De 10 leukste Europese steden voor een stedentrip

De 10 leukste Europese steden voor een stedentrip

Een van de dingen die ik zo leuk vind aan Europa is dat je er binnen een korte afstand zoveel verschillende landen kunt vinden. Zeker wanneer je in Europa woont biedt dit veel opties voor de leukste stedentripjes. Doordat er in de meeste Europese landen verschillende culturen en landstalen zijn voelt een stedentrip binnen Europa als een minivakantie. Er zijn veel verschillende Europese steden te bezoeken, elke stad heeft haar eigen kenmerken. De ene stad is perfect voor studenten of reizigers met een budget. De andere stad is weer een paradijs voor een liefhebber van eeuwenoude architectuur. Ik deel in deze blog graag mijn top 10 leukste Europese steden voor een stedentrip!

1. Lissabon, de mix van nieuw en oud

Deze Portugese stad ligt op zeven heuvels aan de rivier de Taag en wordt ook wel de stad van vergezichten genoemd. Lissabon biedt schilderachtige straatjes, fonteinen en pleinen vol terrasjes. Lissabon is een van de meest romantische steden van Europa. Ondanks dat Lissabon niet zo groot is kun je er door het hoogteverschil heerlijk verdwalen. Zeker in de oude wijk Alfalma heerlijk dwalen in een doolhof van trappetjes, poortjes en steegjes. Het ruikt er heerlijk naar vers eten. Een andere bekende attractie in Lissabon is tramlijn 28, deze klassieke tram neemt haar passagiers mee langs de meest steile straten van Lissabon. Al deze fantastische eigenschappen maken dat Lissabon voor mij op de eerste plek staat als het gaat om leukste Europese steden.

2. Parijs, de stad van de liefde

Bijna iedereen kan wel een paar bezienswaardigheden van Parijs opnoemen. Parijs stikt van de bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe, het Louvre, de Champs-Elysees en ga zo maar door. Er zijn talloze redenen te verzinnen waarom Parijs zeker de moeite waard is om te bezoeken en goed in het rijtje past van leukste Europese steden. Maar weet je ook waar Parijs de bijnaam ‘stad van de liefde’ aan te danken heeft? Ten eerste hangt er dankzij de smalle steegjes en de prachtige gebouwen een romantische sfeer in Parijs. Op de tweede plek was Parijs vroeger een populaire bestemming voor huwelijksreizen. Ten derde is de Eiffeltoren – op Central Park na – wereldwijd de meest populaire plek voor huwelijksaanzoeken. Ben je niet op zoek naar romantiek? Parijs is ook een prachtige bestemming om te genieten van cultuur en gastronomie. 

3. Madrid, stad van kunst en cultuur

Madrid is een prachtige oude Spaanse stad die barst van de kunst en cultuur. Zeker in het voorjaar behoort deze stad tot een van de leukste Europese steden. Van maart tot en met juni is het heerlijk warm in Madrid, maar nog niet té warm. Madrid is een levendige stad vol terrasjes en mooie bezienswaardigheden. Plaza Mayor en Puerta del Sol zijn twee pleinen in Madrid die je bij een bezoek niet moet overslaan. Verder biedt Madrid nog bekende voetbalstadia, musea, paleizen en parken.

4. Wenen, de stad van de muziek

Al eeuwen wordt Wenen gezien als de hoofdstad van opera en klassieke muziek. Verschillende bekende klassieke componisten zoals Beethoven en Mozart hebben in Wenen gewoond. Zelfs de paarden dansen in Wenen op muziek in de Spaanse Rijschool. Voor de muziekliefhebber is Wenen zeker een van de leukste Europese steden om te bezoeken. Een van de hoogtepunten vond ik persoonlijk een operavoorstelling bij de Weense Staatsopera. Naast een muzikaal walhalla heeft Wenen nog veel meer te bieden. In Wenen rijden ook traditionele ‘fiakers’ rond, dit zijn paardenkoetsen die je in een romantische tocht langs de mooiste bezienswaardigheden in Wenen rijden.

6. Londen, de stad van de musicals

De Britse hoofdstad is al jarenlang een toeristische trekpleister en een van de leukste Europese steden voor een stedentrip. Bij Londen denk ik gelijk aan de iconische klokkentoren de Big Ben, de Towerbridge en Buckingham Palace. En er zijn nog veel meer wereldberoemde hoogtepunten te vinden in Londen. Maar Londen heeft ook nog een andere eigenschap die de stad populair maakt bij toeristen, de musicals. De meeste musicals in Londen spelen in de bekende wijk West-End, hier staat Piccadilly Circus, Leicester Square, London Palladium, het Lyceum Theater en het London Opera House.

7. Rome, het openluchtmuseum

Alle wegen leiden naar Rome, het is niet voor niets een bekende uitspraak. Rome behoort zeker tot de leukste Europese steden. Of je de stad nu bezoekt voor een stedentrip of als onderdeel van een langere vakantie, de stad heeft heel veel te bieden. Rome wordt ook wel een openluchtmuseum genoemd. De stad staat vol met eeuwenoude gebouwen, straten en andere bezienswaardigheden. In Rome kun je het wereldberoemde Colosseum bezoeken, de Trevi Fontein, de Spaanse Trappen, het Pantheon, het Parlamento en nog veel meer. Mijn tip is om ook deze stad niet in de zomermaanden te bezoeken. Het kan erg heet en druk worden in Rome, door buiten de zomermaanden te gaan ontwijk je de drukte en de hitte.

8. Stockholm, de stad op het water

Stockholm is een stad vol contrasten. In de stad op een eiland wisselen moderne en historische architectuur elkaar af. Lange zomerdagen worden afgewisseld met korte dagen in de winter. De compactheid van de stad is een van de redenen waarom Stockholm een van de leukste Europese steden voor een stedentrip is. Doordat de stad zo compact is kun je in een paar dagen heel veel van de stad zien. En veel te zien dat is er zeker. Je kunt het Koninklijk Paleis en de Ridderholmskerk bezoeken voor wat cultuur. Voor de laatste trend op het gebied van design en mode raad ik een bezoekje aan het eiland Södermalm aan. Ook op het gebied van musea en restaurants heeft Stockholm heel veel te bieden. Zeker de moeite waard dus!

9. Budapest, de elegante en romantische stad

Budapest, de naam klinkt misschien niet gelijk elegant en romantisch. Zeker niet als je je bedenkt dat een van de stadsdelen vroeger letterlijk ‘pest’ heette. Later werden de delen aan beide zijden van de rivier samengevoegd tot ‘Budapest’. Budapest heeft als grote Hongaarse stad veel attracties te bieden aan haar bezoekers. De stad staat bekend om haar vele oude badhuizen, waaraan je zeker een bezoekje moet brengen tijdens je stedentrip. Voor studenten is Budapest een van de leukste Europese steden die gelijk ook goed betaalbaar zijn. Je kunt gezellig biertjes drinken in het treincafé, waar je biertje gebracht wordt door een van de treinen op de rails door het hele café. Ook is er meer dan genoeg cultuur te vinden in deze oude Hongaarse stad.

10. Edinburgh

De oude stad Edinburgh is ook al zo’n mooie oude stad. De hoofdstad van Schotland heeft haar bezoekers veel te bieden. Het Kasteel van Edinburgh op Castle Rock is een zeer populaire bestemming. De St. Giles Kathedraal, de oude Royal Mile, The Real Mary King’s Close en diverse musea vormen onder andere de reden waarom Edinburgh op mijn lijstje staat van de leukste Europese steden. Ook met slecht weer (wat nog wel eens voorkomt in Schotland) zijn er meer dan voldoende leuke activiteiten te doen in deze oude Schotse stad.

Welke stad mag volgens jou niet ontbreken in het lijstje met leukste Europese steden?1 gedachte over “De 10 leukste Europese steden voor een stedentrip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *