De lekkerste Indiase rijst recepten maak je zelf

De lekkerste Indiase rijst recepten maak je zelf

Heb je zin in Indiase rijst vanavond? Ik wel! Daarom haal ik in deze blog drie verschillende Indiase recepten naar voren die je wellicht wilt gaan uitproberen als je een liefhebber bent van rijst, kip en/of pittig eten. Ik ga je wat recepten geven voor een heerlijke kip tikka masala, biryani met vis en pittige curry. Hopelijk geeft dit wat inspiratie voor aan de eettafel vanavond. Lekker voor jezelf of voor bezoek of een heel gezin, het is ook niet al te moeilijk om te maken. Je kunt het ook variëren met je eigen ideeën, je moet het immers uiteindelijk zelf gaan opeten.

Kip tikka masala

Om te beginnen leg ik je uit hoe je kip tikka masala kunt bereiden en wat je ervoor nodig hebt. Wat is kip tikka masala eigenlijk? Het is een gerecht waarbij ‘officieel’ gezien kip in kleine stukken worden gesneden, gekruid en gemarineerd. Het wordt opgediend met saus en het zit vol met verschillende specerijen. Het wordt vaak geserveerd met rijst en naan brood en afgemaakt met bijvoorbeeld verse koriander of peterselie. Allereerst de ingrediënten lijst hieronder voor het vlees, voor de marinade om het vlees in te marineren en voor de saus. Dit mag niet ontbreken bij je Indiase rijst recepten. Hieronder zie je een recept met wat variatie.

Ingrediëntenlijst voor kip tikka masala op een rijtje voor 4 personen

Vlees

  • 400 gram kipfilet of kipdijfilet. Eet je liever geen kip? Kies dan voor rundvlees, lamsvlees bijvoorbeeld. Als je het helemaal anders wilt kun je ook een variatie maken met vis.

Groenten en vruchten

  • 2 grote paprika’s. Je kunt voor rode paprika gaan, maar als je liever een andere wilt, kan het natuurlijk ook. 
  • 120-130 gram tomatenpuree

Kruiden en specerijen

  • Zout en peper
  • 5-6 tenen knoflook
  • 3 eetlepels (fijngesneden) peterselie of koriander (als laatst)
  • 2 eetlepels garam masala*
  • Houd je van scherp? Neem er rode pepertjes bij!
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 rode of gele ui

*Zelf garam masala maken? Gebruik het volgende:

  • Komijnpoeder
  • Korianderpoeder
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagelpoeder
  • Gemberpoeder
  • Chilipoeder
  • Kaneelpoeder
  • Gemalen zwarte peper

Het enige wat je hoeft te doen is het bij elkaar mixen. Je kunt er eventueel een beetje olijfolie bij toevoegen.

Overig

–           Roomboter of olijfolie

–           Eventueel een handje cashewnoten of andere noten naar smaak

–           200 ml melk. Je kunt wat maïzena erin toevoegen voor wat verdikking

–           200 ml Griekse yoghurt

–           400-500 gram rijst naar keuze. Het wordt vaak geserveerd met basmatirijst.

–           Je kunt ook kiezen voor naanbrood.

Oké, ik heb de boodschappen gedaan. En nu?

Zo, nu heb je eerst een hele boodschappenlijst om af te vinken voordat je dit recept uitprobeert. Ik hoop dat je het lekker vind! Begin allereerst met het snijden van de ui, de paprika en het raspen van de verse gember. Maak het jezelf gemakkelijk door de stukken klein te houden en aparte schaaltjes te gebruiken. Voor de saus begin je eerst met het fruiten van de ui, peper, ui en gember. Voeg erna de garam masala en de rest van de kruiden (behalve de peterselie) toe in de pan. Laat het mixen met elkaar op een laag vuurtje zodat het niet aanbrandt.

Voor de kipmarinade of rundvlees marinade ga je aan de slag met de Griekse yoghurt. De gemixte kruiden mix je hier doorheen marineer je de kip of rundvlees ermee. Dek dit af en laat het ongeveer een middag staan. Bereid vervolgens, na een aantal uur of een middag, de kip of vlees goed gaar. Voordat de kip of vlees goed gaar is, voeg je de saus en yoghurt eerst nog toe. Ik zou aanraden om het te serveren met basmatirijst en/of naanbrood.

Biryani met vis

Een ander Indiase rijst recept is de biryani, en dan specifiek met vis in dit geval. Je kunt ook kiezen voor kip, maar in dit recept geef ik je een ingrediëntenlijst met garnalen. Het is een klassiek gerecht dat pittige en kruidige rijst bevat, maar ook een mix van groenten waarmee je kunt variëren. Heerlijk als je zin hebt in vis, want je kunt ook ander soort vis dan garnalen gebruiken. In dit geval geef ik je een recept met grote garnalen. Lees het hieronder! Het is jammer dat ik zelf allergisch ben voor garnalen want dit is wel mijn favoriet onder de Indiase rijst recepten.

Gebruik onderstaande ingrediënten voor de biryani voor 4 personen

Vis

  • 500 gram grote garnalen (gepeld)

Groenten en vruchten

  • 5 krieltjes
  • 4 rode of gele uien
  • 4 tomaatjes
  • Peultjes of sperziebonen (eventueel)

Kruiden en specerijen

  • 4-5 cm gember
  • 7 teentjes knoflook
  • 3 laurierbladen
  • 6 kardemompeulen
  • Verse koriander, peterselie of mint
  • Halve of 1 verse knoflook
  • Biryani kruiden* zie hieronder de ingrediënten om het zelf te maken

Overig

  • 125-150 ml volle of milde yoghurt
  • Basmati rijst
  • Boter (het liefst ghee)

*Zelfgemaakte biryani kruidenmix maken? Je hebt ongeveer 50 gram nodig of naar smaak.

  • Komijnpoeder
  • Korianderpoeder
  • Nootmuskaat
  • Kruidnagelpoeder
  • Gemberpoeder
  • Chilipoeder
  • Kaneelpoeder
  • Gemalen zwarte peper

Hoe maak je biryani?

Kook de rijst zoals op de verpakking staat, nadat je het eerst in koud water hebt laten wellen voor een klein half uur. Kook het nog niet helemaal gaar. Schil de aardappelen voordat je ze kookt en snijd ze eventueel in nog wat kleinere stukken. Hetzelfde doe je met de ui en knoflook. Je kunt ook een knoflookpers gebruiken voor de knoflook. Verhit vervolgens de boter en laat de ui hierin fruiten. Bak ook de laurierbladen en kardemom peulen in mee.

De tomaten kun je erna toevoegen en de biryani kruidenmix die je zelf hebt gemaakt (of van de supermarkt of toko hebt gehaald). Voeg de garnalen samen met de yoghurt toe en bak het samen op laag vuur. Zorg ervoor dat je goed checkt of de garnalen gaar zijn. De rijst die je eerder hebt gekookt, die als het goed is nog niet helemaal gaar is, voeg je toe met 3 kopjes water. Kook het weer verder, ongeveer een klein half uur. Op het eind meng je alles goed samen en kun je het nog afmaken met koriander, peterselie of mint.

Laatste Indiase rijst recept: pittige groentecurry voor 4 personen

Ik heb een laatste gerecht voor je bij elkaar geraapt, namelijk een lekkere pittige groentecurry! Je kunt dit met alleen groenten maken maar je kunt er ook kipfilet of kippendijen erbij toevoegen. Curry in het algemeen is een gerecht dat bestaat uit kruiden, specerijen, groenten en zoals eerder gezegd kun je er ook vlees aan toevoegen, maar het hoeft niet. Je hebt verschillende soorten curry’s: gele curry, groene curry, rode curry, massaman curry… ik geef je nu een recept voor een groentecurry. Je kunt er natuurlijk ook een eigen draai aan geven. Je hebt hier talloze mogelijkheden qua Indiase rijst recepten.

Wat heb je nodig voor een pittige groentecurry?

Groenten en vruchten

  • 200 gram broccoli
  • 200 gram bloemkool
  • 300 gram sperziebonen
  • 500 gram kikkererwten
  • 600 gram tomatenblokjes

Kruiden en specerijen

  • 2 theelepels gember
  • 3 teentjes knoflook
  • 70-80 gram kant en klare madras kruidenpasta

Overig

  • 200 ml kokosmelk
  • 2-3 eetlepels kokosolie
  • Eventueel cashewnoten
  • Voeg stukjes mango toe voor een extra variatie!
  • Basmati rijst of pandanrijst, reken 75-100 gram per persoon

Hoe begin je met de curry?

Begin eerst met de knoflook te snijden in kleine stukjes of gebruik een knoflookpers. Rasp of snijd de gember fijn. Voeg de madras kruidenpasta tegelijkertijd met de knoflook en gember toe in een wokpan en roer goed. Voeg de groenten erbij toe en roer het zo dat de kruidenmix goed verdeeld wordt. Vervolgens voeg je de kokosmelk en de tomatenblokjes toe. Laat het nog even door koken, ongeveer 6 tot 10 minuten. Doe dit op laag vuur. Serveer het vervolgens met de basmati- of pandanrijst. Deze kun je gewoon koken zoals op de verpakking staat.

Ik hoop dat je wat inspiratie hebt kunnen uithalen uit deze blog voor een lekkere Indiase rijst recept! Eet smakelijk!

Wat zijn jouw favoriete Indiase rijst recepten?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *