Recept Indiaas platbrood

In de Indiase keuken vindt je veel verschillende soorten brood. Van Roti, puri en paratha tot naanbrood, ook wel Indiaas platbrood genoemd. Persoonlijk ben ik bijna verliefd op dit brood, het brengt zoveel smaak met zich mee en is in tegenstelling tot andere broden ook erg lekker in combinatie met warm eten. Indiaas platbrood vindt je in veel verschillende Indiase restaurants en supermarkten. Lekkerder vind ik het echter om het zelf te maken, dan geeft voldoening en smaakt, zoals gezegd, ook beter. Echter zie ik veel mensen vaak moeite hebben met de bereiding van dit brood. Daarom probeer ik te helpen en zet ik mijn favoriete recept hier voor jullie onder neer.
Waarom Indiaas platbrood?
Een vraag die ik veel krijg wanneer ik weer eens Indiaas platbrood maak is: Waarom indiaas platbrood? Waarom maak je dat? Het antwoord is eigenlijk heel simpel: omdat ik het lekker vindt. Je kunt bijvoorbeeld een stokbroodje bij de barbeque leggen, maar het is veel origineler en lekkerder, vind ik zelf, om er een Indiaas platbrood bij te leggen. Meestal wordt dit brood geserveerd bij Indiase gerechten, zoals een chicken tandoori of een curry. Echter is dit brood geschikt voor nog veel meer gerechten. Bovendien maak ik er ook graag een lekkere lunch van. Dus daarom Indiaas platbrood.
Waar eet je het brood bij?
Deze vraag heb ik eigenlijk zojuist al beantwoord want ik eet Indiaas platbrood eigenlijk overal bij. Of het nou bij een Indiase curry, bij de barbeque of bij een stoofpotje is. Dit betekent niet dat je het ook echt overal bij moet gooien. Maar het Indiaas platbrood is wel geschikt om als bijgerecht geplaatst te worden bij veel gerechten. Van origine eet je het brood echter bij een Indiaas gerecht, zoals de Indiase curry of een tandoori. Veel mensen vinden dit toch ook wel het lekkerst. Vooral omdat je het brood eigenlijk bijna kunt dippen in de curry saus. Dat geeft het brood nog wel net weer die extra lekkere smaak.
Dit maakt Indiaas platbrood zo lekker
Wat maakt dan dat Indiaas platbrood zo lekker is. Althans, dat vindt ik. Want smaken verschillen uiteraard. Wat Indiaas platbrood voor mij zo lekker maakt is de textuur van het brood en de ietwat krokant aandoende smaak. Het brood is niet te dik waardoor je het bijvoorbeeld makkelijk wegeet naast een curry. Tegelijkertijd is hetgeen wat het zo lekker maakt ook de arbeid die ik erin stop. Ik maak het brood helemaal zelf, en dat maakt toch dat het brood net wat lekkerder smaakt dan wanneer ik het uit de supermarkt haal. Mijn gasten beamen dit ook altijd.
Waar begin je mee
Dan het daadwerkelijke recept. Want waar begin je mee. Als je gaat koken begin je natuurlijk met het wassen van je handen. Maar alvorens je daarmee begint is het handig na te denken over de vraag voor hoeveel mensen je het brood gaat bereiden. Kook je voor jezelf, je gezin of juist voor een grote groep. Wanneer je dit van te voren bepaalt kun je namelijk ook bepalen hoeveel ingrediënten je dan nodig zult hebben om genoeg brood te maken. Tevens is het ook makkelijker om zo je tijd in te plannen, want als je meerder Indiase platbroden wilt maken zul je hier waarschijnlijk ook extra tijd voor nodig hebben.
De ingrediënten voor je op een rijtje
Persoonlijk bak ik meestal 7-8 broden. Zo heb ik genoeg voor iedereen en houd ik vaak ook nog wat voor een andere keer over. Voor 8 broden benut ik de volgende ingrediënten: 2 tl gedroogd gist, 1 tl suiker, 350 gram bloem, 2 el ghee, 1 tl zout, 150 gram volle yoghurt, wat olie en 150 ml water. Wil je er meer bakken, vermenigvuldigd of verminder dan zelf de ingrediënten. Aan deze ingrediënten zul je dus over het algemeen genoeg hebben voor 7-8 broden. Eventueel kun je ook nog wat ingrediënten kopen voor toppings. Deze kun je zelf maken. Je kunt hierbij denken aan wat kaas, knoflook, bieslook of wat anders wat je lekker vindt als topping.
De eerste stappen van het brood bakken
Dan beginnen we met het bakken van het brood. Hiervoor doe je gist een een bak met water, dit laat je eventjes staan. Ik houd meestal 12 minuten aan. Hierna begint het vaak ook al te schuimen. Tijdens dit proces gooi je het bloem in een andere bak en doe je die de yoghurt, het gistmengsel en de ghee bij. Met een mixer kneed je dit vervolgens zacht. Tegelijkertijd voeg je een klein beetje zout toe. Een snufje is echt al genoeg. Let verder ook op dat je het deeg niet te lang blijft mixen. Wanneer je een zacht deeg hebt is het goed.
Houdt het deeg goed in de gaten
Hierna vet je een bak in met de olie en leg je hier het deeg in. Deze bak laat je een uur staan zodat het goed kan rijzen. Soms kan het nodig zijn het deeg nog langer te laten rijzen. Als dit klaar is kun je van het deeg balletjes kneden. Ik doe dit altijd gewoon met mijn handen en niet met ingewikkelde keukentools. Je kunt zoveel balletjes maken als dat je broden wil. In dit geval rol ik dus vaak 7 of 8 balletjes. Houdt je van iets kleinere broden? Dan kun je de balletjes iets kleiner maken, zodat het brood ook wat kleiner blijft.
De afwerking van het Indiaas platbrood
Als je de balletjes hebt gedraaid plaats je deze in een koekenpan waar je eerst een beetje olie in doet. Je drukt de balletjes hierna plat en laat ze even bakken. Wanneer het brood begint te bollen draai je het brood om zodat deze aan beide kanten mooi doorbakt. Je kunt de broodjes zo één voor één gaar bakken. Als je over een grotere pan beschikt kun je er eventueel ook meerdere in één pan plaatsen. Nadat de broodjes klaar zijn kun je er direct een topping op plaatsen wanneer je dit wilt en dat zijn de broodjes klaar om geserveerd te worden.