De 3 lekkerste Marokkaanse vleesgerechten

De 3 lekkerste Marokkaanse vleesgerechten

Ingrediënten die je veel in de Marokkaanse keuken terugvindt zijn brood, couscous, bloem, kip, rundvlees, schapenvlees, bloem, olijfolie, honing, vis, olijven, dadels en zonnebloempitten. Toch zijn deze ingrediënten niet op zichzelf verantwoordelijk voor de smaak van Marokkaanse vleesgerechten. De typische Marokkaanse smaak wordt bereikt door het gebruik van een aantal oosterse kruiden. Denk dan aan zwarte peper, witte peper, kurkuma, koriander, gember en komijn. De Marokkaanse keuken kent dus hele andere basis ingrediënten dan de Nederlandse keuken. Des te leuker dus om ook de Marokkaanse keuken verder te ontdekken! Om deze ontdekkingstocht te starten deel ik drie Marokkaanse vleesgerechten. Ieder gerecht heeft zijn eigen karakteristieken en eigen smakencombinaties. Tajine recepten zijn het populairst in Marokko, maar daar kom ik later in deze blog op terug.

Marokkaans vlees uit de oven

Voor veel Marokkaanse vleesgerechten heb je een tajine nodig. Wat een tajine is leg ik uit bij het volgende gerecht. Voor dit eerste gerecht heb je geen tajine nodig, alleen een oven. En dat maakt dat dit gerecht extra handig is om kennis te maken met Marokkaanse vleesgerechten. Je hoeft er nog niets voor aan te schaffen. Behalve de ingrediënten natuurlijk. Marokkaanse gerechten met kip zijn hier favoriet, maar lams en rund gaan er ook wel in.

Recept voor Marokkaans vlees uit de oven

Voor dit gerecht heb je een vleessoort naar keuze nodig. Je kunt kiezen uit kip, schaap en rund. Marineer het vlees met een mengsel van olie, zout, peper en komijn. Leg het vlees daarna in een ovenschaal, voeg een kopje water toe en dek het geheel af met aluminiumfolie. Zet de schaal voor een uur in een voorverwarmde oven. Prik af en toe even met een vork in het vlees om het te controleren. Afhankelijk van de hoeveelheid vlees kan het langer of korter duren totdat het vlees gaar is.

Marokkaans vlees uit de oven serveren

Alleen een stuk vlees is nog geen volledig gerecht. Om dit gerecht tot de Marokkaanse vleesgerechten te laten behoren voeg je nog sla, aardappels, olijven, augurk en tomaat toe. Maak een bedje van de sla op een mooie fleurige schaal. Leg het vlees in het midden op de sla. Leg daaromheen gekookte aardappelpartjes en breng die op smaak met olijfolie en zout. Maak kleine satéprikkertjes met stukjes tomaat en augurk. Leg deze ook mooi om de aardappelpartjes heen. Voor een extra variatie kun je ook nog olijven toevoegen. Verdeel als laatste nog wat komijn over het geheel. Serveer het vlees direct nu het nog lekker warm is. Besaha!

Marokkaans vlees in een tajine

Ik had nog beloofd om uit te leggen wat een tajine is. Een tajine is een traditionele aardwerken stoofpot in de vorm van een kegel. In deze stoofpot worden veel Marokkaanse vleesgerechten bereid. Je kunt de stoofpot net als het ovengerecht vullen met schapenvlees, kip of rundvlees. Mijn favoriete tajinegerecht is met rundvlees, zoete aardappel en pastinaak. Dus dat recept deel ik vandaag met je!

Marokkaanse vleesgerechten

Recept voor Marokkaans vlees in een tajine

Voor dit overheerlijke gerecht heb je redelijk wat ingrediënten nodig. Namelijk: 400 gram runderstooflappen, ras-el-hanout, zout, peper, olijfolie, verse koriander, een rode peper, 3 teentjes knoflook, 2 rode uien, 3 tomaten, een blik tomatenblokjes, een aantal zoete aardappels, 2 pastinaken, een winterpeen, een groene paprika, een gele paprika, een half zakje gedroogde abrikozen en een halve pot groene olijven. Was de groente en aardappels en snij alles in stukken. Dep vervolgens het vlees droog en doe dit in een zakje met de ras-el-hanout. Schud het goed door elkaar. Zet een braadpan met olijfolie op het vuur en laat het vlees een beetje bakken. Voeg dan de ui, tomaten, peper en knoflook toe. Wanneer het vlees een bruine kleur heeft kun je het in de tajine stoppen. Laat de afgesloten tajine 2,5 tot 3 uur sudderen op een laag pitje. Afhankelijk van welke tajine je hebt kun je hem ook in de oven zetten in plaats van op het gas. Wanneer er nog ongeveer een uur op de klok staat voeg je de overige ingrediënten toe in de tajine. Alleen de koriander strooi je pas vlak voor het serveren over het gerecht heen.

Hoe serveer je Marokkaans vlees in tajine

Bij het serveren van een gerecht wat je in een tajine hebt gemaakt kun je de tajine zelf op tafel zetten. De aardewerken pot ziet er vrolijk en bijzonder uit. Wanneer je gasten een tajine zien worden ze direct nieuwsgierig naar je kookkunsten. Neem een aantal fleurige kommen mee om het gerecht vervolgens in op te scheppen. Sprenkel nog een klein beetje koriander over de stoofpot heen ter garnering. Als laatste rest je alleen nog de taak om heerlijk te genieten van een van de lekkerste traditionele Marokkaanse vleesgerechten. Besaha!

Marokkaanse gehaktballetjes

Dit derde gerecht behoort ook weer tot de Marokkaanse vleesgerechten die je zonder tajine kunt maken. Een gehaktbal lijkt bijna een universeel gerecht waar ieder land een eigen twist aan geeft. In Nederland kennen we de gehaktbal met jus. In Spanje kun je gehaktballetjes in tomatensaus (albondigas) vinden. En in Marokko worden de gehaktballetjes getypeerd vanwege de opvallende Marokkaanse kruiden. Vanwege deze typisch Marokkaanse kruidencombinatie behoort dit recept zeker tot de lekkerste Marokkaanse vleesgerechten!

Recept voor Marokkaanse gehaktballetjes

Voor dit recept heb je 500 gram gehakt nodig, 1 gepelde en fijngehakte ajuin (ui), een theelepel komijn, een theelepel koriander, een theelepel paprikapoeder, een halve theelepel gemberpoeder, een half fijngehakt bosje koriander, olijfolie, zout en peper. Doe het gehakt in een kom en maak in het midden een kuiltje. Voeg alle kruiden toe in dat kuiltje. Meng het geheel vervolgens goed met de hand. Wanneer de kruiden goed zijn verdeeld kun je kleine balletjes draaien. Rooster deze balletjes op een barbecue of in een grillpan totdat ze goed bruin zijn. Dit is een van de makkelijkste Marokkaanse vleesgerechten. Het enige wat je nu nog moet doen is even verder lezen voor leuke serveertips bij dit gerecht. Wat losse gehaktballetjes vormen natuurlijk nog geen volledig gerecht.

Hoe serveer je Marokkaanse gehaktballetjes

Traditioneel gezien wordt dit gerecht (net als veel Marokkaanse vleesgerechten) geserveerd met vers Marokkaans brood en Marokkaanse thee. Bij Marokkaans brood kun je denken aan een soort pitabrood of naanbrood. Het is het allerlekkerst als je het brood zelf maakt, je hebt alleen bloem, gist en zout nodig. Maar wanneer je juist wat tijd wil besparen kun je het brood ook bij een bakker of winkel halen. Warm het brood voor serveren dan nog wel even op in de oven. Daarnaast wordt er ook Marokkaanse thee geserveerd bij dit gerecht. Marokkaanse thee maak je van een eetlepel verse groene thee en een handjevol munt. Zet ook zeker suiker op tafel om de Marokkaanse traditie compleet te maken. Besaha!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *