3 Spaanse hoofdgerechten, check mijn tips!
De meest bekende gerechten van Spanje zijn vaak diverse tapasgerechten en paella, maar de Spaanse keuken heeft nog veel meer te bieden. In Spanje is het gebruikelijk om twee keer per dag warm te eten. Ook met de lunch genieten Spanjaarden van een voorgerecht en een hoofdgerecht. Ik deel vandaag graag drie Spaanse hoofdgerechten met je! Al moet ik er wel even bijzeggen dat de ‘Spaanse keuken’ officieel niet bestaat. In Spanje is er geen sprake van een landelijke keuken, elke regio heeft haar eigen traditionele gerechten. Paella is het enige gerecht dat als nationaal Spaans hoofdgerecht wordt genoemd. Toch komt het gerecht officieel uit Valencia. Ik deel dus drie Spaanse hoofdgerechten uit de regio’s Valencia, Asturië en Mallorca. Samen zijn dit de meest bekende ‘Spaanse’ hoofdgerechten!
Valenciaans gerecht
De echte paella komt uit Valencia. In Spanje, en dan voornamelijk in Valencia, kun je nog steeds mensen vinden die op een houtvuur in de achtertuin paella maken. Paella is een echt feestgerecht. Spanjaarden bereiden het gerecht op zondagmiddag met familie en vrienden. En het liefst op een eigen houtvuur. Deze echte paella kan dus niet ontbreken in dit lijstje met Spaanse hoofdgerechten. Toen ik eerder dit jaar in Valencia was, heb ik ook mogen genieten van de heerlijke paella. Je hebt verschillende varianten, zo kan je kiezen tussen vlees, vis en vegetarisch. De vegetarische was mijn favoriet, omdat ik allergisch ben voor garnalen en vlees alleen halal eet.
Recept voor Valenciaanse paella
Voor een echte Valenciaanse paella heb je de volgende ingrediënten nodig: 300 gram verse snijbonen, een rode paprika, 400 gram gepelde tomaten, 200 gram gekookte gamba’s, 400 boterboontjes, 300 gram risottorijst, saffraandraadjes, 2 tenen knoflook, 1,5 blokje kippenbouillon, 1 eetlepel paprikapoeder, 4 kipdrumsticks, olijfolie en 150 gram chorizoworst.
Was de groenten en snij deze en de chorizo in stukjes. Verhit olijfolie in een grote pan en bak de kip gaar. Voeg de geperste knoflook, paprikapoeder, tomaten met vocht en de paprikablokjes toe. Kook water met de bouillon, haal daarna de pan van het vuur en voeg saffraan toe. Roer de rijst door het tomatenmengsel en voeg daarna de bouillon en de snijbonen toe. Kook het geheel ongeveer 15 minuten op middelhoog vuur. Schep na 10 minuten de boterbonen erdoor en breng op smaak met peper en zout. Voeg als laatste de gamba’s of mosselen toe en warm deze nog even op. Geniet vervolgens uitgebreid van een van de meest populaire Spaanse hoofdgerechten!
Hoe serveer je paella
De traditionele manier om paella te serveren is door de pan direct op tafel te zetten. Net als bij meerdere Spaanse hoofdgerechten. De platte zwarte pannen zien er prachtig uit en zijn typisch gemaakt voor paella. Nu ziet de pan op tafel er niet alleen gezellig uit. Het is tevens traditie om gezamenlijk uit de pan te eten. Het verdelen van de paella zorgt nog wel eens voor wat discussie, maar dat hoort allemaal bij de traditie. Wie wil er nu niet het lekkerste stukje kip of de sappigste garnaal?
Asturiaans gerecht
Dit gerecht ‘Fabada asturiana’ komt oorspronkelijk uit het prinsdom Asturië, wat in het noordwesten van Spanje ligt. Net als de andere Spaanse hoofdgerechten is ook dit recept dus een lokale traditie. Volgens traditioneel recept heb je de lokaal gekweekte grote witte bonen nodig. In deze bonenschotel komt de verrukkelijke smaak van de bonen goed naar voren.
Recept voor Asturiaanse bonenschotel
Voor een traditionele bonenschotel heb je het volgende nodig: 500 gram gedroogde witte bonen, 2 chorizoworsten, 100 gram pastrami, 150 milliliter olijfolie, twee teentjes knoflook, een ui, saffraandraadjes, gerookt paprikapoeder, gevogeltebouillon en zout.
Zorg dat je de bonen 12 uur van tevoren in koud water weekt. Spoel ze daarna af met water en laat goed uitlekken.
Breng de bonen aan de kook in een grote pan met water. Neem de pan van het vuur wanneer het water begint te koken en laat de bonen uitlekken. Doe de bonen vervolgens in een pan met koud water. Voeg de grof gesnipperde ui, geperste knoflook en de olijfolie toe. Zet de pan weer op het vuur en breng weer aan de kook. Kook daarna verder op middelhoog vuur. Laat ongeveer 2,5 uur zachtjes doorkoken met een deksel op de pan. Proef tijdens het koken regelmatig of de bonen al gaar zijn. Los de saffraandraadjes op in een beetje bouillon en roer het mengsel door de bonen. Zorg dat alles netjes onder het water staat. Voeg vervolgens de overige ingrediënten nog toe zodat deze ook warm worden. Het kost misschien een paar uur, maar je eindigt wel met een van de lekkerste (en meest gezonde) Spaanse hoofdgerechten.
Asturiaanse bonenschotel serveren
Je kunt de bonenschotel direct na het koken serveren of de smaken nog een nachtje in laten trekken. Het allerleukste is, net als bij veel Spaanse hoofdgerechten, om de bonenschotel in de meest fleurige kommetjes te serveren. Zet de gekleurde kom op een bijpassend bord en serveer de bonenschotel met een paar stukjes brood. Eventueel kun je ook nog wat snijbonen in een klein kommetje toevoegen. Een fleurig servies past uitstekend bij zomerse Spaanse hoofdgerechten.
Mallorcaans gerecht
Tumbet is een van de lekkerste vegetarische Spaanse hoofdgerechten en vindt haar oorsprong in Mallorca. Deze Spaanse variant op lasagne wordt in delen bereid en vervolgens laag voor laag in een ovenschotel gedaan. Tumbet is een combinatie van lasagne en moussaka. Het gerecht is gemaakt van aubergines, aardappels, paprika en tomaat.
Recept voor Mallorcaanse tumbet
Voor een traditionele Mallorcaanse tumbet heb je de volgende ingrediënten nodig: 800 gram aardappelschijfjes, een teen knoflook, een ui, 2 paprika’s, 2 aubergines, 500 gram tomaten passata, 390 gram tomatenblokjes, een scheut droge witte wijn, een blaadje laurier, oregano, tijm, peper en zout en olijfolie.
Snipper de ui en knoflook met peper, zout, tijm en oregano en fruit in een grote pan. Blus vervolgens af met een scheut droge witte wijn. Voeg de tomatenblokjes toe wanneer de alcohol verdampt is. Voeg dan het laurierblaadje toe aan de saus. Laat op laag vuur pruttelen voor ongeveer 25 minuten. Kruid de aardappelschijfjes met peper en zout en bak ongeveer 10 minuten goudgeel. Verwarm de oven ondertussen vast voor op 200 graden. Snijd de paprika en aubergine in stukken en bestrijk met olie. Grill de groente vervolgens in een grillpan. Doe eerst de aardappelschijfjes in een grote ovenschaal. De volgende laag is de gegrilde paprika en aubergine. Giet de tomatensaus over het geheel heen en bak 25 minuten in de oven.
Hoe serveer je de Mallorcaanse tumbet
Deze ovenschotel kun je het beste al in de keuken netjes opscheppen. Dan kun je de borden nog een beetje mooi opmaken. Mocht je de ovenschotel liever met vlees serveren dan kun je deze met een stukje rundvlees of vis serveren. Wil je de ovenschotel toch vegetarisch houden, maar wel nog een bijgerecht serveren? Ga dan voor een frisse salade. De combinatie van de warme groenteschotel en een frisse salade doet het altijd goed. Een licht frisse tint past goed bij de meeste Spaanse hoofdgerechten.
Ik ben dit jaar 2 keer in Spanje geweest, 1 keer in Valencia en 1 keer in Mallorca en jeetje wat heb ik er genoten van het eten.
Wat is jouw favoriete hoofdgerecht en ben je net zo gek als ik op de Spaanse keuken?