, muziek luisteren en spelletjes doen. Er bestaan onwijs veel spelletjes voor op vakantie met de auto. Vermaak je kinderen bijvoorbeeld met ‘wie ben ik?’. Neem een persoon in gedachten en je reisgenoten mogen om de beurt een vraag stellen die je met ja of nee beantwoordt. Wie het eerst de persoon raad wint. Of kies een automerk en doe een wedstrijdje wie het eerste de auto’s van dat merk om jullie heen weet aan te wijzen. Een andere leuke variant hiervan is ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is…’. Je kunt natuurlijk ook altijd een kaartspel meenemen of een spelletje in reisformaat zoals een schaakspelletje met magneetjes. Deze laatste optie is ook heel geschikt voor in een vliegtuig.

Omgekeerd verstoppertje

Yes! Jullie hebben je bestemming zonder al te veel gedoe bereikt. Nu is het tijd voor een duik in het zwembad of het bezoeken van een leuke stad of een spannend pretpark. Toch is het ook heerlijk om even wat leuke spelletjes te doen thuis of op de camping. Een van de leukste spelletjes voor op vakantie vind ik omgekeerd verstoppertje. Bij omgekeerd verstoppertje is er niet maar een persoon die gaat zoeken, maar juist maar een persoon die zich verstopt. De overige deelnemers gaan juist die persoon zoeken. Heb je de eerste verstopper gevonden? Roep dan niet gelijk dat je hem of haar hebt gevonden, maar ga er heel stilletjes bij zitten. De groep wordt steeds groter, totdat de laatste persoon jullie heeft gevonden! Kies dus niet een al te krappe plek, want er moeten wel wat extra mensen bij kunnen. Dit spel is niet alleen voor kinderen, het is ook weer ouderwets giechelen als je dit spel met alleen maar volwassenen speelt.

Prijzen opduiken in het zwembad

Dit is een van de ideale spelletjes voor op vakantie als je een zwembad hebt. Dat kan een gedeeld zwembad op de camping zijn of een privé zwembad bij je huisje. Verspreid wat prijzen over de bodem van het zwembad. Vervolgens gaat iedereen tegelijk zoveel mogelijk prijzen opduiken. Degene die de meeste prijzen heeft gevonden wint. Zorg dat je prijs iets zwaars is dat zinkt, bijvoorbeeld wat muntjes. In een publiek zwembad kun je misschien beter gebruik maken van steentjes, anders wordt het voor andere kinderen wel heel verleidelijk om te prijzen ook op te duiken. Tegelijk is dit ook een van de mogelijke spelletjes voor op vakantie als je wel met andere campinggasten samen een spel wil spelen. Je hoeft niet eens dezelfde taal te spreken!

Neem de succesnummers van thuis mee

Spelletjes voor op vakantie hoeven natuurlijk niet per se spellen te zijn die je thuis niet speelt. Neem vooral ook spelletjes mee die jij en je kinderen leuk vinden om thuis te spelen. Let wel even op hoe groot en zwaar het spel is. Handige spelletjes voor op vakantie zijn bijvoorbeeld een kaartspel, Twister, Skibbo, Beverbende, Kwartet of andere favorieten. Je kunt ook wel grotere spelletjes meenemen, maar dan adviseer ik om meerdere spelletjes in een doos te stoppen. Haal de plastic opvulling even uit de doos en vaak passen er dan wel vier tot vijf spellen in een doos. Dat scheelt heel veel ruimte!

Buitenspellen

Er bestaan ook veel spelletjes voor op vakantie die je buiten kan spelen. Denk bijvoorbeeld eens aan Beach Ball, het Koningsspel of Jeu de Boules. Hier moet je vaak wel wat dingen voor meenemen. Heb je weinig ruimte meer om echt spellen mee te nemen? Neem dan een bal of een frisbee mee. Hier kun je namelijk veel verschillende spelletjes voor op vakantie mee verzinnen. Je kunt een potje voetballen afwisselen met Stand in de mand of volleybal. Een opblaasbare bal neemt al helemaal weinig ruimte in, daar kun je alleen niet zo goed mee voetballen. Als je weinig ruimte hebt om spelletjes voor op vakantie mee te nemen, kun je ook even een leuke locatie boeken. Kijk bij het boeken bijvoorbeeld naar de voorzieningen van een camping of huisje. Vaak is er wel een zwembad, tafeltennistafel of tafelvoetbaltafel te vinden!

Spelletjes voor als je niet naar buiten kunt

Soms heb je een situatie waarin je niet naar buiten kunt. Dit kan voorkomen wanneer het regent of als er iemand ziek is. Gelukkig bestaan er ook veel spelletjes voor op vakantie die je binnen kunt doen. Neem bijvoorbeeld een notitieblok en wat pennen mee. Je kunt dan samen ‘In de pan’ spelen. Iedereen schrijft een woord op een paar briefjes en je verzamelt deze in een pan of kom. Vervolgens speel je drie rondes in twee teams. In de eerste ronde moet je het woord omschrijven, de tweede het woord omschrijven met een woord en in de derde ronde beeld je het woord uit. De overige teamleden moeten raden. Voor dit spel moeten de kinderen wel een beetje kunnen lezen. Met pen en papier kun je ook spelletjes doen zoals Boter, Kaas en Eieren, vier op een rij of Kamertje Verhuren. Pen en papier is dus ook heel handig voor veel spelletjes voor op vakantie!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *