10 tips voor een heerlijk Indisch hapje

10 tips voor een heerlijk Indisch hapje

Naast de hoofd- en bijgerechten worden er in de Indische keuken ook veel Indische hapjes gemaakt. Mijn favoriet is het Indische pasteitje. Een Indisch hapje wordt vaak gegeten als tussendoortje, maar ook als tussengerecht bij het diner. Een Indisch hapje is daarom vaak een klein, smaakvol en lekker hapje. In de Indische keuken kennen ze een groot assortiment van deze Indische hapjes. Hoewel deze niet altijd even snel en gemakkelijk te maken zijn, worden hieronder de meest eenvoudige en de lekkerste Indische hapjes uitgelegd en toegelicht.

Tip 1: Indische maïs koekjes

Wanneer je recepten opzoekt op internet voor de lekkerste indische maiskoekjes, is het zeker aan te raden om te zoeken op de naam ‘Frikadel Djagung’. Deze term is namelijk de officiële term van de Indische maïskoekjes. Deze maïs koekjes worden gebakken in zonnebloemolie. De koekjes zelf worden gemaakt van maïs en selderij. Daarnaast wordt het zeker aangeraden om jouw maïs koekjes te serveren met een heerlijke dipsaus. De dipsaus geeft namelijk nog eens extra smaak aan de maïs koekjes. Welke saus je wilt toevoegen, ligt helemaal aan jouw smaak en idee.

Tip 2: de welbekende Pisang Goreng

In Indonesië staan de heerlijke banaan in een krokant en zoet jasje bekend als Pisang Goreng. In het Nederlands noemen we dit hapje vaak gebakken banaan. De letterlijke betekenis van Pisang Goreng is namelijk gebakken banaan. Deze gebakken banaan is een heerlijke snack die binnen een half uur klaargemaakt kan worden. Bovendien kun je meerdere bananen bakken per keer aangezien Pisang Goreng zowel koud als warm gegeten kan worden. Je kunt dus dit tussendoortje ook bewaren en later opeten.

Tip 3: Martabak Telur

Eén van de meest populaire snacks in Indonesië is de martabak telur. Je kunt de martabak telur eigenlijk vergelijken met een gevulde pannenkoek. Het woordje ‘Telur’ geeft aan dat het hier draait om de hartige variant. Deze pannenkoek bestaat vaak uit deeg met rundvlees, ui, zout, kruiden en ei. Wanneer je de martabak telur zelf wilt maken, moet je in het bezit zijn van een grote, platte frituurpan waar de gehele pannenkoek in kan. De martabak telur wordt in Indonesië vaak gegeten met rauwe, hete chilipepers.

Tip 4: Martabak Manis

Naast de hartige variant van de martabak bestaat er ook nog de zoete variant. De zoete variant van de martabak wordt martabak manis genoemd. Dit indisch hapje is net zoals de Martabak telur een gevulde pannenkoek. De kooktechniek verschilt daarentegen wel van de martabak telur. Bij de martabak manis heb je namelijk een speciale koekenpan nodig. In deze koekenpan bak je het deeg met boter waarna je er vervolgens het beleg aan toevoegt. Dit beleg bestaat vaak uit hagelslag, rozijnen, pinda’s of chocola.

Tip 5: de Perkedel

In de indische keuken vind je ook het hapje ‘Perkedel’. De naam van dit indisch hapje is afgeleid van het Nederlandse woord ‘frikadel’. In Nederland bestaat de frikadel vaak uit vlees, terwijl de perkedel juist vaak vegetarisch is. De perkedel is eigenlijk een gefrituurde snack die gemaakt is van aardappelpuree, tofoe, maïs en eventueel nog andere gerechten. De perkedel wordt voor zo’n zeven cent verkocht in Indonesië waardoor het een zeer geliefd indisch hapje is onder de bevolking.

Tip 6: Tahu Goreng

In heel Indonesië is de snack ‘Tahu Goreng’ ontzettend populair. Deze snack is goed te vergelijken met normale tofoe. Het verschil tussen normale tofu en tahu goreng is het feit dat de tofu bij tahu goreng ondergedompeld wordt in een mengsel van zout water en knoflook voordat dit mengsel gebakken wordt. Dit zorgt ervoor dat de tofu veel meer smaak krijgt. Dit indisch hapje wordt net zoals vele andere indische hapjes geserveerd met rauwe chilipepers. Wanneer je het eiland West-Java bezoekt, zul je er al snel achter komen dat dit gerecht vaak geserveerd wordt als bijgerecht bij bijvoorbeeld witte rijst met hete kip.

Tip 7: Otak Otak

Indonesië bestaat uit ontzettend veel eilanden die omringd zijn door zee en oceaan. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat er ook vishapjes gemaakt worden in Indonesië. Je kunt bijvoorbeeld het indische hapje otak-otak eten. Dit indisch hapje bestaat uit gegrilde viskoekjes. Deze viskoekjes worden meestal gemaakt van de vissoort makreel. Bij de makreel worden vaak ingrediënten zoals sagozetmeel, sjalotten, knoflook, citroengras en kokosmelk toegevoegd. Het indisch hapje otak-otak wordt vaak verpakt in een blad van een bananentros. Bovendien betekent otak-otak ‘hersenen’. Het indisch hapje heet zo aangezien de vorm van het hapje eruit ziet als twee hersenhelften.

Tip 8: Kroepoek

Als kind at je je vaak helemaal vol met kroepoek wanneer je vader of moeder Chinees gehaald had. Kroepoek is namelijk in heel Nederland ontzettend populair en daarom ook bij iedere Chinees te verkrijgen. In Nederland eten we vooral massaal garnalen kroepoek. In Indonesië noemen ze deze kroepoek ‘kerupuk udang’. Daar eten ze overigens veel meer verschillende soorten kroepoek. Zo bestaat er kroepoek dat gemaakt wordt van rijst met speciale specerijen, maar er wordt ook kroepoek met ui en knoflook gegeten. Het is belangrijk dat je in Indonesië het verschil tussen ‘kerupuk’ en ‘keripik’ goed kent. Kerupuk is namelijk kroepoek en keripik zijn snacks gemaakt van aardappel en noten.

Tip 9: Lemper

Lemper is een indisch hapje dat gemaakt wordt van rolletjes kleefrijst in combinatie met kip, vis of abon. Abon is een Indonesisch woord voor rundvlees. De vulling van de lemper wordt voornamelijk gemaakt met knoflook, komijn, limoen en koriander. De rijst moet je op een aparte manier koken, zodat het kleefrijst wordt. Je moet namelijk de rijst koken met zowel kokosmelk als zout. Wanneer de rijst eenmaal afgekoeld is, is het een kwestie van de vulling erin rollen en inpakken in het blad van een banaan.

Tip 10: Klepon

Een aantal decennia geleden werd de indische snack ‘klepon’ vooral ‘s morgens vroeg verkocht op de markt. Klepon hoort daarom namelijk onder de subgroep ‘jajanan pasar’. In het Nederlands betekent jajanan pasar ‘marktsnacks’. Je kunt de klepon herkennen aan zijn vorm en kleur. Klepon zijn namelijk balletjes van kleefrijst die een groene kleur hebben. Wanneer je een hap neemt van jouw klepon balletje, zul je merken dat deze ‘ontploft’. Het is daarom aan te raden om je klepon in één keer in je mond te doen en daarna op te eten met een gesloten mond. Wanneer je op Sumatra bent en je wilt een klepon bestellen, is het belangrijk dat je de naam ‘onde-onde’ goed onthoudt aangezien dit de naam voor het hapje klepon is.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *