Indiase salade, een smaakexplosie in je mond

Indiase salade, een smaakexplosie in je mond

Houd je van Indiaas eten? Dan heb ik goed nieuws voor je, want ik ga je in deze blog verschillende recepten geven voor een lekkere Indiase salade. Je kunt de salades gebruiken als lunchsalade of als bijgerecht bijvoorbeeld. Je kunt er uiteraard ook je eigen draai aan geven! Je kunt het ook serveren met rijst wat past bij de Indiase keuken, zoals gele rijst of basmati rijst, en/of naanbrood bijvoorbeeld. Aardappelen kan natuurlijk ook. Lees snel verder voor een paar lekkere recepten, ik hoop dat het lekker is en je er inspiratie uit kunt halen!

Om te beginnen: een salade met fruit

Het eerste recept wat ik je ga geven is een salade met mango, komkommer en noten. Je hebt het volgende nodig voor 3-4 personen:

Ingrediënten

  • Peper en zout
  • 1 Rode ui of 2 sjalotten
  • Olijfolie of roomboter
  • 100 gram paddenstoelen
  • 100 gram sugar snaps
  • 1 citroen of limoen
  • 1 mango
  • 1 komkommer
  • 75-100 gram cashewnoten
  • Verse munt of koriander naar smaak
  • 1 groene of rode peper als je van scherp houdt

Hoe bereid je deze Indiase salade?

Bak de paddenstoelen in een beetje olijfolie of boter zoals op de verpakking staat. Bereid ook alvast de sugarsnaps. Schil de ui en snijd het in kleine stukken of in ringen. Doe hetzelfde met de komkommer, je kunt het in xmini blokjes snijden of wat grotere rechte stukken, maar je kunt ook gewoon plakjes snijden. Gebruik de citroen of limoen om te raspen, of gebruik het sap als een soort dressing. Snijd ook de mango in kleinere stukken.

Als je grote cashewnoten hebt kun je deze ook halveren. Maak de salade af met verse munt, koriander of ander kruid. Als je van scherp houdt kun je er wat pepertjes bij toevoegen. Serveer het met rijst, naanbrood of eet het gewoon zo op. Eet smakelijk!

Recept voor Indiase salade met aardappelen, kikkererwten en kruidenmix

Voor een lekkere vullende salade heb ik nog een ander recept voor je. Namelijk een Indiase salade met onder andere (kleine) aardappelen, kikkererwten en een kruidenmix. Met dit recept heb je een lekkere frisse maaltijdsalade of bijgerecht. Een van de voordelen van de Indiase keuken is dat je veel zelf kunt bedenken en het dus precies op jouw smaak kunt aanpassen. Het zijn vaak niet al te moeilijke gerechten, maar je moet vaak wel goed je tijd ervoor nemen. Deze salade zal niet al te veel tijd in beslag nemen, dus ik raad je aan om snel door te lezen en de ingrediëntenlijst te bekijken!

De ingrediëntenlijst voor 4 personen

  • 500 gram kleine aardappelen of krieltjes. Kan met zowel schil als zonder schil
  • 500 gram uitgelekte kikkererwten
  • 125-150 gram tomatenblokjes (of 2-3 tomaten)
  • Wat boter, kokosolie of olijfolie
  • 1 rode of gele ui
  • Peper en zout naar smaak
  • 1 eetlepel chaat masala of een andere kruidenmix naar wens
  • 1 citroen, of 45-50 ml citroensap (drie eetlepels)
  • 2 eetlepels gehakte koriander of peterselie
  • 1 of een halve komkommer in stukken

Hoe maak je deze gevarieerde salade?

Allereerst kook je de aardappelen naar behoren en vervolgens snijd je het in stukjes. Laat de kikkererwten goed uitlekken nadat je het hebt gewassen. Snijdt de rode of gele ui in kleine stukjes of in ringen als je hier de voorkeur naar hebt. Je kunt de ringen ook weer kleiner maken. Gebruik een hapjespan of wok pan om de kikkererwten op te warmen. Ondertussen snijd je de tomaten of doe je de kant en klare tomatenblokjes samen met de koriander of peterselie in een schaal en mix je dit met de kruidenmix.

Laat de kikkererwten een paar minuten in de pan. Voeg eventueel een klein beetje water toe bij de olie of boter. Je kunt ook wat koriander of peterselie over laten voor de garnering op het laatst. Doe op het eind de citroensap en de gesneden stukken komkommer erdoorheen. Vergeet niet het nog verder op smaak te brengen met peper en zout. Ik hoop dat het bevalt!

Nog een recept dat voor je klaar staat!

Nee hoor, ik ben nog niet klaar met de recepten. Als bovenstaande recepten je al enthousiast maken (of juist totaal niet) heb ik hier nog een recept voor je wat je kunt gaan proberen. Dit keer specifiek met rijst. Een salade dat je als maaltijdsalade kunt gebruiken of in kleinere porties als bijgerecht. Wees vrij om je eigen draai eraan te geven, of volg precies dit recept op. Ik hoop dat je het lekker vindt! Nieuwsgierig geworden? Lees hieronder voor het derde recept dat voor je klaar staat.

Ingrediëntenlijst voor deze salade

Je hebt voor 4 personen het volgende nodig:

  • Eventueel wat kip of vis
  • 300 gram Indiase gele rijst
  • 200 gram wortel in reepjes of stukken
  • 200 gram rode of witte kool
  • 200 gram broccolini/aspergebroccoli/babybroccoli
  • 1 groene of gele paprika
  • 50 gram ananas in kleine stukken
  • 50 gram cashewnoten
  • 10 gram verse koriander
  • 3 theelepels Indiase kruidenmix, bijvoorbeeld chaat masala
  • 2 theelepels citroensap

Hoe maak je de derde Indiase salade?

Bereid de indiase gele rijst zoals op de verpakking staat en kook eventueel de wortels alvorens je het in stukken snijdt. Bereid ook alvast de broccolini. Als je het lekker vindt, kun je de paprika ook bakken, of gewoon meteen snijden. Snijd ook de ananas in hele kleine stukken. Als je kip of vis toevoegt, kun je deze ook alvast bereiden. Wanneer alles gekookt of gebakken is, voeg je het geheel samen met de cashewnoten, koriander, mosterdzaad en de kruidenmix. Of garneer het met de koriander.

Je kunt meer citroensap toevoegen naar smaak, of bijvoorbeeld bepaalde groentes vervangen voor een andere. Wil je het lekker scherp maken? Voeg gerust pepertjes bijvoorbeeld toe. Dit is dus eigenlijk een redelijk simpel recept, maar wel lekker en vullend. Ik hoop dat ook dit recept je bevalt of als dit niet helemaal je ding is, dat je er veel inspiratie uit kunt halen om wat anders uit te proberen!

Wist je dit over Indiase dranken?

Een leuk weetje voor tussendoor: de Indiase keuken kent verschillende soorten drankjes. Je hebt vast wel eens gehoord van chai, maar wist je dat dit uit de Indiase keuken komt? Het is een thee variant met warme melk en suiker. Lekker! Ook Lassi is erg geliefd, dit is een yoghurtdrankje met suiker en soms ook met fruit of zout. Uiteraard moet je de koffie uit India niet vergeten. Genoeg te serveren, dus!

Traditionele Indiase desserts

Wie houdt er niet van een toetje? Ik geef je een paar voorbeelden van Indiase desserts waar je ook mee kunt experimenteren. Om te beginnen, kheer: dit is een Indiase rijstpudding, gemaakt van rijst, melk, kruiden en andere smaakmakers zoals kaneel, kardemom en vanille. Ook shrikhand is een voorbeeld van een lekker Indiaas dessert, met hoofdingrediënten als yoghurt, suiker, kardemom en saffraan.

Een Indiaas gerecht wat ook in andere landen zoals Nepal en Pakistan graag gegeten wordt is gulab jamun. Gulab jamun is een zoet dessert dat bestaat uit o.a. khoa en saffraan. Ook kulfi mag niet in dit lijstje ontbreken. Ik ben gek op Indiase “mithai“. Wellicht kun je met deze voorbeelden ook een heerlijk toetje op tafel neerzetten!



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *