Indonesisch stoofvlees maak je zo

Indonesisch stoofvlees maak je zo

Houdt je van runderstoofvlees en van een oosterse keuken? Dan houdt je zeker ook van Indonesisch stoofvlees, ik in ieder geval wel. Indonesisch stoofvlees is zo’n gerecht waar iedereen eigenlijk wel van houdt en wat eigenlijk relatief simpel te maken is, terwijl het juist zo lekker is. De CNN heeft het zelfs jaren geleden uitgeroepen tot gerecht van het jaar. Uiteraard heeft iedereen een andere smaak, maar ik eet in ieder geval heel graag een lekkere portie indonesisch stoofvlees. Toch zijn veel mensen toch nog bang om het zelf te maken, omdat het relatief moeilijk zou zijn, maar dat valt hartstikke mee. Daarom neem ik je mee met mijn recept en vertel ik je alles over indonesisch stoofvlees.

Waar komt het vandaan?

Indonesisch stoofvlees, ook wel rendang genoemd komt oorspronkelijk van het eiland Sumatra in Indonesië. Maar op de andere Indonesische eilanden en in Maleisië werd het ook zeker gegeten en gemaakt. Daar plukken jij en ik vandaag de dag nog steeds de vruchten van. Tevens is indonesisch stoofvlees ook een echt familiegerecht. Daarom maakt elke familie het ook nog steeds anders. Daarom zijn er ook wel meer dan 100.000 verschillende indonesische stoofvlees gerecht in omloop en elke is net weer iets anders. Want elke familie voegt nou net weer een iets ander element toe aan de zo geliefde rendang.

Waarom is het zo lekker?

Zelf heb ik mijn recept overgenomen van een van mijn geliefde indonesische families. Dit recept gaat al eeuwig mee en is naar mijn mening het lekkerste recept voor indonesisch stoofvlees. Uiteraard heeft iedereen een andere smaak maar dit recept heeft precies de juiste verhoudingen om lekker, mals, een tikkeltje pittig en vooral smaakvol te zijn. Dit is dan ook precies wat rendang zo lekker maakt. Het is die veelzijdigheid aan smaken, dat heerlijke malse rundvlees een die iets wat pittige nasmaak. Dit allemaal bij elkaar maakt het voor mij een echte smaaksensatie die ik iedereen gun. Maar voor veel Indonesië heeft rendang ook een emotionele waarde. Velen van hen aten dit namelijk vroeger al, zelfgemaakt door hun oma of moeder.

Waar begin je mee?

De rendang die ik altijd maak is eigenlijk voor iedereen geschikt en zal ook eigenlijk bij elke liefhebber in de smaak vallen. Maar hoe begin je daar mee? Het is wel handig om voordat je begint te bedenken wat je allemaal in je rendang wilt hebben, dus voordat je begint met het in huis halen van alle ingrediënten kun je beter eerst een aantal dingen bepalen. Bedenk bijvoorbeeld of je een pittige versie van indonesisch stoofvlees wilt maken, of een wat mildere. Bedenk ook voor hoeveel man je hem gaat koken, mijn recept is geschikt voor zo’n drie personen dus wil je voor meer mensen koken zul je verhoudingsgewijs meer ingrediënten moeten kopen.

De ingrediënten bij elkaar halen

Dan begint natuurlijk het daadwerkelijke verzamelen van alle ingrediënten. De volgende dingen heb je nodig voor een driepersoons indisch stoofvlees zoals ik hem altijd maak. Je hebt nodig ongeveer 500 gram runder riblap, dit kan ook gewoon rundvlees zijn. 100 ml runderbouillon, 1 rode peper, 2 uien, 2 tenen knoflook, 1 cm gember, 40 ml ketjap manis, 1 tl koriander, 1 tl komijn, 300 gram rijst, olijfolie, 250 ml kokosmelk en eventueel 1 stengel sereh. Dit zijn de basisingrediënten, maar uiteraard kun je dus naar wens meer toevoegen van één bepaalde ingrediënt.

Beginnen met het braden van het vlees

Voordat je begint met koken is er uiteraard een belangrijke stap die je moet zetten. Het wassen van je handen. Ook ik vergeet dit wel is, maar helemaal als je voor gasten kookt kun je dit niet vergeten. Hierna begin je met het snijden van de gember, bij voorkeur in blokjes en snijd je tevens de ui en de knoflook teentjes. Doe verder alle groenten dan bij elkaar in en maal dit even lekker door tot alles helemaal fijn en klein is. Hierna begin je met het snijden van het vlees. Doe dit in kleine stukjes, al vinden sommigen het fijner dit in grote brokken te doen. Kleine stukjes vind ik echter wat makkelijker te behappen.

Het belang van een goede saus

Nadat je het vlees hebt gesneden bak je het kruidenmix in een pan met een beetje boter. Dit laat je een paar minuten staan, niet vergeten zoals ik wel eens doe, en daarna voeg je het vlees toe. Dit vlees bak je gewoon lekker door en lekker bruin. Na een tijdje, dit moet je een beetje aanvoelen, voeg je de runderbouillon, de kokosmelk en de ketjap toe. Wel is het belangrijk dat je de kruidenmix bestaande uit de zojuist gemaalde ingrediënten eventjes goed laat verwarmen voordat je daadwerkelijk het vlees toevoegt, zo geef je de smaak de tijd in het vlees te komen.

Het vlees goed laten sudderen

Hierna komt het gedeelte van het koken wat het langste in beslag neemt. Het laten sudderen van het vlees. Heb je alles er inmiddels bij gedaan? Plaats de deksel van de pan er dan schuin op en zet het vuur laag. Hierna laat je het vlees ongeveer 2,5 tot 3 uur pruttelen. Houdt het vlees wel goed in de gaten en roer af en toe eventjes er doorheen. Zo blijft het vlees niet plakken. Als je alles goed hebt gedaan is de saus bij het vlees na de drie uur goed ingedikt. Tijdens het sudderen kun je ook de rijst en de sajoer boontjes koken. Deze zijn heerlijk om bij het stoofvlees te serveren.

Variaties op de indonesische rendang

Uiteraard maakt elke familie dus zijn rendang op een andere manier. Bovendien zijn er ook steeds meer modernere varianten op de oeroude rendang te vinden. Zo zijn er steeds meer chefs die het indonesische stoofvlees opnieuw uitvinden. Hier kunnen jij en ik ook gebruik van maken. Voeg bijvoorbeeld eens wat munt toe of een sneetje citroen. Ik vind het heerlijk om iets wat zurigheid erbij te hebben, maar dit moet jij vooral voor jezelf bepalen. Experimenteer er dus vooral op los en bedenk wat jij lekker vindt bij de rendang.

Een rendang voor iedereen

Rendang is voor iedereen. Daarom is de variatie ook zo een groot voordeel, want iedereen maakt het op zijn manier. Houdt je daarom ook vooral niet teveel vast aan mijn gerecht, maar zie het als inspiratie waar jij jouw eigen smaak aan kunt toevoegen. Zo blijven er nieuwe versies op het aloude Indisch stoofvlees komen en kunnen we tot in de eeuwigheid blijven genieten van dit heerlijke gerecht. Je kunt overigens ook heel simpel een vegetarische rendang maken, deze is door de mix aan kruiden er niet minder lekker op.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *