De 3 lekkerste pokebowl recepten uit Hawaii

De 3 lekkerste pokebowl recepten uit Hawaii

Pokebowl recepten komen van oorsprong uit Hawaii, waarbij de focus ook ligt op blokjes vis en verse groenten. Een pokebowl zit namelijk vol met verse en gezonde ingrediënten. Ook zit er veel proteïne in, zoals vis, garnalen, tofu of tempeh. Poké is een Hawaiiaans gerecht, maar door de jaren heen is het langzaamaan veranderd. Dit komt doordat immigranten steeds meer hun eigen draai aan poké gaven. Ze voegden andere ingrediënten toe, zodat de pokebowl inmiddels in verschillende cuisines te vinden is.

Recept 1: Pokebowl recepten uit Hawaii

Het volgende recept is de traditionele pokebowl uit Hawaii. Het is geschikt voor ongeveer 2 personen. Hiervoor heb je de volgende ingrediënten nodig:

Voor de bereiding van de sushi rijst:

  • 300 ml water en 200 gram sushi rijst
  • 1 tl suiker
  • 1 el rijstazijn
  • Een halve tl zout

Voor het marineren van de tofu:

  • 1 el lichte sojasaus
  • 1 el suiker
  • 1 stuk harde tofu (90 gram)
  • 1 el sambal (roedjak, oelek, brandal, of badjak)
  • 1 el plantaardige olie zoals zonnebloemolie

De toppings van de pokebowl:

  • 8 radijsjes
  • Een halve komkommer
  • Een (rijpe) advocado
  • 50 gram edamame bonen
  • 1 kleine wortel, gesneden in plakjes
  • 1 el zwarte sesamzaadjes
  • Wat rode kool, in dunne repen

Voor de dressing van de pokebowl:

  • 1 el ahornsiroop of honing
  • 1 el limoensap
  • 4 el lichte sojasaus
  • 1 el rijstazijn

Bereiding van de sushi rijst

Spoel de rijst eerst af met koud water zodat het schoon wordt, en kook het vervolgens zoals op de verpakking staat. Dit kan in een pan of in de rijstkoker. Voeg daarna de suiker, het zout en de rijstazijn toe aan de nog warme rijst. Laat de rijst na deze stappen een half uur tot een uur afkoelen op een grote platte schaal.

Bereiding van de tofu

Dep de tofu droog en snijd het daarna in blokjes. De tofu kan gebakken worden in een pan met plantaardige olie op middelhoog vuur. Wacht tot de tofu goudbruin is. Ondertussen meng je in een kom de sambal, het suiker en de sojasaus tot een marinade. Vervolgens zet je het vuur lager en breng je de tofu op smaak met behulp van de marinade. Laat de tofu daarna in de pan afkoelen.

Afmaken van de pokebowl

Snijd de radijsjes in plakjes en de komkommer in kwart schijven. De wortel kan geraspt worden met een dunschiller in lange linten. Snijd de kool in dunne reepjes. Snijd de avocado in blokjes en leg daarna alle gesneden ingrediënten per soort op een bord of in een kom. Voor de dressing meng je de sojasaus, limoensap, honing en de rijstazijn in een kom. Leg twee grote kommen klaar en verdeel daarna de rijst. Voeg ook de gesneden ingrediënten en de edamame bonen toe. Het geheel besprenkel je met de dressing. Serveer met eetstokjes en garneer de bowl met zwart sesamzaad.

Wil je een vollere smaak? Voeg dan als laatste 1 el Japanse mayonaise, 1 el tahin of 1 el pindakaas toe. Hierdoor krijgt de saus een romige smaak.

Recept 2: Pokebowl met zalm

Het is een echte klassieker onder de pokebowl recepten: de pokebowl met zalm. Het onderstaande recept is makkelijk te maken en is geschikt voor 4 personen.

Voor de bereiding van de rijst:

  • 250 gram sushi rijst
  • 120 ml Saitaku rijstazijn

Voor de bereiding van de pokebowl:

  • 300 gram verse zalmfilet
  • Een halve tl rode peper
  • 2 el (Kikkoman) sojasaus
  • 1 el sesamolie
  • 200 gram bospenen
  • 1 komkommer
  • 3 bosuien
  • 2 (rijpe avocado’s)
  • 2 tl zwart sesamzaad

Bereiding van de rijst

Kook de sushi rijst volgens de aanwijzingen die op de verpakking staan. Roer 2/3 deel van de rijstazijn door de nog warme rijst. Laat de rijst daarna afkoelen op een grote, platte schaal.

Bereiding van de zalm

Terwijl de sushi rijst afkoelt snijd je de zalm in blokjes van 1 cm. Snijd de steel van de halve rode peper en maak het vruchtvlees fijn. Meng vervolgens de zalm met de peper, olie en de sojasaus. Zet de vis totdat je het nodig hebt afgedekt in de koelkast.

Bereiding van de toppings van de pokebowl

Met een kaasschaaf of dunschiller schaaf je de bospeen en de komkommer in lange linten. Het overige deel besprenkel je met de rest van de rijstazijn. Snijd de bosuien in schuine ringen en snijd de avocado’s doormidden. Verwijder de pit en snijd de vrucht in plakjes. Verdeel daarna de rijst over de 4 kommen, evenals de toppings van de pokebowl. Bestrooi tenslotte de zalm met sesamzaad.

Recept 3: Vega Poke Bowl

Een van de lekkerste pokebowl recepten is de vega pokebowl voor 4 personen. Deze is ook geschikt voor vegetariërs, maar ook voor mensen die eens een dagje zonder vlees willen.

Voor de bereiding van de sushirijst

  • 250 gram sushi rijst
  • 7 el rijstazijn

Voor de bereiding van de tempeh

  • 250 gram tempeh
  • 4 el sojasaus
  • 3 el ahornsiroop
  • 3 el zonnebloemolie

Voor de bereiding van de pokebowl

  • 3 el sesamzaad
  • 1 mango
  • Een halve komkommer
  • 2 avocado’s
  • 200 gram verse sojabonen

Bereiding van de sushirijst

Spoel de rijst af in een vergiet tot het water bijna helder is. Kook het vervolgens volgens de verpakking. Roer daarna 5 el rijstazijn en wat zout door de rijst. Laat deze een uur afkoelen op een grote, platte schaal.

Bereiding van de tempeh

Leg de tempeh in een metalen vergiet. Hang deze ook in een pan met een klein laagje kokend water. De zeef mag niet in het water komen. Doe er een deksel op en laat de tempeh 10 minuten stomen. Ondertussen meng je de sojasaus met de ahornsiroop, rijstazijn, sesamzaad en wat olie. Snijd de tempeh in kleine blokjes en voeg de marinade toe. Laat het afgedekt 15 minuten in de koelkast staan.

Bereiding van de pokebowl

Snijd de mango langs de pit en maak er blokjes van 1 cm van. Doe ook hetzelfde met de halve komkommer. Snijd de avocado’s doormidden en verwijder de pit. Schep het vruchtvlees eruit en snijd het in dunne plakken. Verhit daarna een koekenpan en bak de tempeh in 5 tot 6 minuten goudbruin op middelhoog vuur. Verdeel de rijst en de toppings, en garneer deze ook met sesamzaad.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *