Het lekkerste Italiaanse pasta funghi recept
Pasta funghi is een echte klassieker, maar het blijft overheerlijk. Met dit recept kun je een makkelijke, maar toch smakelijke versie maken. De romige pastasaus maak je met paddenstoelen, porcini en crème fraîche. Porcini zijn gedroogde paddenstoelen, oftewel eekhoorntjesbrood. In principe kun je echter elke soort paddenstoel gebruiken. Je koopt het in een zakje en laat het in kokend heet water weken. De paddenstoelen worden dan zacht en het water wordt een soort bouillon. Roer dit door een saus of soep en deze krijgt meteen een lekkere paddenstoelen smaak. Om deze pasta funghi snel klaar te hebben kun je broccoli en spaghetti in één pan koken. Serveer het vervolgens op een grote schaal of verdeel het met de paddenstoelen over de borden. Voor extra smaak garneer je het geheel met Parmezaanse kaas en walnoten.
Makkelijk & smakelijk
Pasta funghi wordt veel in Italië gegeten, mede doordat het zo makkelijk te maken is. Daarnaast is het ook nog eens verrukkelijk. Wil jij snel een culinair hoogstandje kunnen maken? Volg dan onderstaand recept!
Ingrediënten (4 personen)
- 300 gram spaghetti
- 500 gram paddenstoelenmix (oesterzwam, koningszwam of kastanje champignons)
- 1 ui
- 200 gram broccoli
- 30 gram porcini of andere gedroogde paddenstoel
- 200 gram crème fraîche
- 50 gram walnoten
- 3 takjes basilicum
- Olijfolie
- Peper en zout
- Optioneel: Parmezaanse kaas
Bereiding pasta funghi
Doe de porcini in een kom en overgiet het met kokend water. Laat het dan 10 minuten staan. Snijd de ui fijn en maak de paddenstoelen schoon met vochtig keukenpapier. Grote paddenstoelen snijd je in stukken. Verhit vervolgens de olijfolie in een koekenpan. Bak de ui goudbruin in 1 of 2 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 3 tot 4 minuten. Ondertussen kook je de spaghetti en snijd je de broccoli in roosjes. Doe de spaghetti in gezouten water en voeg na 3 minuten de broccoli toe. Giet het af en laat het even staan.
Lek de porcini even uit en schep het met 2 eetlepels kookvocht door de paddenstoelen. Voeg de crème fraîche toe. Breng het mengsel op smaak met zout en peper. Schep de broccoli en spaghetti erdoorheen en laat het 2 minuten meewarmen.
Tot slot schep je de pasta funghi op de borden. Doe wat walnoten over de pasta en strooi de basilicum eroverheen. Garneer de pasta royaal met Parmezaanse kaas.
Welke pasta is het meest geschikt voor pasta funghi?
Bij deze pastasoort worden vaak bospaddenstoelen gebruikt. In het recept wordt er spaghetti gebruikt, maar canalicchio is ook een optie. Dit is een korte pastasoort die te herkennen is aan de gedraaide vorm. Het lijkt op een gedraaide sliert die op elkaar geplakt is. Wanneer je kookt, laat de sliert los en komt er meer ruimte vrij in de pasta. Hierdoor verwikkelt de pasta zich met de saus, waardoor het gerecht extra veel smaak krijgt. Zelf ben ik weer gek op de penne of tagliatelle. Welke pasta je ook gebruikt, het zal vast lekker worden.
Tips voor de beste pasta funghi
Om de beste pasta te krijgen, staan hieronder nog een aantal tips. Deze kun je eigenlijk voor alle Italiaanse gerechten gebruiken. Het zijn simpele tips om je gerecht te verbeteren, maar je kunt er veel kook ergernissen mee voorkomen. Op deze manier wordt je pasta een stuk smaakvoller en beleef je veel meer kookplezier. Wie wil nou geen pasta kunnen koken zoals de Italianen het doen?
Betere pasta met een grote pan
Doe je pasta in een grote pan. Dit klinkt voor de hand liggend, maar de grootte van de pan maakt wel degelijk een verschil in de kwaliteit van je pasta. Pasta moet eigenlijk in het water ‘dansen’. Het plakt dan minder snel en wordt gelijkmatiger gekookt.
Gebruik voldoende zout
Wanneer je pasta kookt, is zout een essentieel ingrediënt. Het hoeft niet veel te zijn, maar je pasta wordt er wel lekkerder door. Zout versterkt namelijk de smaak. Door het tijdens het koken toe te voegen, wordt de pasta smaakvoller. Voeg de zout toe als het water al kookt: het lost dan beter op.
Kook zonder deksel
Je hebt geen deksel nodig als je pasta kookt. Je kunt het wel doen om het water sneller te laten koken, maar als het eenmaal kookt kun je het deksel er beter afhalen. Als je een deksel gebruikt wanneer de pasta kookt, kan het zetmeel in het water gaan schuimen. Er kan zelfs zoveel schuim vrijkomen, dat het over de pan heen gaat. Voorkom dit door geen deksel te gebruiken.
Blijf roeren tijdens het koken van de pasta
Een andere nuttige tip tijdens het koken is om te voorkomen dat de pasta plakt. Veel mensen denken dat pasta gaat plakken zodra je het uit het water haalt. Dit is niet het geval: pasta begint al te plakken tijdens het koken. Plakken wordt verergerd als je een te kleine pan gebruikt of de pasta niet goed doorroert.
Proef de pasta funghi voordat je het afgiet
Het is maar een kleine moeite, maar je kunt jezelf er veel gedoe mee besparen. Als de pasta al dente is, kan het afgegoten worden. Voordat je dit doet is het slim om de pasta even te proeven. Het voordeel hiervan is dat je er zeker van bent dat de pasta gaar is. Een ander pluspunt is dat je meteen weet of de pasta zout genoeg is. Mocht het toch nog aan de flauwe kant zijn, dan kun je nog wat extra zout aan de pastasaus toevoegen.
Spoel de pasta funghi niet af en gebruik geen olie in het water
Er zijn veel trucjes online te vinden over het koken van pasta. Veel van deze tips moeten ervoor zorgen dat de pasta niet plakt. Een paar voorbeelden zijn boter of olijfolie aan het water toevoegen of de pasta afspoelen na het koken. Dit is echter helemaal niet nodig. Je kunt de pasta na het afgieten het beste door de pastasaus mengen. Pasta hoort namelijk enigszins te plakken. Het idee hierachter is dat de pasta een klein beetje moet plakken zodat het beter aan de saus hecht. Op deze manier wordt de saus en de pasta een smaakvol geheel en proeft het zoals de gerechten in Italië.