Recepten asperges, 3 x uit de Nederlandse keuken

Recepten asperges, 3 x uit de Nederlandse keuken

Als het gaat om asperges zijn er twee soorten verkrijgbaar. Je hebt de witte asperges en de groene asperges. Het verschil tussen deze twee soorten is dat de witte asperges onder de grond groeien en dus geen direct zonlicht krijgen. De groene asperges groeien wel in het zonlicht. Deze groene asperges hebben vaak een sterkere smaak van de witte asperges. Over het algemeen hebben asperges een hele kenmerkende smaak, deze smaak is erg zacht. Opvallend aan asperges is dat echt seizoensgroenten zijn. Het oogsten van de asperges begint meestal eind februari. Soms kan het oogsten afwijken doordat de temperaturen dat jaar anders zijn geweest. Lees snel mee in dit artikel: Recepten asperges, 3 x uit de Nederlandse keuken.

De gunstige effecten die komen kijken bij het eten van asperges

Aspergers worden volop gegeten vanaf april tot juni. Ieder jaar kijken mensen weer uit naar het aspergeseizoen, het zijn namelijk echte delicatesse-groenten. De asperges hebben verschillende bijnamen zoals ‘het witte goud’. De asperges hebben veel geneeskrachtige effecten. Zo kan een asperge bloedreinigend en vochtafdrijvend werken. De asperges kunnen gunstige effecten hebben bij mensen die last hebben van blaasproblemen, reuma en nierproblemen. Tevens zitten er veel vitamine C in asperges en bevatten ze weinig calorieën. In verhouding zijn de groene asperges het meest gezond, dit komt doordat deze asperges worden blootgesteld aan de zon.

De mogelijkheden die je hebt met asperge recepten

Bij het bereiden van recepten met asperges begin je vaak met het schillen van de asperges. Hierdoor voorkom je dat de asperges niet goed eetbaar zijn of dat de asperges te draderig worden. Vooral bij de witte asperges is het van belang dat deze geschikt worden, bij de groene asperges wordt het alleen aangeraden wanneer de schil erg dik is. Met asperges heb je ontzettend veel mogelijkheden als het gaat om het bereiden van een gerecht. Je kan zelfs sap maken van asperges, deze sap zit boordevol met vitamines en voedingsstoffen.

Het heerlijke asperge recept de antipasto misto

Wanneer je een heerlijk hoofdgerecht met asperges wilt gaan bereiden dan is de antipasto misto misschien iets voor jou. Bij dit asperge recept wordt er gebruik gemaakt van groene asperges. De bereidingstijd voor dit asperge recept zit tussen de drie kwartier en een uur. Voor het maken van de antipasto misto heb je diepvries tuinbonen, kleine uien, groene asperges, zout, azijn, olijfolie, droge witte vermouth, oude kaas, gesneden salami, gesneden rauwe ham, verse basilicum, zwarte peper en lente ui nodig.

De bereiding van de antipasto misto

De allereerste stap van het bereiden van de heerlijke antipasto misto is het voorverwarmen van de oven. Daarna kunnen de uien worden gepeld en in een lage ovenschaal worden gelegd. Bestrooi de uien met wat zout en olijfolie. Nu kunnen de uien voor ongeveer een half uurtje worden geroosterd in de ovenschaal. De uien zijn klaar wanneer ze er goudbruin uitzien. De uien kunnen uit de schaal gehaald worden. Aan deze schaal kan nu het azijn worden toegevoegd, meng dit mengsel totdat er een dikke substantie ontstaat. Dit mengsel kan over de uien worden geschonken.

Daarna kan er begonnen worden aan het bereiden van de asperges. Deze mogen eerste gesneden worden en daarna gekookt totdat de asperges beetgaar zijn. De dressing kan worden gemaakt met de olijfolie, azijn en de vermouth. Deze ingrediënten kunnen samen in een kommetje worden gemengd. Wanneer de dressing klaar is mag deze over de asperges worden gegoten. Voor het beste resultaat laat je de dressing een uurtje intrekken in de asperges. De tuinbonen en de kaas kan gesneden worden in kleine blokjes. De tuinbonen en de kaas kunnen worden toegevoegd aan een kom, samen met de zwarte peper.

Het serveren van de antipasto misto

Om dit heerlijke asperge gerecht te serveren leg je als eerste de asperges op een grote schaal. Hieromheen kunnen de uien, tuinbonen en de kaas worden gelegd. De plakjes salami en ham kunnen daarna om de asperges worden gelegd. Dan is het heerlijke asperge recept klaar en kan je gaan genieten van dit gerecht.

De vegan aspergesoep met bieslookolie

Het volgende asperge recept is de aspergesoep met bieslookolie. Dit asperge recept zie je veel voorbij komen in de Nederlandse keuken. Bij dit recept wordt er gebruik gemaakt van witte asperges. Voor deze aspergesoep heb je de volgende ingrediënten nodig: verse witte asperges, groentebouillonblokje, water, verse bieslook, olijfolie, Violife Vioblok ongezouten, patentbloem en haver fraiche.

Het bereiden van de aspergesoep met bieslookolie

Bij het bereiden van de aspergesoep begin je met het schillen van de asperges. Breng daarna de asperges samen met het bouillonblokje aan de kook. Haal na een kwartiertje de asperges eruit maar laat de soep nog wel doorkoken. Pureer de bieslook samen met de olie met een staafmixer. Smelt de plantaardige boter in een soeppan, bak in deze pan de bloem. Voeg de bouillon mix toe aan de soep. Voeg daarna de asperges toe aan de soep en verwarm de soep nog voor een paar minuten.

De pastasalade met asperges en zalm

Het laatste asperge recept is de pastasalade met asperges en zalm. Dit gerecht is zowel te eten als lunch maar ook als avondmaaltijd. Bij dit recept wordt er gebruik gemaakt van witte asperges. Voor dit recept heb je penn, maggi saus voor asperges, witte asperges, bosuitjes, radijsjes, citroen, warm gerookte zalmfilet en rucola nodig.

Het bereiden van de pastasalade met asperges en zalm

Bij het bereiden van de pastasalade met asperges en zalm begin je met het koken van de pasta. Daarna kan de aspergesaus verwarmd worden volgens de gebruiksaanwijzingen. Als de saus klaar is dan deze gemengd worden met de penne.

Ondertussen kunnen de asperges worden geschild. Dit kan het beste worden gedaan met een dunschiller, je begint dan net onder de kop en gaat dan met de dunschiller naar beneden. Snij de asperges in stukken van twee centimeter en kook deze in water gaar. Daarnaast kunnen de bosuitjes en de radijs in stukken worden gesneden. De schil van de citroen mag er voor een deel vanaf worden geraspt, ook mag het sap van de citroen worden uitgeknepen.

Meng de gekookte pasta met de asperges, radijs, bosui en voeg hier de citroen aan toe. Schep door dit mengsel de zalm en de rucola.

Een andere Asperge zalm salade met groene asperges vind je op mijn andere website: Sparkles Inside.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *