De 8 mooiste plekken in Sardinië

De 8 mooiste plekken in Sardinië

Sardinië, hét eiland waar je kunt genieten van een combinatie tussen Spanje én Italië. Maar wat zijn nou echt de mooiste plekken in Sardinië? Op het eiland Sardinië vind je dus het beste van twee werelden. Van de dertiende tot achttiende eeuw was Sardinië een Spaans eiland. Sinds de achttiende eeuw behoort Sardinië tot Italië. Sardinië is op Sicilië na het grootste eiland van de Middellandse zee. Op het afgelegen eiland Sardinië kunnen bezoekers genieten van de ongerepte natuur en prehistorische bouwwerken.

Sardinië heeft een subtropisch mediterraan klimaat, in de zomer kan het dus goed warm worden op het eiland. De winters op Sardinië daarentegen zijn mild. In de winter kan het in de bergen van het eiland zelfs sneeuwen. De beste periode om Sardinië te bezoeken hangt dus af van wat voor soort klimaat je houdt. Er is voor iedereen ongetwijfeld dus een goede reden om eens een bezoek te brengen aan Sardinië. Ik deel graag mijn tips voor de allermooiste plekken en bezienswaardigheden in Sardinië.

Alghero, het ‘kleine Barcelona’

In het noordwesten van Sardinië ligt de stad Alghero. In deze havenstad zijn de Spaans-Catalaanse invloeden het meest merkbaar. Vandaar dat Alghero ook wel ‘klein Barcelona’ wordt genoemd. In de stad is veel Catalaans-gotische architectuur te vinden zoals de Santa Maria kathedraal met haar massieve steunpilaren en achthoekige toren. Tijdens een bezoek aan de stad kun je ook niet om de San Michele kathedraal heen. Deze kathedraal steelt de show midden in de winkelstraat met haar veelkleurige koepel. Alghero verdient zeker een plek tussen de 10 mooiste plekken Sardinië. Wat ik persoonlijk het allermooist vond was een romantische wandeling tijdens zondondergang over de twee kilometerlange oude stadsmuur langs de kust van Alghero. Na deze wandeling kun je via verschillende smalle straatjes doorsteken naar het Piazza Civica, wat dankzij de aaneengesloten terrassen ook wel ‘de eetzaal’ wordt genoemd.

De geitentrap naar de Grot van Neptunus

Een van de meest bezochte bezienswaardigheden van Sardinië bevindt zich op 110 meter hoogte in de kliffen van Capo Caccia. Ik heb het over de Grot van Neptunus! Je kunt de grot bereiken met een bootexcursie vanuit Alghera. Voor de avonturiers is de grot ook te bereiken vanaf boven op de klif met een trap van 654 treden. Via de parallel aan de rotswand uitgehouwen Escala del Gabirol, ook wel geitentrap genoemd, daal je als een ware berggeit af naar de Grot van Neptunus.

De grot ligt ongeveer rond het zeeniveau en is alleen te bezoeken bij rustig water en onder begeleiding van een gids. De druipsteengrot bevat prachtig gevormde stalactieten en stalagmieten. Het meest opvallende aan de grot is het grotmeer ‘La Marmora’. Langs het meer is een zandstrandje gevormd en uit het meer rijzen stalagmieten op. Deze bezienswaardigheid is druk bezocht en redelijk toeristisch, maar het is zeker een bezoekje waard. De grot hoort nu eenmaal bij de top van de mooiste plekken Sardinië.

De hoofdstad, Cagliari

Als hoofdstad van Sardinië is Cagliari een van de grotere steden op het eiland. In de havenstad zijn nog verschillende overblijfselen van de oude burcht te vinden. De Pisanen bouwden deze vestingwerken in de veertiende eeuw ter verdediging van de oprukkende Spanjaarden. De Torre di San Pancrazio is een 36 meter hoge toren gelegen op een heuvel van 100 meter hoog. De toren bevat zware oude valhekken, schietgaten en dikke kalkstenen muren. Beklim de toren voor een prachtig uitzicht over de terracotta daken van Cagliari en de Middellandse Zee. Ondanks dat de stad tijdens de tweede wereldoorlog flink is beschadigd, zijn het oude kwartier waar de rijken woonden en de volksbuurten richting de haven nog te herkennen. Deze stad behoort tot de mooiste plekken Sardinië, zeker voor bezoekers die van historie en mooi uitzicht houden!

mooiste plekken Sardinië

De kleurrijke stad Castelsardo

Op een vulkanische rots aan de Golf van Asinara ligt een prachtige kleurrijke middeleeuwse plaats: Castelsardo. Deze plaats dateert uit het begin van de twaalfde eeuw. Het middeleeuwse kasteel van Castelsardo is al vanaf veraf te zien en is erg indrukwekkend. Vanaf het kasteel zelf kun je genieten van uitzicht over de stad met pastelkleurige gevels en terracotta daken. De gekleurde stad contrasteert mooi met de groene heuvels in haar omgeving. Vanuit het kasteel is zelfs het Franse eiland Corsica te zien. In het stadscentrum kun je heerlijk dwalen door smalle steegjes en romantische straatjes. Door het stadje zijn overal fleurige bloembakken verspreid zoals op traptreden en aan sierlijke balkons. Er zijn diverse handwerkwinkels te vinden waar manden worden gemaakt en keramiek wordt uitgestald. Dit fotogenieke stadje kan dus zeker niet ontbreken tussen de mooiste plekken Sardinië.

Een van de 17 natuurparken

Naast prachtige middeleeuwse en prehistorische steden heeft Sardinië ook veel prachtige natuur te bieden. Vergeet tijdens je bezoek aan Sardinië dus zeker niet om ook een aantal van deze natuurgebieden te bewonderen. Zo vind je in Sardinië een van de diepste kloven van Europa de ‘Gorrupa Kloof’ met wanden tot wel 500 meter hoog. Verder is een van mijn favorieten de Monte Ortobene. Deze 955 meter hoge berg biedt de bezoeker een mooi rotsachtig en dichtbegroeid wandel- en picknickgebied. Een ander natuurpark waar je zeker heen moet is La Maddalena Archipel. Dit nationale park zit verborgen tussen kleine baaitjes en rotsen en wordt ook wel het paradijs op aarde genoemd. Het bestaat uit helderblauw water waar dolfijnen in rondspringen en verschillende groene eilandjes. Wat mij betreft verdient dit paradijs zeker een plek in de mooiste plekken Sardinië.

Het mooiste strand aan de Costa Smeralda

De Costa Smeralda wordt ook wel Goudkust genoemd. De 55 kilometer lange ongerepte kuststrook is in de jaren zestig opgekocht door een groep investeerders. Deze investeerders hebben de kust omgebouwd tot vakantiebestemming voor ‘rijken en beroemdheden’. Dus waardeer je sjieke hotels, golfbanen en luxe resorts? Dan is de Costa Smeralda voor jou een van de mooiste plekken Sardinië. Naast deze luxe hotels is de Costa Smeralda heel populair door haar ruwe rotskust, prachtige witte stranden en heldere turquoise zee. De heuvels achter de rotskust zijn bedekt met ‘Meditteraans groen’. Het deel van de Costa Smeralda wat ‘Strand van de Prins’ wordt genoemd is volgens velen het mooiste strand van Italië.

Het UNESCO werelderfgoed ‘Nuraxi di Barumini’

Alleen op Sardinië zijn Nuraghi te vinden. Dit zijn mysterieuze bouwwerken die in de bronstijd tussen 3000 en 800 jaar voor Christus zijn gebouwd. De Nuraxi di Barumini is het enige werelderfgoed op Sardinië. Daarmee is het ook gelijk de bekendste van de 6500 Sardinische Nuraghi. De bouwwerken zijn alleen op Sardinië te vinden en behoren daardoor zeker tot de mooiste plekken Sardinië. De bouwwerken zijn te bezoeken onder begeleiding van een gids of zelfstandig.

Het flamingostrand, Porto Pino

Stranden zijn er te vinden over de hele wereld, maar de meest bijzondere stranden zijn toch wel de stranden waar dieren te vinden zijn. Zo heb je in de Bahama’s een strand vol met biggetjes, in Zuid-Afrika een strand vol met pinguïns en in Costa Rica een strand vol met schildpadden. Ook Sardinië heeft zo’n strand: het flamingostrand. Het vier kilometer lange zandstrand wordt omgeven door ‘Mediterraans groen’, zoals Pijnbomen. Het strand is zeer geschikt voor gezinnen met kinderen vanwege het ondiepe water. Maar niet alleen voor kinderen is dit water perfect, ook flamingo’s spenderen graag hun dagen op dit strand. Op dit strand kunnen de bezoekers genieten van prachtige flamingo’s die zich verzamelen in de kleine poeltjes op het strand. Porto Pino is ongetwijfeld een van de mooiste plekken Sardinië.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *