6x verkoeling tijdens de zomer in Slovenië

6x verkoeling tijdens de zomer in Slovenië

Slovenië heeft een uitzonderlijke overvloed aan water. Het land is gevuld met talloze meren – zowel natuurlijk als kunstmatig, bijna 30.000 kilometer aan waterstromen en een grote hoeveelheid watervallen. Deze waterbronnen bieden heerlijke verkoeling tijdens de warme zomermaanden, of je nu op zoek bent naar ontspanning, of juist zin hebt in een actieve vakantie op en rond het water. De hoeveelheid water in Slovenië is zelfs het hoogst van heel Europa wanneer het vergeleken wordt het met de oppervlakte van het land. Het aangename kabbelen van het water in de meren en rivieren zorgt ervoor dat dagelijkse beslommeringen wegspoelen, toch op zijn minst voor een tijdje.

De watervallen dwingen daarentegen respect af door de grote impact die het vallen van het water met zich meebrengt. Een ander pluspunt is dat ze altijd worden omringd door de mooiste natuur. Je vindt de grootste en krachtigste watervallen in de buurt van de Julische en Kamnische Alpen en het grootste gedeelte is goed toegankelijk wat maakt dat ze een populaire bestemming zijn. Het bulderende water kalmeert en geeft tegelijkertijd energie. Daarnaast zorgen de kleine waterdruppels die rondspatten voor verkoeling. Het mythische aspect zorgt daarnaast dat de watervallen een hoofdrolspeler zijn in vele verhalen en legendes. Mooiste plekken Slovenië en meer.

Het meer van Bohinj

Het meer van Bohinj is een door gletsjers gevormd bassin, bevat bijna 100 miljoen kubieke meter water en is het grootste natuurlijke meer van het land. Een oude grap zegt dat één emmer water genoeg is om het meer te vullen, zolang die emmer maar groot genoeg is! In de zomer warmt het water op tot zo’n 24 graden. Het meer is zeer geliefd bij natuurliefhebbers. Je kunt er heerlijk wandelen en na afloop een verkoelende duik nemen. Ook kajakken, vissen en paardrijden behoren tot de mogelijkheden. Vanaf het meer van Bohinj kun je een prachtig pad volgen dat naar de Savica waterval leidt. Onderweg kijk je uit op de nabijgelegen heuvels en de schoonheid van de Alpen.

Het meer van Bled

Het meer van Bled is wereldberoemd door het sprookjesachtige eiland dat zich midden in het meer bevindt. Daarnaast is het meer omringd door prachtige groene heuvels. Met een traditionele Pletna vaar je naar het eiland, waar je de gotische kerk kunt bezoeken. Een legende vertelt dat je wensen uitkomen wanneer je de klok luidt, dus laat die kans niet liggen! Tijdens een wandeling langs het meer bewonder je de omliggende bergen en het blauwe water. Je kunt niet overal in het meer zwemmen, maar bijvoorbeeld bij Camping Bled kun je een verfrissende duik nemen. Na afloop trakteer je jezelf op de originele crèmeschnitte uit Bled.

Meer van Bled Slovenië

De Soča 

Wanneer je deze smaragdgroene rivier bezoekt in de zomerse hitte, voelt het alsof je de frisheid van de omliggende bossen kunt inademen. Het bijzonder gekleurde water dankt zijn kleur aan de vele mineralen. Het is een bijzonder contrast met de witte rotsen.

De Soča stroomt door het enige nationaal park van het land: Nationaal Park Triglav en de rivier is perfect voor allerlei watersporten. Pak je hengel erbij om een van de beroemde Soča forellen te vangen, wandel met de stroming van het water mee, of verkies het avontuur en trotseer de woeste stroomversnellingen tijdens het raften.

De Savica waterval

Een van de meest pittoreske watervallen van Slovenië begint op de steile hellingen van Komarča en is de bron van het meer van Bohinj. De Savica waterval is een toeristisch icoon in Bohinj, heeft een grote historische betekenis voor Slovenen en is een uitzonderlijke bron van inspiratie. Een van de mooiste lofzangen op de waterval is het gedicht Doop in Savica, van de grote Sloveense dichter France Prešeren.

Om de Savica waterval te bereiken, maak je via trappen een flinke klim naar boven, dus zorg ervoor dat je goede schoenen aantrekt. Na ongeveer 20 minuten klimmen vanaf het parkeerterrein wordt de inspanning beloond met een blik op de indrukwekkende waterval.

Savica waterval Slovenië

De Peričnik waterval

Op de route naar de Vrata vallei, waar de toppen van de Triglav hoog boven je uittorenen, vind je een van de hoogst gelegen en meest iconische watervallen van Slovenië: de Peričnik waterval.

Tijdens je tocht omhoog word je al continu beloond met uitzicht op de waterval, maar echt bijzonder wordt het pas wanneer je boven bent. Hier kun je achter de waterval langs lopen. Naast de krachtige 52 meter hoge onderste waterval, kun je ook de 16 meter lange hoger gelegen waterval bezoeken.

De Sava

De Sava is de bekendste rivier van Slovenië en bestaat uit twee bronnen: de Sava Dolinka, die naar de oppervlakte stroomt in het pittoreske Zelenci, en de Sava Bohinjka, die zijn oorsprong vindt als de Savica waterval. De twee wateren ontmoeten elkaar in Radovljica en van daaruit gaan ze verder als de Sava. De rivier draait dan naar het Ljubljana-bekken en tegen de tijd dat het de regio Posavje bereikt, is het water volkomen kalm. Het eindigt zijn reis over Sloveens grondgebied in Brežice. Je kunt door middel van verschillende activiteiten kennismaken met de Sava. Zo kun je er fijn wandelen en raften.1 gedachte over “6x verkoeling tijdens de zomer in Slovenië”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *