Recept voor de lekkerste Indische gehaktballetjes

Recept voor de lekkerste Indische gehaktballetjes

Er bestaan verschillende soorten recepten die uitleggen hoe je Indische gehaktballetjes het beste kunt maken. Je kunt Indische gehaktballetjes op verschillende momenten op tafel toveren. Zo kun je indische gehaktballetjes als een warme borrelhap op tafel zetten. Je kunt er daarentegen ook voor kiezen om je Indische gehaktballetjes te serveren als onderdeel van je eigen rijsttafel. Hieronder leg ik je uit hoe je de lekkerste Indische gehaktballetjes kunt maken, geserveerd in een heerlijke milde, pittige ketjapsaus. Je kunt ze overigens ook heel goed combineren met Indische pasteitjes.

De benodigdheden voor het maken van de indische gehaktballetjes

Voor het maken van de indische gehaktballetjes in een heerlijke ketjapsausje heb je verschillende benodigheden nodig. Je kunt de benodigdheden die je hieronder leest, aanschaffen in de supermarkt. Het is daarnaast wel een belangrijke tip om tijdens het koken af en toe te proeven of de ketjapsaus niet te pittig of te mild is. Smaken verschillen namelijk.

Benodigdheden:

  • 325 gram rundergehakt
  • drie tenen knoflook
  • drie sjalotten
  • één ei
  • één rode peper
  • vijf eetlepels ketjap manis
  • drie eetlepels tomatenketchup
  • vier eetlepels paneermeel
  • twee eetlepels maizena
  • één à twee runderbouillonblokjes
  • één theelepel bruine suiker
  • één theelepel sambal oelek
  • snufje nootmuskaat

Op het moment dat je alle ingrediënten in huis hebt, is het de hoogste tijd om te beginnen met het voorbereiden van de indische gehaktballetjes.

Stap één: pak een kom en een aantal ingrediënten erbij

De allereerste stap die je moet doen om indische gehaktballetjes te maken, is om een grote, ruime kom er bij te pakken. In deze kom ga je namelijk verschillende ingrediënten met elkaar mengen en kneden. Ten eerste is het belangrijk om de half-om-half rundergehakt in de kom te doen samen met één eetlepel ketjap manis. Nadat je deze ingrediënten erin hebt gedaan, is het belangrijk om ook één ei, een snufje nootmuskaat, één theelepel sambal oelek, vier eetlepels paneermeel, anderhalve sjalot en anderhalve knoflookteen toevoegt. Deze ingrediënten moet je kneden tot een stevig gehakt. Voeg er eventueel alvast wat peper en zout toe om het gehakt wat meer op smaak te brengen.

Stap twee: maak van het gehakt nu mooie ronde balletjes

Nu je het gehakt hebt gemaakt, is het de hoogste tijd om van dit gehaktballetjes te maken. Je kunt helemaal zelf bepalen hoe groot je je indische gehaktballetjes wil maken. Zelf kies ik er altijd voor om de gehaktballetjes af te wegen totdat ze zo’n 20 gram per stuk zijn. Wanneer je 20 gram gehakt namelijk rolt tot een balletje, zul je er al snel achter komen dat de balletjes even groot worden als een bitterbal. Zorg er nu voor dat je een grote pan erbij pakt die je met alle gehaktballetjes erin op het vuur kan zetten. Doe een klein scheutje olie in de pan en zorg ervoor dat de gehaktballetjes zowel bruin als gaar gebakken worden.

Stap drie: de hoogste tijd om de saus te maken

Nu je de indische gehaktballetjes lekker aan het bakken bent, is het natuurlijk ook de hoogste tijd om verder te werken met de saus. Ik leg je uit hoe je precies deze saus moet maken. Ten eerste is het belangrijk dat je alle ingrediënten erbij pakt. Voor de saus heb je de volgende ingrediënten nodig: anderhalve sjalot, anderhalve knoflook teen, een rode peper. Wanneer je je ingrediënten bij elkaar raapt, is het tijd om deze ingrediënten allemaal te sneden. Dit moet je ragfijn doen. Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om je ingrediënten te snijden door gebruik te maken van de foodprocessor. Daarna moet je de ingrediënten in een pan met een eetlepel olie fruiten.

Stap vier: breng nog wat ingrediënten aan bij het sausje

Het sausje dat nu aan het fruiten is in de pan, is nog niet helemaal klaar. Je moet namelijk bij dit sausje nog wat andere ingrediënten toevoegen om het sausje lekker op smaak te brengen. De ingrediënten die je hiervoor nodig hebt, zijn vier eetlepels ketjap, drie eetlepels ketchup, een theelepel djahé en een eetlepel gula djawa. Ik kies er zelf vaak voor om de gula djawa te vervangen voor honing. Wanneer je de ingrediënten bij elkaar geraapt hebt, is het tijd om de ingrediënten bij de andere ingrediënten toe te voegen. Nu is het nog een kwestie van goed door elkaar mengen zodat het uiteindelijk een mooi en glad geheel wordt.

Stap vijf: opnieuw de pan aan de kook brengen

Nu je de saus en de indische gehaktballetjes zo goed als gemaakt hebt, is het de hoogste tijd om nog wat meer smaak toe te voegen. Dit kun je doen door zo’n 25- milliliter toe te voegen aan het halve verkruimelde runderbouillonblokje. Het is belangrijk dat je dit nogmaals aan de kook brengt. Houd daarbij wel in je achterhoofd dat je hier ook in twee etappes de maizena, in dit geval twee eetlepels, door het sausje moet roeren. De maizena zorgt er namelijk voor dat het sausje wat beter gaat binden zodat er een glad en één geheel ontstaat.

Stap zes: voeg de indische gehaktballetjes en de saus samen

Nadat je de indische gehaktballetjes goed gebakken hebt en nadat je de saus op smaak gekregen hebt, is het de hoogste tijd om deze twee bij elkaar te brengen. De indische gehaktballetjes smaken namelijk apart wat taaier en minder smaakvol. Op het moment dat je de indische gehaktballetjes samen met de saus eet, zul je al snel merken wat voor effect dit heeft qua smaak en textuur. Het is dus belangrijk dat je de saus over en bij de indische gehaktballetjes giet. Kijk daarbij wel goed naar de dikte van de saus, aangezien je zelf mag bepalen hoe dik of hoe dun je je saus wilt hebben.

Stap zeven: de indische gehaktballetjes met saus serveren

Op het moment dat je de saus bij de Indische gehaktballetjes in de pan gooit, is het belangrijk dat je het mengsel nog even op een laag vuurtje laat sudderen. Nadat je er zeker van bent dat dit het eindresultaat moet zijn, is het de hoogste tijd om de borden erbij te pakken. Serveer de Indische gehaktballetjes bijvoorbeeld met heerlijke sperziebonen of broccoli voor het avondeten. Daarnaast kun je de Indische gehaktballetjes natuurlijk ook als borrelhapje eten.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *