Roadtrip Nederland: scheuren langs de 12 provincies

Roadtrip Nederland: scheuren langs de 12 provincies

Bij het woord ‘roadtrip’ ben ik altijd gelijk al enthousiast! Vaak wordt er een roadtrip door Europa of Amerika bedoelt. Daar heb je vaak flink wat tijd en budget voor nodig. En wat als ik je nu eens vertel dat er ook een hele leuke roadtrip Nederland bestaat? Deze roadtrip is geschikt voor een gezin met kinderen, een vriendengroep of gewoon een stel. Je kunt namelijk een prachtige roadtrip Nederland maken langs de 12 provincies. Je kunt in je eigen provincie beginnen en dan het rondje verder afmaken. De volgorde staat als een rondje, dus als je bij een andere provincie dan Noord-Holland begint dan ga je naar beneden vanaf jouw provincie en begin je weer vanaf bovenaan tot aan je eigen provincie.

De provincie van de hoofdstad, Noord-Holland

In Noord-Holland vind je de hoofdstad van Nederland, Amsterdam. Onze hoofdstad is zeker een bezoekje waard tijdens de roadtrip Nederland. In Amsterdam vind je eindeloos veel bezienswaardigheden zoals het Rijksmuseum, het Anne Frankhuis en het Vondelpark. Ook een boottocht langs de grachtengordel mag niet ontbreken. Als tweede stad in Noord-Holland is Haarlem ook zeker een bezoek waard tijdens de roadtrip Nederland. Haarlem heeft de allure van een grote stad, maar is tegelijk ook gezellig zoals een kleine stad. Naast leuke steden biedt Noord-Holland ook prachtige bezienswaardigheden zoals de Zaanse Schans, waar het lijkt alsof te tijd heeft stil gestaan. Daarnaast staan in het voorjaar de bollenvelden in Noord-Holland prachtig in bloei, vol met tulpen en andere fleurige bloemen.

De kustprovincie Zuid-Holland

Ook in Zuid-Holland is uiteraard eindeloos veel te beleven. De provincie staat vol met historische steden zoals Leiden, Delft en Den Haag die tijdens je roadtrip Nederland niet mogen ontbreken. In Den Haag vind je ook het prachtige binnenhof en mooie Scheveningse strand. In Rotterdam kun je genieten van musea, de kubuswoningen, de Erasmusbrug en de markthal. Tevens vind je in de buurt van Rotterdam de molentjes van Kinderdijk, ook een erg populaire bestemming onder buitenlandse toeristen. Ook in Zuid-Holland kun je terecht voor prachtige bollenvelden, een bezoekje aan de Keukenhof is van harte aanbevolen!

Het idyllische Zeeland

In Zeeland vind je een aantal bouwwerken waar Nederland trots op mag zijn. Zo verbindt een van de langste bruggen de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. Verder vind je in Zierikzee een bouwwerk waar men soms om moet grinniken. Ik heb het over de ‘dikke toren’, de toren hoorde oorspronkelijk bij een oude gotische kerk die in 1832 is afgebrand. De toren zou een hoogte van 130 meter moeten krijgen, maar de toren is nooit verder dan 62 meter gekomen wegens geldgebrek. Verder naar het westen in Sluis vind je de enige belforttoren van Nederland. Dit is een middeleeuwse wachttoren met klokken. Verder kun je in Zeeland uiteraard ook van de stranden en de zee genieten. Ik raad je ook zeker aan om oesters te gaan plukken in Zeeland tijdens je roadtrip Nederland.

Er brandt altijd licht in Noord-Brabant

Het altijd gezellige Brabant mag natuurlijk ook niet ontbreken tijdens je roadtrip Nederland. In Brabant vind je gezellige steden zoals Breda, Den Bosch en Tilburg. Tijdens je bezoekje aan Den Bosch moet je natuurlijk even een echte Bossche Bol proeven. Daarnaast is een boottochtje over de Binnendieze (de vroegere open riolering) ook onwijs leuk om te doen! Brabant heeft naast gezellige steden ook leuke activiteiten te bieden. Bij Kaatsheuvel vind je het populaire pretpark, De Efteling. Voor de cultuursnuivers onder ons heeft Brabant ook leuke musea te bieden zoals het DAF-museum en museum De Pont.

Roadtrip door Brabant

Het zuidelijke Limburg

Limburg is het meest heuvelachtige gebied dat Nederland rijk is. Dit biedt een unieke ervaring tijdens je roadtrip Nederland. Neem voor een bezoekje aan Limburg zeker je wandelschoenen mee. De provincie biedt prachtige natuurgebieden waar de bezoeker naar hartenlust kan wandelen. Verder kun je natuurlijk niet naar Limburg gaan zonder het Drielandenpunt te bezoeken. Als je vervolgens toch al redelijk zuidelijk bent, dan is Maastricht ook een onwijs leuke bestemming. De stad staat vol met gezellige terrasjes, historische gebouwen en interessante musea.

De grootste provincie, Gelderland

In Gelderland kun je tijdens je roadtrip Nederland ook al zo prachtig wandelen. In het nationaal park De Hoge Veluwe kun je tijdens een wandeling, fietstocht of huifkarritje genieten van deze prachtige heide. Vanaf half augustus tot half september kleurt de heide zelfs volledig paars. Daarnaast vind je in het Kröller-Müller Museum de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld. Die verzameling wordt ook nog aangevuld door diverse werken van Picasso en Mondriaan. Een echte kunstliefhebber kan dit museum dus echt niet overslaan tijdens een roadtrip Nederland.

Het centrale Utrecht

In de provincie Utrecht vind je natuurlijk ook de stad Utrecht. Deze stad is altijd gezellig en de terrasjes aan de grachten zitten altijd vol. De stad Utrecht biedt ook prachtige bezienswaardigheden zoals de Domtoren, het Spoorwegmuseum en het Nijntje museum. Ook de provincie Utrecht heeft zoveel mooie natuur te bieden. Als je nog voeten over hebt om te wandelen, dan moet je zeker de Utrechtse Heuvelrug bezoeken. Ook dit natuurgebied is een van de mooiste parels van Nederland. Verder is ook de Utrechtse stad Amersfoort zeker een bezoekje waard tijdens je roadtrip Nederland. In Amersfoort vind je ook historische gebouwen, mooie kerktorens en de prachtige Koppelpoort met een bijbehorend stuk stadsmuur!

Nijntje museum utrecht

Het jonge Flevoland

Doordat Flevoland nog niet zo lang bestaat vind je hier niet veel historische steden. Wel zijn er prachtige natuurgebieden ontstaan in Flevoland sinds de provincie is gemaakt. De provincie heeft ook veel water en er staan diverse historische schepen tentoongesteld in Batavialand en het V.O.C.-schip Batavia. En bij het woord ‘Batavia’ en Flevoland denken veel mensen ook aan Bataviastad. In deze designeroutlet kun je heerlijk winkelen met grote kortingen.

Het waterrijke Overijssel

Overijssel is soms een beetje een vergeten Nederlandse provincie, maar er is hier ook zoveel leuks te doen tijdens je roadtrip Nederland! In Overijssel vind je bijvoorbeeld het immens populaire Giethoorn. Dit dorpje wordt door haar vele waterwegen ook wel het ‘Venetië van Nederland’ genoemd. Verder vind je in Overijssel leuke Hanzesteden zoals Deventer, Zwolle en Kampen. Naast steden is er ook in Overijssel veel mooie natuur te bewonderen.

Het rustige Drenthe

In Drenthe kun je heerlijk tot rust komen in het boerenlandschap. De provincie biedt ook weer prachtige natuurgebieden en werelderfgoeden. In Drenthe is veel historie van Nederland terug te vinden. Tijdens je roadtrip Nederland moet je dus zeker langs de Hunebedden, Kamp Westerbork en het monumentendorp Orvelte. Ook zijn er in Drenthe veel attractieparken zoals Drouwenerzand en Wildlands Adventure Zoo.

pretpark drouwenerzand

Het noordelijke Groningen

Ook Groningen is weer een provincie waarvan de hoofdstad dezelfde naam draagt. Groningen stad ligt dan wel wat ver naar het noorden, maar het is een onwijs leuke stad. In de stad vind je het Groninger museum, de Martinitoren en het Forum. In de provincie tref je verder een prachtig boerenlandschap aan. Daarnaast heeft Groningen ook historie te bieden. Sla tijdens je roadtrip Nederland het kasteelmuseum de Menkemaborg zeker niet over.

Het schilderachtige Friesland

In Friesland is ook al zoveel prachtige natuur te vinden. Bij de provincie horen ook vier van de vijf Waddeneilanden. Breng tijdens je roadtrip Nederland dus ook zeker een bezoekje aan het Friese Ameland, Schiermonnikoog, Vlieland of Terschelling. Daarnaast kun je in Friesland ook prachtig varen langs verschillende stadjes zoals Sneek en Harlingen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *