10 tips voor je leukste roadtrip Kroatië

10 tips voor je leukste roadtrip Kroatië

Kroatië is een land dat in het de Middellandse Zeegebied, direct aan de Adriatische Zee ligt. De hoofdstad van Kroatië is Zagreb en het land telt ongeveer 4,5 miljoen inwoners. Vanaf Nederland is het ongeveer 1300 km rijden naar Kroatië. Tijdens deze reis zul je door verschillende landen rijden en vele mooie landschappen zien. De landen waar je doorheen rijdt zijn afhankelijk van de gekozen route. Er zijn namelijk meerdere routes die je kunt volgen om naar Kroatië te rijden. Kroatië zelf is ook een prachtige bestemming met veel dingen om te zien en doen. Dit alles bij elkaar maakt een roadtrip Kroatië heel erg populair. De 10 mooiste plekken in Kroatië is misschien ook een interessante blog voor je om je route uit te stippelen.

Een bezoek aan de hoofdstad

Wanneer je een roadtrip gaat doen naar Kroatië kan een bezoek aan de hoofdstad zeker niet ontbreken. Zagreb is op te delen in een hoog en een laag gedeelte van de stad. In Zagreb is onder andere een kleurrijke markt die je kunt bezoeken. Ook staat er een prachtige kathedraal in de hoofdstad. Daarnaast kun je in deze stad een bijzondere ruïne uit de Tweede Wereldoorlog zien. Mocht je tijdens je bezoek aan de stad honger krijgen dan zijn er vele lekkere gerechten te vinden. Je kunt hier heerlijk op een terrasje of in een restaurant genieten van de Kroatische keuken.

Roatrip Kroatie Zagreb

Wordt bekend met de Kroatische keuken

Tijdens een bezoek aan Kroatië is het zeker aan te raden om bekend te worden met de Kroatische keuken. Overal in Kroatië wordt er over het algemeen veel vis gegeten. Ook brood is iets wat vaak terugkomt in maaltijden in Kroatië. Ham, schapenkaas en lamskoteletten zijn dingen die tijdens de lunch kunnen worden gegeten. Nagerechten zijn in Kroatische keuken vrij zoet. Een voorbeeld hiervan zijn pannenkoekjes waar zoete stroop en fruit op wordt gelegd. In verschillende delen van Kroatië zul je andere maaltijden tegenkomen. Zo kun je in bepaalde delen zelfs een meer Italiaanse keuken vinden met onder andere pasta en risotto.

Reis door de tijd in Spilt

Een andere bekende en populaire stad om tijdens een roadtrip in Kroatië te bezoeken is Spilt. In deze stad kun je het gevoel ervaren dat je door de tijd aan het reizen bent. Je zult hier namelijk uit vrijwel elk historische tijdperk bouwwerken vinden. Naast vele oude gebouwen zijn er ook zeker genoeg nieuwe gebouwen te vinden. Dit verschil zorgt voor een bijzonder contrast in de stad. Een van de bekendste en indrukwekkendste gebouwen van de stad is het Paleis van Diocletianus. Ook is er een kunstmuseum van een bekende architect en beeldhouwer te vinden. Dit museum past perfect bij de stad en is zeker een bezoek waard wanneer je daar bent.  

 

Geniet van de natuur in het nationale park

Kroatië kent een nationaal park genaamd het Nationaal Park de Plitvicemeren. Echte natuurliefhebbers kunnen deze stop zeker niet overslaan. Er zijn hier vele watervallen en meren te vinden. Extra indrukwekkend is de prachtige heldere kleur van het water in het park. Je kunt hier een korte maar ook zeker lange wandelingen van enkele uren maken. De routes zijn duidelijk aangegeven waardoor ze makkelijk te volgen zijn. Tijdens deze routes zul je onder andere over verschillende houten bruggen lopen. Dit geeft een avontuurlijk gevoel aan het bezoek.

Neem een boot naar de eilanden van Kroatië

Naast het vaste land kent Kroatië ook vele kleinere eilanden. De meeste van deze eilanden zijn onbewoond wat zorgt voor veel rust op het eiland. De mooie natuur en het heldere water zorgen ook voor de rust die er op de eilanden te vinden is. De verschillende eilanden zijn te bezoeken door een boot te nemen. Vervolgens kun je een hele dag op het eiland verblijven. Dit is de perfecte manier om helemaal tot rust te komen. Het is natuurlijk goed om de leuke plekjes van Kroatië te kennen. Het is daarnaast ook zeker handig om bekend te zijn met een aantal algemene roadtrip tips.

Roadtrip Kroatië met de boot

Bereid een route voor

Het is handig om voordat je vertrekt al een idee te hebben van de route die je wilt gaan rijden. Dit kan een compleet uitgestippelde maar ook een globale route zijn. Wanneer je vooraf al onderzoek hebt gedaan is de kans kleiner dat je onderweg dingen mist. Daarnaast kun je zo een logische volgorde aanhouden. Op die manier voorkom je dat je tijd verliest omdat je terug of om moet rijden. Door voor een meer globale route te kiezen heb je meer vrijheid. Dit is heel erg leuk omdat je vaak ook spontaan dingen tegenkomt die je wilt zien of doen.

Zorg voor werkende navigatie

Tijdens een roadtrip kom je op veel plaatsen waar je nog nooit eerder bent geweest. Dit betekent dan ook dat je onderweg vaak zelf niet zult weten waar je heen moet. Het is daarom handig om een navigatie mee te nemen. Een tip is om van te voren ook te checken of de navigatie nog up to date is. Er zijn ook verschillende navigatie apps die je op je telefoon kunt gebruiken. Je zult onderweg echter hoogstwaarschijnlijk niet altijd internet hebben. Kijk daarom of je van te voren routes en kaarten kunt downloaden. Op deze manier weet je ook zonder internet altijd welke kant je op moet.

Wees bekend met de verkeersregels

Wanneer je ervoor kiest om een roadtrip te doen is het belangrijk om bekend te zijn met de verkeersregels. Onderweg naar Kroatië zul je door meerdere landen heen rijden. Veel belangrijke verkeersregels zullen in de meeste landen gelijk zijn. Er zijn echter ook zeker verkeersregels die per land verschillen. Tijdens een roadtrip zit je hoogstwaarschijnlijk niet te wachten op problemen. Ook is een boete bij thuiskomst niet bepaald fijn thuiskomen. Behalve dat je boetes kunt krijgen als je de verkeersregels niet kent is het ook nog eens hartstikke gevaarlijk. De kans op een ongeluk is vele male groter wanneer je niet bekend bent met de geldende verkeersregels.

Geniet van de omgeving

Tijdens een roadtrip zul je je in een geheel andere omgeving bevinden dan normaal. Je zult onderweg ook zeker vele indrukwekkende landschappen tegenkomen. Het is belangrijk om hier in het moment van te genieten. Wees vooral niet bang om de tijd te nemen en te stoppen op bijzondere plekken. Het is daarnaast vaak veel leuker om een omweg te nemen dan om alleen maar over de snelweg te rijden. Door dit te doen zul je onderweg veel mooiere uitzichten hebben. Een roadtrip gaat juist ook om de reis en alles wat je onderweg tegenkomt.

Bezoek de watervallen

Plitvicka Jezera is misschien wel het mooiste stukje natuur die ik zelf ooit heb gezien. Ik kan niet goed in woorden uitleggen wat ik daar ben tegengekomen, je zal het echt zelf moeten ervaren. Woorden dekken de lading namelijk absoluut niet. Ik was zo onder de indruk van het mooie wat de natuur ons heeft gegeven. Niet te beschrijven. Zorg er voor dat je telefoon goed is opgeladen om de mooiste plaatjes te schieten en beleef het zelf. Het is raadzaam om zo vroeg mogelijk in de ochtend te gaan overigens, want je bent niet de enige toerist die dit mooie plekje wilt ontdekken. Je mag niet zwemmen in het water (dit is bij de andere watervallen wel zo) omdat dit ook nog als drinkwater dient. Trek een paar goede schoenen aan en werk in Nederland alvast aan je conditie.

Plitvice

Ga de grens over naar Bosnië

Vlak over de grens vind je Banja Luka, een prachtig dorpje in Bosnië. Als je je roadtrip Kroatië met je eigen auto maakt, zou ik hier zeker een paar dagen naar toe gaan voor een leuke korte stedentrip. Let wel op dat je je groene kaart bij je hebt en geen kopie hiervan, bij de grensovergang zijn ze namelijk erg corrupt en laten ze je graag extra betalen voor een overbodige verzekering.

Heb jij wel eens een roadtrip Kroatië gemaakt?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *