Shoppen en cultuur snuiven in Mechelen

Shoppen en cultuur snuiven in Mechelen

We besloten niet rechtsomkeert te gaan toen we de afslag misten op weg naar Antwerpen. We reden door om te kijken waar we uitkwamen. Zo belandden we in Mechelen. Een stad waar we in eerste instantie niet aan dachten. Mechelen is echt prachtig, dus we hebben geen seconde spijt gehad.

Ervaringen shoppen in Mechelen

Omdat Mechelen een stuk rustiger is dan Antwerpen, vond ik het heerlijk om te shoppen daar. Je kan in de winkelstraten-driehoek terecht als je lekker wilt gaan winkelen. De driekhoek bestaat uit de Bruul, Onze-Lieve-Vrouwestraat en IJzerenleen. Alle bekende winkelketens tegen zoals H & M en C & A kom je in de Bruul wel tegen. Je moet in de Ijzerenlaan wezen als je op zoek bent naar locale winkeltjes. Onze-Lieve-Vrouwestraat is zeker de moeite waard als je voldoende geld hebt meegenomen en op zoek bent naar iets leuks voor in huis.

Lunch bij Fruts

Begin je trip aan deze leuke stad met een goede lunch bij Fruts. Deze zit in de winkelstraat en je kan er heerlijke verse smooties, broodjes of salades kopen. De prijs is redelijk en je kan toekijken hoe alles vers voor je gemaakt wordt. Wij hadden een broodje tonijn en zalm en hebben er heerlijk van genoten met een lekker sapje.

Stedentrip Mechelen; shoppen en tips voor bezienswaardigheden tijdens romantisch weekend weg

Sint- Rombouts toren

We besloten dat we ook een beetje cultuur wilden snuiven na het shoppen. Daarom  besloten we de Sint- Romboutstoren te gaan beklimmen. De bouw van deze toren is gestart in de 13e eeuw. De kerk werd in 1312 gewijd. De toren ziet er nog steeds prachtig uit en je ziet het al boven de stad uitsteken. Op weg naar de top kan je even een break nemen in zes verschillende kamers. Deze hadden allemaal een eigen functie. Na 538 treden sta je op het dak. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Grote Markt en de hele stad. Je hebt dus wel een beetje conditie nodig. Ik zelf moest regelmatig stoppen om even adem te halen, haha. Maar eenmaal boven was ik de hele klimtocht vergeten omdat het echt de moeite waard was Het was echt prachtig en je kon de hele stad zien.

Stedentrip Mechelen; shoppen en tips voor bezienswaardigheden tijdens romantisch weekend weg

Gelukkig had ik geen drammende mensen achter me en was het lekker rustig. De bouw van de Romboutstoren is nooit helemaal voltooid omdat het geld op was. In eerste instantie moest de toren als bewaarplaats voor belangrijke documenten dienen.  De klokken werden gemaakt voor het geval er gevaar was. De Sint- Romboutstoren hoort overigens ook toe aan de UNESCO werelderfgoedsite.  Niet zo gek natuurlijk.

Stedentrip Mechelen; shoppen en tips voor bezienswaardigheden tijdens romantisch weekend weg

Het klapgat

Je moet echt even door het Klapgat wandelen als je nog energie over hebt na het klimmen. Het Klapgat is een piepklein gangetje dat tegenover de Sint-Janskerk ligt. De vrouwen kwamen hier vroeger samen om te kletsen en tijdens het kletsen werd er heel wat afgeklapt. Vandaar dat het de naam Klapgat heeft gekregen. Best bijzonder toch? Er is een beeld van Jezus geplaatst, die deze vrouwen in de gaten moest houden. In het kleine kapelletje naast het beeld kwamen gelovigen samen om te bidden.  Je ziet hier dan ook nog beelden achter tralies staan. Ook zagen wij een aantal vrouwen kaarsjes aansteken, prachtig om te zien.

Het stadhuis

Het stadhuis op de grote markt behoort naast de Sint-Romboutstoren ook tot de UNESCO werelderfgoedsite. Met de lakennijverheid in Mechelen ging het in de 14e eeuw bijzonder goed.  Daardoor werd er gestart met de bouw van een handelsgebouw voor het laken en een belforttoren. Echter ging het de tweede helft van de 14e eeuw een stuk slechter en raakte het geld op. Hierdoor moest er gestaakt worden met de bouw. De toren kreeg een voorlopig (sic) dak, die het nu nog draagt. In de 16e eeuw ging het beter met Mechelen en zo werd er een grote verbouwing gepland. Rombout II Keldermans maakte een ontwerp en er moest een vleugel, speciaal voor de Grote Raad en een paleis van de Grote Raad gebouwd geworden. was geboren. Het stadhuis heet ook wel de Keldermansvleugel, vernoemd naar de architect die het ontwerp maakte.

Stedentrip Mechelen; shoppen en tips voor bezienswaardigheden tijdens romantisch weekend weg

Wil jij geen geld kwijt aan parkeerkosten Dan kun je makkelijk parkeren in de vakken op het Douane plein. Je kan zo makkelijk naar de binnenstad toe lopen. Let wel op dat je alleen in de daarvoor bestemde vakken parkeert en niet ergens anders, beetje zonde om je leuke dag af te sluiten met een fikse boete.

Sinds Farah er is, zien onze (dag) tripjes er heel anders uit. De volgende keer België, wordt waarschijnlijk De Panne, omdat onze kleine meid helemaal bumba fan is.

Ga jij ook wel eens een dagje naar België? Wat is dan jou favoriete plaats?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *