Indonesisch koken, wat moet je echt in huis hebben?

Indonesisch koken, wat moet je echt in huis hebben?

De Indonesische keuken, persoonlijk houd ik er ontzettend van. Een veelzijdige keuken waar voor een ieder wel wat te vinden is, maar bovenal ook een keuken met heel veel smaak. Voor mij gaat er daarom dan ook niet veel boven een Indonesische keuken. Maar voor sommige mensen is het toch nog een grote stap om meer Indonesische te gaan komen. Soms ook simpelweg omdat sommige producten of kruiden lastig te vinden zijn of omdat het een lastige keuken lijkt. Maar niets is minder waar, met de juiste ingrediënten kun je al heel snel heel veel gerecht op tafel zetten. Daarom help ik je met een aantal essentiële ingrediënten en tools die jou helpen vaker een heerlijke Indonesisch gerecht op tafel te zetten. Want Indonesisch koken is echt super lekker.

De basis van bijna elk gerecht, rijst

Bijna elk Indonesisch gerecht maakt gebruik van rijst. Persoonlijk houd ik ontzettend veel van rijst, vooral omdat het zo veelzijdig is, je kan er echt alle kanten mee op. De Indonesische keuken maakt vaak gebruik van pandanrijst, maar mocht je liever gebruik maken van andere soorten rijst dan staat dit je uiteraard vrij. Maar mijn tip voor wanneer je vaker Indonesisch wilt koken is honderd procent om altijd rijst in huis te hebben, zo weet je zeker dat je een van de basisingrediënten voor veel gerechten in ieder geval in huis hebt. Bovendien kun je het ook voor veel andere keukens benutten.

Gember en verwanten van gember

In veel Oosterse keukens wordt er regelmatig gebruik gemaakt van gember. Vooral voor bouillon en sauzen wordt gember of een van de aanverwante kruiden gebruikt. Gember is tevens makkelijk te verkrijgen en handig om in huis te hebben dus schroom vooral niet om wat extra gember te kopen. Eén van die aanverwante kruiden van gember die ook veel benut wordt in de Indonesische keuken is Laos. Dit is familie van gember maar smaakt toch zeker een stuk sterker dan gember zelf, het doet mij persoonlijk altijd een beetje denken aan een citrus. Wel gebruik je laos in tegenstelling tot gember enkel om mee te koken en niet om daadwerkelijk op te eten. Want geloof me, daar wordt je niet vrolijk van.

Een pot sambal is van groot belang

Wil je echt Indonesisch gaan koken? Dan is er vooral één ding dat echt niet kan ontbreken. Een pot sambal. Sambal kun je eigenlijk voor elk gerecht wel gebruiken. Helemaal lekker wanneer je, zoals ik, van wat pittiger eten houdt. Maar sambal kun je ook gerust gebruiken voor je lunch of voor op brood. Zorg er daarom voor dat je dit altijd in huis hebt. Zoek dan wel even uit welke je het lekkerst vindt. Persoonlijk houdt ik meer van sambal manis, maar sambal oelek is ook zeker een aanrader. Deze varianten kun je eigenlijk in elke supermarkt wel vinden.

Je kunt nooit zonder trassi

Eén van die typische ingrediënten die direct een Indonesische smaak aan je gerecht geeft is trassi. Trassi vindt ik zelf super lekker maar toch vind je het nog lang niet in de meeste supermarkten. Wel in je favoriete Indonesische winkel daarentegen, daar verkopen ze het vaak in verschillende varianten.

Trassi is eigenlijk een soort pasta welke gemaakt wordt van garnalen die gefermenteerd zijn. Veel kinderen vinden het niet lekker, maar als je het niet teveel in je gerecht doet geeft het echt een super lekkere smaak aan je gerecht. Je kunt het kopen als blok maar ik haal het zelf altijd in pastavorm, dat is een stuk praktischer. Tevens is het ook in poedervorm te verkrijgen.

Het gebruik van palmsuiker

Waar veel mensen die eens Indonesisch willen koken soms gewone suiker gebruiken voor hun gerechten is het echt aan te raden hier palmsuiker voor te gebruiken. Zelf heb ik altijd wat palmsuiker in huis want het komt toch vaak voor wanneer je Indonesisch koken gaat. Palmsuiker zit anders in elkaar dan de suiker die je waarschijnlijk gewend bent want het is erg donker van kleur. Ook is de smaak wat steviger en voelt het wat gekarameliseerd aan. Verder is de palmsuiker vaak alleen te kopen in ronde schijven, dit maakt het soms wat onpraktisch om ermee te koken. Maar ik ben er zelf snel aan gewend geraakt, dus dan kan jij het ook.

Gebakken uitjes voor over elk gerecht

Ik wil zeggen dat je dit echt in huis moet hebben als je Indonesisch koken gaat, maar veel mensen zullen dit sowieso al in huis hebben. Want gebakken uitjes gaan eigenlijk overal bij en zijn gewoon super lekker. Maar een Indonesische rijsttafel kan eigenlijk echt niet zonder gebakken uitjes, lekker voor de crunch of bij de lunch ook. Gebakken uitjes dien je dus altijd in huis te hebben want ze kunnen elk gerecht lekkerder maken, ook niet indonesische gerechten. Heb je ze echter niet in huis maar ga je wel een lekker indonesisch gerecht op tafel zetten, neem het dan zeker mee.

Voor het gemak ketjap manis

Ketjap manis is ook zo iets wat helemaal ingebakerd is in veel nederlandse huishoudens. Eigenlijk een heel simpel product, want het is gewoon sojasaus met palmsuiker maar o-zo lekker. Verder is het super gemakkelijk en kun je het eigenlijk door elk Indonesisch gerecht heen gooien om extra smaak aan je gerecht te geven. Bovendien is het ook zeer geschikt om gebruikt te worden voor een pindasaus, een babi ketjap. Of zoals ik zelf altijd doe, voor bij de saté.

Handige tools om makkelijker te koken

Maar als je indonesisch koken gaat is het natuurlijk niet alleen handig om de juiste kruiden, groenten en toevoegingen in huis te hebben. Maar het is dan ook handig dat je al het nodige keukengerei in huis hebt. Zorg er dus voor dat je in ieder geval de juiste pannen in huis hebt, een wokpan is het belangrijkst maar ook een pannetje voor de rijst is belangrijk. Vergeet tevens ook niet zoals ik zelf wel eens heb gedaan om je pannen zo nu en dan te vervangen. Want als je verouderde pannen te lang laat meegaan kan dit wel degelijk invloed hebben op het gerecht dat je op tafel zet.

Voor een ieder een lekker indonesisch gerecht

Eén ding wat ik veel mensen die weinig ervaring hebben met de indonesisch keuken vaak hoor zeggen is: ‘die indonesische keuken, dat is niks voor mij.’ Eigenlijk wordt ik daar altijd een beetje verdrietig van. Want de indonesische keuken is juist voor iedereen. Door zijn veelzijdigheid, smaaksensaties en het gemak waarmee je sommige gerecht kunt maken is het juist voor iedereen geschikt. Want veel smaken zijn zo uniek, die wil je jezelf niet onthouden. Tevens zijn veel gerechten vaak ook nog eens heel gezond. Twijfel dus niet en ontdek de indonesische keuken!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *