5 tips voor een Indonesisch groente gerecht
Ik maak graag eten uit de Indonesische keuken. Het is smaakvol, pittig en zit vol met voedingsstoffen. Indonesisch eten is allesbehalve saai. Ik wil in deze blog graag mijn tips delen zodat je een heerlijk Indonesisch groente gerecht op tafel kunt zetten.
Urap Urap
Het eerste gerecht dat ik met je wil delen is Urap Urap. Als eerste moet je boemboe maken. Dit kan met een staafmixer of keukenmachine. Hiervoor heb je 2 rode pepers, 2 kleine sjalotten, een halve rode paprika, 4 limoenblaadjes, 3 tenen knoflook, een halve theelepel trassi, 1 tl ketoembar en 1 tl koenjit nodig. Doe de ingrediënten in de mixer en maak er boemboe van. Doe daarna een beetje olijfolie in de wokpan en laat de boemboe op laag tot matig vuur fruiten. Hierna kun je 2 eetlepels gula djawa toevoegen en een halve limoen. Roer alles goed door elkaar. Wanneer je hiermee klaar bent kun je het vuur omlaag zetten en 75 gram geraspte kokos erdoorheen mengen. Je kunt het vuur eventueel even uitzetten wanneer je hiermee bezig bent. Vervolgens kun je een beetje winterpeen snijden, halveer je 200 gram sperziebonen en snijd je witte kool en taugé fijn.
Daarna kun je een grote pan met water op het vuur zetten en de groenten koken wanneer het water groeit. Als eerste doe je de sperziebonen in het water, en na 2 minuten de winterpeen. Na 3 minuten kun je de taugé toevoegen en als allerlaatste de witte kool, die je 1 minuut kookt. Als er 6 minuten zijn verstreken dien je de groenten onder koud water af te spoelen. Laat ze daarna goed uitlekken. Het vuur met het kokosmengsel mag wat hoger. Tenslotte kun je de groenten aan het kokosmengsel toevoegen en de rest goed door elkaar mengen. Eet smakelijk!
Gado gado
Een van de bekendste Indonesische groentegerechten is toch wel gado gado. Dit is een gerecht dat ik maak als ik haast heb, omdat het snel klaar is. Je maakt het als volgt: Snijd als eerste de tofu of tempeh. Je dient het minstens een uur in ketjap te marineren. De groenten die gekookt moeten worden, zoals sperziebonen, kun je beetgaar koken. Daarna kun je ze afspoelen met koud water en laten uitlekken. IJsbergsla en kool kun je fijn snijden. Komkommer en tomaat snijd je in blokjes. De groenten kun je in een schaal met taugé mengen, maar laat de komkommer en tomaat nog even staan. Indien gewenst kun je de groenten met een dressing van olie, suiker, zout en azijn smaakvoller maken.
Vervolgens kun je de rijst koken en de eieren hard koken. Laat ze in koud water afkoelen. Bak de tofu of tempeh ondertussen tot ze krokant zijn. daarna kun je de pindasaus in een pannetje verwarmen of maken. Je kunt het wat dunner maken met water, want de pindasaus dient in gado gado als dressing. Tegelijkertijd kun je de eieren pellen en ze in plakjes snijden. Verdeel het geheel daarna over de borden, en je bent klaar voor een heerlijk Indonesisch groente gerecht!
Sajoer lodeh
Een ander recept die ik graag maak is sajoer lodeh. Dit is een vegetarisch, Indonesisch groente gerecht in kokossaus. Ik maak het soms ook wel eens vegan. Om dit recept te maken dien je als eerste de eieren in 10 minuten hard te koken. Ondertussen kun je de sperziebonen in stukjes en de wortel in blokjes snijden. Daarna kun je de bloemkool in roosjes snijden en de spitskool in repen. Snijd de champignons en tofu in plakjes. Na het snijden kun je het even aan de kant zetten. In de keukenmachine kun je de knoflook, rode pepers, sjalotten, noten, trassi, laos, kurkuma en tamarindepasta tot een gladde pasta maken.
Doe daarna wat olijfolie in een wokpan. Je kunt de kruidenpasta 3 tot 5 minuten laten fruiten. Daarna kun je er 1,5 liter water aan toevoegen samen met wat groentebouillonblokjes. De sereh kun je kneuzen en met wat limoenblaadjes aan het geheel toevoegen. Schep vervolgens alles in de pan, behalve de taugé en tofu. Laat het geheel 10 minuten zachtjes koken. Voeg daarna de tofu toe en kook deze even mee. Vervolgens kun je het vuur lager zetten zodat de groenten niet meer koken. Je kunt de santen daarna toevoegen, roer het mengsel goed door totdat de santen volledig is opgelost. Als laatste voeg je de taugé toe.
Vegetarische cap cai
Een ander Indonesisch groente gerecht dat ik vaak maak is cap cai. Het voordeel van dit gerecht is dat het niet standaard is, dus je hoeft niet per se bepaalde groenten te gebruiken of een recept heel precies te volgen. Bepaalde soorten cap cai bevatten zelfs 10 verschillende soorten groenten, waarvan ik me kan voorstellen dat je dat een beetje overdreven vindt. Vaak zit er wortel, Chinese kool en bloemkool in cap cai. Daarnaast wordt er ook vaak bosui in verwerkt. Verder vind je in cap cai geregeld champignon, paksoi en babymais. Als je je niet aan het recept wilt houden kun je ook broccoli, sugar snaps of sperziebonen gebruiken. Je kunt ook tomaten gebruiken, alhoewel Indonesiërs meestal ketchup gebruiken in plaats van verse tomaten. Daarnaast wordt soms mosterdkool gebruikt, maar helaas kun je dat niet overal vinden. Is het je wel gelukt om deze te vinden? Gebruik dan mosterdkool in plaats van Chinese kool.
Tjap Tjoy
Waarschijnlijk is dit het bekendste Indonesische groentegerecht: Tjap Tjoy. Je vindt dit gerecht vaak in Indonesische en Chinese restaurants. Zelf eet ik het ook graag als ik uit eten ga, maar nog liever maak ik het zelf. Tjap Tjoy lijkt een beetje op cap cai, maar bevat paprika. Wanneer je Indonesische cap cai maakt is dit niet traditioneel. Hetzelfde geldt voor taugé, wat je vaak in tjap tjoy proeft maar minder in cap cai. Houd je van paprika en taugé, dan is tjap tjoy perfect voor je. Je kunt hetzelfde doen met andere groenten, zoals courgette, bleekselderij en prei. Tjap tjoy en cap cai lijken zoveel op elkaar dat je zelfs hetzelfde recept kunt volgen voor beide recepten! Het enige verschil is een paar groenten en de saus. Ik zou zeggen, probeer het zelf uit!