Met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie

Ook al vakantieplannen als covid-19 ons dit eindelijk ook echt helemaal toelaat? Dan ben je in ieder geval niet de enige. Na al een paar jaar vooral slechts thuis te zijn willen we er ook massaal weer uit. Het is logisch dat je op vakantie wilt gaan. De meeste mensen kiezen nu voor een vakantie in eigen land. Heel erg leuk natuurlijk, want in ons eigen land valt ook meer te beleven dan dat je zou denken! Het is ook fijn om buiten ons land om te reizen en met de auto op vakantie is super avontuurlijk.

Misschien wil je graag weer ver weg reizen om de zon op te zoeken, maar misschien wil je ook juist op zoek gaan naar sneeuw, waar je kunt skiën. Hoe dan ook, het kan allemaal. De heerlijke dagen waar onze zorgen alleen maar lagen bij de vraag of we beter met de auto of met het vliegtuig op vakantie kunnen gaan, wat een luxe. Maar, zeker geen overbodige luxe, want wie vind het nou niet fijn om er even tussenuit te gaan?

Is met de auto op vakantie goedkoper?

Laten we maar direct beginnen deze vraag te beantwoorden. Als je in de vakanties een reis gaat boeken, zul je nogal schrikken van de prijzen. Dit komt doordat de hotelprijzen, maar ook de vliegprijzen vooral hoger worden, als de vakanties beginnen. Logisch, want ook zij weten wanneer deze vakanties beginnen. En wanneer willen mensen massaal naar het buitenland toe? Juist, in de vakanties. Dat is de voornaamste reden waarom vliegtickets zo duur zijn. Kijk maar eens of je de prijzen van vliegtickets kunt bekijken buiten de vakanties om. Je zult merken dat de vliegtickets én je verblijfplaats een hoop goedkoper is geworden.

Als je buiten de vakantie een reis plant, is het bijna zeker dat je met het vliegtuig goedkoper uit bent dan als je met de auto zou gaan. Dit heeft te maken met het feit dat je met de auto veel kosten aan benzinekosten kwijt bent, maar dat je ook rekening moet houden met eventuele tussendoor verblijfkosten. Maar of de auto of vliegtuig goedkoper is, is verschillend van een aantal factoren, namelijk: de afstand, wanneer je op vakantie gaat, met welke auto je rijd, of je wel of geen verblijfplaats nodig hebt als je met de auto reist, of je nog van het openbaar vervoer gebruik moet maken als je naar het vliegveld gaat enzovoort.

Waar kan je op vakantie met de auto?

Voordat je het reizen met de auto überhaupt overweegt, is het eerst verstandig om te kijken of je eigenlijk wel in het desbetreffende land kunt komen met de auto. Je kunt namelijk niet naar elk land met je auto. Je zult dan misschien een stuk met de boot moeten gaan óf wel vliegen. Hieronder staan echter enkele landen genoemd, waar jij gewoon heen zou kunnen gaan met de auto! Deze vakantielanden zijn ook nog eens heel erg populair als het gaat om een vakantie met een auto:

 • Frankrijk.
 • Italië.
 • Spanje.
 • Duitsland.
 • België

Wat moet je doen als je met de auto op vakantie gaat?

Stel, je hebt de keuze gemaakt: je gaat met de auto op vakantie. Waar moet je dan nog opletten en wat moet je nog doen? Hieronder deel ik wat tips met je, zodat jij voorbereid op vakantie kunt gaan.

 • Goede autoverzekering

Ten eerste is het van groot belang dat je zeker weet dat je een goede autoverzekering hebt afgesloten in het geval dat je op vakantie gaat naar het buitenland. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je onverwacht voor een ongewenste verrassing komt te staan. Als zoiets gebeurt, wil je logischerwijs dat je wel een goede autoverzekering hebt afgesloten. Het is van belang om verschillende autoverzekeringen met elkaar te vergelijken, en daarbij ook rekening te houden met je persoonlijke budget en wensen.

 • Check, check, dubbelcheck

Dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan is niet helemaal te vermijden, maar je kunt de kans wel kleiner maken. Laat altijd van tevoren een autocheck uitvoeren door een professional, zodat je zeker weet dat je auto nog in een goede staat is.

Waar moet ik aan denken als ik met de auto op vakantie ga

Waar moet je verder nog aan denken als je met de auto op vakantie gaat? Het is verstandig om praktische zaken mee te nemen, zoals genoeg flesjes water, een toilettasje met benodigdheden, eventuele medicijnen (tegen wagenziekte) en voldoende eten natuurlijk! Daarnaast is een EHBO doosje, een gevaren driehoek en gele hesjes ook geen overbodige luxe.

Anwb vakantie verzekering

Zoals ik net ook al even kort noemde, is het van groot belang om een goede autoverzekering af te sluiten. Daarnaast is het ook een goed idee om een reisverzekering af te sluiten, bij bijvoorbeeld de ANWB. Dit kun je doen om zeker te weten dat je de beste hulp krijgt, in het geval dat je pech krijgt met de auto. Als er iets onverwachts gebeurt, kun je 24/7 rekenen op de beste deskundige hulp van de Alarmcentrale van ANWB. Zo kun je snel weer van je vakantie genieten.

Anwb reiswijzer

De ANWB heeft overigens ook een reiswijzer. Deze reiswijzer geeft je precies aan wat je kunt verwachten als je kiest voor een vakantie in dat land. De informatie op de ANWB reiswijzer is altijd up-to-date. Nieuwsgierig? Klik hier.

Je eigen auto of een huurauto

Als je zelf op dit moment een betrouwbare auto hebt, kun je ervoor kiezen om met je eigen auto te reizen. Heb je zelf echter geen, of geen betrouwbare auto, dan is het interessant om te kijken naar een huurauto, zodat je niet per se voor deze vakantie dringend een eigen auto hoeft aan te schaffen.

Een onderhoudsbeurt aan je auto geven

Als je een wat modernere auto hebt, heb je vaak aan één onderhoudsbeurt per jaar al voldoende. Het is echter verstandig om je auto even te laten checken door een professional voordat je op vakantie gaat. Dat is sowieso van belang bij een oudere auto. Zelf laten we onze auto altijd een grote beurt geven als we weer eens op roadtrip gaan.

Wat neem je allemaal mee?

Hieronder een lijstje wat je zeker niet moet vergeten

 • Handdoeken
 • Bikini, zwembroek of badpak
 • Verzorgingsproducten
 • Tandenborstel
 • WC papier (kan handig zijn voor onderweg)
 • Een leuk boek
 • Oortjes
 • Een goed humeur, duh!

Vakantie in europa met auto corona

Door corona kan een reis naar het buitenland nog best wel ingewikkeld zijn. Er zijn bepaalde maatregelen in het land waar je graag naartoe wilt reizen. Dit gaat onder andere over coronabewijzen en aanvullende regels voor het vliegtuig. Je leest hier meer over de regels die voor jou gelden.

Ben jij wel eens met de auto op vakantie gegaan?1 gedachte over “Met de auto op vakantie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *