Spaanse voorgerechten om Spanje naar huis te halen

Het eerste gerecht waar mensen aan denken bij de ‘Spaanse keuken’ is paella of tapas! Tapas komt in vele vormen en maten van albondigas tot garnalenkroketjes. Je kunt van alles proberen in kleine hapjes. Dat is het fantastische aan tapas, je hoeft niet één gerecht te kiezen, je kan meerdere hapjes proberen. Vanwege de portiegrootte van tapas kun je het ook gebruiken als verschillende Spaanse voorgerechten.
De Spaanse keuken bestaat uit verschillende regionale keukens zoals de Catalaanse of Galicische keukens. Deze regionale keukens verschillen onderling sterk van elkaar. Wat de keukens met elkaar gemeen hebben is dat ze allemaal een voorkeur hebben voor verse ingrediënten. Je zal in Spanje niet snel diepvriesgerechten vinden. Verder heeft Spanje de hoogste visconsumptie ter wereld op Japan na. Daarnaast gebruiken de Spanjaarden veel uien, knoflook en peterselie in hun gerechten. Er zijn veel bekende Spaanse hoofdgerechten. Vandaar dat ik vandaag vijf heerlijke Spaanse voorgerechten deel.
Empañadas met gehakt
Empañadas zijn een soort kleine halfronde hartige taart deeghapjes. Je kunt de empañadas met allerlei ingrediënten vullen. Vaak worden ze gevuld met gehakt, een mengel van kruiden en groenten. Voor 10 empañadas met gehakt heb je drie eieren, een ui, een paprika, 120 gram groene olijven, 175 gram gehakt, komijn, paprikapoeder, 70 gram tomatenpuree, twee eetlepels rozijnen en 10 plakjes hartige taartdeeg nodig. Voor vegetarische empañadas kun je deeghapjes vullen met verschillende groente of met vegetarisch gehakt.
Je hebt geen speciaal keukengerei nodig om empañadas te maken. Het enige wat je nodig hebt zijn de ingrediënten en een oven. Empañadas zijn niet alleen populair onder de Spaanse voorgerechten. Je kunt empañadas ook perfect maken als borrelhapje of als bijgerecht. Juist omdat je veel verschillende empañadas kunt maken zorgen ze direct voor een gevarieerde borrel. Het is gelijk een makkelijke optie voor als je ook wat vegetarische hapjes wil aanbieden. Vul een vegetarische empañada bijvoorbeeld met kastanjechampignons, knoflook en Parmezaanse kaas. Die hapjes zijn gegarandeerd een succes tijdens jouw volgende borrelavond of verjaardag.
Gamba’s à la plancha
Zoals ik eerder al schreef is Spanje een land waar onwijs veel vis en schelpdieren worden gegeten. Neem bijvoorbeeld het rijstgerecht paella. Daar komen meerdere soorten vlees en vis in terug. Ook in de Spaanse voorgerechten kun je veel vis terugvinden. Met name de grote garnalensoort ‘de gamba’ doet het goed bij de Spanjaarden Zo ook bij de gamba’s à la plancha. Gamba’s à la plancha is een van de pittige Spaanse voorgerechten. Hou je niet van pittig eten? Dan kun je de peper tijdens het bereiden beter weglaten. Gamba’s à la plancha maak je door wat olijfolie in een pan te verhitten. Voeg gesneden knoflook, olijven en knoflook toe. Draai daarna het vuur wat hoger en voeg de gamba’s toe. Bak de gamba’s in ongeveer vier minuten gaar. Garneer het gerecht met citroen en peterselie. En disfrutar de su cena (eet smakelijk)!
Albondigas als voorgerecht
Albondigas is officieel een tapas gerecht. Maar je kunt het ook heel makkelijk onder de Spaanse voorgerechten meerekenen. Albondigas zijn als het ware kleine gehaktballetjes in tomatensaus. Het is erg makkelijk te maken en een fijn gerechtje om wat meer over de Spaanse keuken te leren. Je hebt geen extra spullen nodig voor de gehaktballetjes in tomatensaus. Het bereiden van albondigas is eigenlijk een kwestie van wat ingrediënten mengen, de gehaktballetjes bakken en een tomatensaus maken. Voor de gehaktballetjes heb je gehakt, paneermeel, een ei, diverse kruiden en uiteraard wat knoflook nodig. Voor veel mensen is dit een typisch Spaans tapasgerechtje, dus waarschijnlijk maak je je gasten er heel blij mee. Hoe langer je de tomatensaus een beetje laat intrekken, hoe beter de smaak naar voren komt!
Salmorejo soep
In veel soorten keukens is een soepje een gebruikelijk voorgerecht. Uiteraard bestaan er ook soepen als Spaanse voorgerechten. Wellicht alleen niet de standaard tomatensoep of courgettesoep die in Nederland vaak worden gemaakt. Bij een soep denk je misschien aan een kop lekker warme soep. Deze Spaanse soep is van een iets ander genre. De Spaanse Salmorejo soep is een koude soep. Salmorejo is een typisch gerecht uit het Spaanse Andalusië. De Salmorejo soep is gemaakt van tomaten en lijkt daarmee een beetje op gazpacho.
Gazpacho wordt gemaakt van tomaat en andere rauwe groenten zoals komkommer, ui en paprika. Salmorejo daarentegen bestaat voornamelijk uit tomaat en brood. Hierdoor is Salmorejo een stuk steviger en romiger dan zijn tegenhanger. Het voordeel van Salmorejo soep is dat je het Spaanse voorgerecht al ruim van tevoren klaar kunt maken. Omdat je de soep toch koud eet, hoef je ook niets meer op te warmen. Ideaal!
Knoflooksoep
In de Spaanse keuken is men niet bang voor een beetje knoflook. En voor de lezer, die een warme soep verkiest boven het koude Salmorejo, deel ik ook nog een warme Spaanse soep. Deze soep hoort wel tot een van de opvallendste Spaanse voorgerechten die ik ken. De meeste soepen zijn normaal gebaseerd op een of twee groentes. Bij de Spaanse knoflooksoep is dat niet het geval. De soep is een combinatie van een flink aantal knoflookteentjes en broodkruimels. Voor de soep heb je de volgende ingrediënten nodig: 60 milliliter olijfolie, zes geperste teentjes knoflook, 75 gram witte broodkruimels, drie rijpe tomaten, paprikapoeder, chilipoeder, water, 2 losgeklopte eieren en verse peterselie. Wanneer je deze ingrediënten allemaal hebt verzameld en gesneden kun je gewoon op een traditionele manier soep gaan koken.

Tapas als Spaanse voorgerechten
Ik noemde net albondigas al even als Spaans voorgerecht. Maar zijn nog meer tapasgerechten die heel geschikt zijn als Spaanse voorgerechten. Er bestaan veel verschillende soorten tapas. Je kunt onderscheid maken in koud en warm of bijvoorbeeld in vlees, vis of vegetarische tapas. Voor de vleesliefhebber heb je hapjes als olijven, albondigas, en toastjes met lekkere smeersels. Voor de vegetariërs zijn er tortilla’s , patatas bravas, gegratineerde knoflookchampignons, gefrituurde aubergine met honing en gefrituurde jalapeñopepers. En uiteraard biedt de Spaanse keuken ook veel Spaanse voorgerechten met vis en schelpdieren. Een van mijn persoonlijke favorieten zijn toch wel de garnalenkroketjes. Verder zijn lekkere Spaanse voorgerechten met vis de gambaspiezen, kabeljauw met olijventapenade en prikkers met meloen en garnaal.
1 gedachte over “Spaanse voorgerechten om Spanje naar huis te halen”