5 Marokkaanse gerechten om je vingers bij af te likken
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko. Maar wat is nu echt Marokkaans eten? Koning Hassan II omschreef zijn land in de twintigste eeuw als ‘geworteld in Afrika, begoten door de islam en bewogen door de Europese winden’. Marokko heeft dus heel wat invloeden van buitenaf gekend. In de Marokkaanse keuken vind je nog duidelijke sporen van de Spaanse en Franse keuken. Dit is een resultaat van de bezetting van Marokko door Frankrijk en Spanje in de negentiende en twintigste eeuw. Verder stamt de basis van de Marokkaanse keuken af van de Berberbevolking. Dat zijn de eerste bewoners van Noord-Afrika. Later in de zevende eeuw toen de Arabieren Marokko binnen vielen werden er meer kruiden toegevoegd aan de Marokkaanse keuken zoals kurkuma, paprikapoeder en komijn. De Marokkaanse keuken barst dus van de smaken en variaties. Ik deel graaf vijf overheerlijke Marokkaanse gerechten om eens uit te proberen!
Marokkaanse couscous
Aangezien couscous ook wel het nationale Marokkaanse gerecht wordt genoemd kan het natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje Marokkaanse gerechten. In Marokko is couscous een belangrijk gerecht wat alleen bij gelegenheden of op vrijdag wordt gegeten. Couscous is een klein graanproduct en bestaat uit water en tarwe. Je kunt eindeloos variëren met couscous. Je kunt het verwerken in een salade of juist lekker warm eten. Er zijn eindeloos veel variaties in ingrediënten voor couscous. Je kunt een recept maken met kip, lam of rund. Vervolgens voeg je als topping grove stukken groente toe.
In Nederland wordt couscous eigenlijk altijd geweekt in heet water. Dat is niet de traditionele Marokkaanse manier. En aangezien we het hier over Marokkaanse gerechten hebben, probeer ik het te delen zoals ik het in Marokko heb geleerd. In Marokko wordt couscous namelijk gestoomd in een stoompan. Dit maakt de couscous een stuk minder plakkerig. Ingrediënten voor een echte Marokkaanse couscous zijn: couscous, ui, trostomaten, peterselie, wortels, puntpaprika, flespompoen, courgette, spitskool, kipdrumsticks, saffraanpoeder, komijn, paprikapoeder, kurkuma, kikkererwten, rozijnen en eventueel harissa. Heel anders dan de ‘Nederlandse’ couscous dus, maar zeker een van de lekkerste Marokkaanse gerechten!
Kiptajine met uien, olijven en citroen
Naast couscous bestaan er uiteraard nog veel meer Marokkaanse gerechten. De Marokkaanse tajine is ook een echte klassieker. Een tajine is een stenen stoofpotje met een kegelvormig deksel. Het potje wordt gebruikt om vlees, groente of vis langzaam gaar te stomen. Naast overheerlijke Marokkaanse gerechten kun je een tajine ook gebruiken voor bijvoorbeeld Franse stoofpotjes. Vul de tajine met ingrediënten en vocht, het potje wordt bijna hermetisch afgesloten voor een optimaal garingsproces.
Afhankelijk van welke tajine je hebt kan het potje in de oven, op een gasfornuis of andere hittebron. Ook een tajine kun je met allerlei variaties vullen. Mijn favoriet is de kiptajine. Voor dit recept heb je de volgende ingrediënten nodig: kip, groene olijven, rode uien, knoflook, citroen, gember, peper, kurkuma, zout, verse peterselie en olijfolie. Doe eerst de olijfolie en kip in de kom en laat 20 minuten met deksel op een zacht vuurtje staan. Voeg vervolgens de gesneden ingrediënten toe. Laat het geheel 45 minuten stoven. Laat eventueel nog langer stoven totdat de kip gaar is. Even geduld dus en besaha (eet smakelijk)!
Marokkaanse harira
Net als iedere keuken zitten er uiteraard ook heerlijke soepen tussen de Marokkaanse gerechten. Een voorbeeld van een overheerlijke Marokkaanse maaltijdsoep is harira. Harira is een vullende soep die je maakt op basis van kikkererwten, tomaat en linzen. Omdat de soep zo vullend is kun je hem heel geschikt als hoofdgerecht eten. Mocht je toch bang zijn dat het niet genoeg vult kun je nog een heerlijk brood toevoegen om in de soep te dopen.
De soep is gemakkelijk te maken en je hebt het volgende nodig: sukadelappen, komijn, chilipoeder, kaneel, gemberpoeder, tomatenpuree, uien, koriander, bladselderij, peterselie, prei, bouillon, gepelde tomaten, citroensap, linzen en kikkererwten. Meng het vlees met alle kruiden en bak het lichtbruin. Voeg de overige ingrediënten toe, behalve de kikkererwten, linzen, citroensap en de gepelde tomaten. Kook het geheel zachtjes voor een uur. Voeg de overige ingrediënten toe en kook nog zachtjes 25 minuten. Schep de soep in een leuke kom en sprenkel er nog wat gesneden peterselie overheen. De soep is, net als veel Marokkaanse gerechten, heerlijk met vers brood.
Marokkaans ontbijt, baghrir
Marokkaanse gerechten eet je natuurlijk niet allemaal ‘s avonds. In de Marokkaanse keuken bestaan ook voldoende gerechten om mee te ontbijten. Zo ook deze Marokkaanse pannenkoek, baghrir. Voor vier personen heb je 340 gram griesmeel, 70 gram bloem, 15 gram bakpoeder, een zakje gedroogde gist, een theelepel suiker en zonnebloemolie nodig. Meng eerst alle droge ingrediënten in een kom. Giet vervolgens 650 milliliter lauwwarm water in een blender en voeg het mengsel toe.
Mix het voor een halve minuut en voeg een snufje zout toe. Dan nog heel eventjes mengen en laat het vervolgens 20 minuten afgedekt rijzen. Net als bij pannenkoeken bak je het beslag in een pan met olie. Voor de echte baghrir zet je het vuur op een lage stand. Laat de baghrir langzaam garen tot er veel gaatjes in zitten. Serveer de baghrir met Griekse yoghurt, honing, hangop of boter. Met baghrir begin je je dag altijd goed!
Bastilla met kip
Dit laatste gerecht is misschien wel een van de meest opvallende Marokkaanse gerechten. Het gerecht bevat namelijk zowel zoete als hartige ingrediënten. De Bastilla wordt gemaakt van een hartige vulling omhult met een laag warqadeeg. Dit deeg is nog dunner dan filodeeg, daarom is het geen makkelijk gerecht om perfect klaar te maken. Voor een Bastilla heb je dus Warqadeeg, kip, uien, eieren, koriander, peterselie, boter, diverse Marokkaanse kruiden, amandelen, kaneel en suiker nodig. Eerst bak je alle ingrediënten in een pan, voeg na een tijdje een beetje vocht toe. Wanneer de kip gaar is haal je deze uit de pan. Haal de saus vervolgens van het vuur en klop de eieren erdoor. Breng het geheel weer even aan de kook en giet daarna af door een vergiet.
Snijd de kip in kleine stukjes en meng met de saus. Kook, pel, bak en hak de amandelen en meng met een eetlepel poedersuiker en kaneel. Beleg een bak met filodeeg en vul met de kip mix gevolgd door het amandelmengsel. Vouw vervolgens het deeg snel dicht voor het hard wordt. Bak goudbruin in een oven van 200 graden. Kiep het geheel om en laat de andere kant ook goudbruin worden. Strooi voor het serveren nog wat poedersuiker en kaneel over de bastilla. Gebruik overige amandelen als garnering. Het is niet een van de makkelijkste Marokkaanse gerechten, maar zeker de moeite waard om eens te proberen.
Besaha!
Heb jij wel eens Marokkaanse gerechten gemaakt? De website van Kookmutsjes is 1 van mijn favoriete websites met heerlijke recepten.