Egyptische eten, 3 traditionele recepten

Egyptische eten, 3 traditionele recepten

Op het moment dat je iets anders wilt koken dan gewoonlijk is het zeker aan te raden om eens een kijkje te nemen in de Egyptische keuken. Een voorbeeld van Egyptische eten is de maaltijd Koshari met linzen. Eigenlijk kun je dit Egyptische eten vergelijken met de Hollandse stamppot. In Egypte is het gerecht Koshari namelijk net zo bekend. Het Egyptisch gerecht Koshari met linzen is een vorm van Egyptisch streetfood. In het kort samengevat bestaat Koshari uit rijst, linzen, tomaten, specerijen en pasta. De specerijen komen natuurlijk ook uit de Egyptische cultuur. Het gerecht Koshari met linzen is een eiwit vol, smaakvol en goed gestructureerd gerecht.

De benodigdheden voor Koshari met linzen

Bij de lokale supermarkt kun je vaak alle producten kopen om het gerecht Koshari te maken. Wanneer bepaalde producten niet verkrijgbaar zijn bij de supermarkt, is het zeker aan te raden om een rondje langs de toko te maken. Hieronder vind je de ingrediënten die je nodig hebt:

  • 200 gram macaroni
  • 80 gram vermicelli
  • 100 gram rijst
  • 3 uien
  • 3 tenen knoflook
  • 1 chilipeper
  • 400 gram linzen
  • 175 gram kikkererwten
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 80 milliliter water
  • 3 tomaten
  • 0,5 citroen
  • 1 eetlepel witte azijn
  • 1 theelepel komijnzaad
  • olijfolie

Op het moment dat je alle producten in huis hebt, is het de hoogste tijd om te beginnen met het voorbereiden van het gerecht Koshari met linzen. Dit is echt Egyptische eten wat je zeker een keer moet proberen.

Het maken van het Egyptische eten: Koshari

Om Koshari te maken is het belangrijk dat je een grote koekenpan erbij pakt. In deze koekenpan doe je een scheutje olijfolie. Het is belangrijk dat je eerst de uien hierin bakt tot ze goudbruin, waarna je ze laat uitlekken op papier. In de overgebleven olie bak je de andere ui, chilipeper, tomatenpuree en knoflook. Snijd ondertussen de tomaten in kleine stukjes en voeg deze samen met het water toe aan de koekenpan. Laat dit mengsel zo’n twee minuten staan borrelen. Na de twee minuten is het de hoogste tijd om het mengsel wat meer op smaak te brengen. Dit doe je door de citroensap, de witte azijn, de komijn en een klein beetje peper en zout toe te voegen.

De laatste stap voordat je de koshari kan serveren

Nu is het belangrijk dat je de rijst en de pasta’s door elkaar heen mengt met eventueel een extra scheutje olie. Zorg er vervolgens voor dat je deze rijst en pasta serveert met de tomatensaus erbij. De laatste stap is het garneren van de koshari met de gebakken uien. Nu kun je heerlijk gaan genieten van traditioneel egyptisch eten.

Het serveren van het Egyptische eten: Molokhia

Vroeger werd het Egyptisch eten Molokhia voornamelijk gegeten door koningen. De groene, bittere bladgroente wordt vaak samen gegeten met rijst of brood. Hoewel het vroeger vooral gegeten met konijn, wordt het tegenwoordig bereid met kip. Je hebt ongeveer zo’n klein uurtje nodig om dit gerecht voor te bereiden.

De benodigdheden voor Molokhia:

Je hebt voor het Egyptisch eten, Molokhia verschillende gerechten nodig. Met deze ingrediënten kun je Molokhia maken voor ongeveer vier personen:

  • 1 blik jackfruit
  • 3 uien
  • 1 liter paddenstoelenbouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 kaneelstok
  • 2 kruidnagels
  • 1 theelepel peperkorrels
  • 2 pimentkorrels
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 200 gram molokhia bladeren gedroogd
  • 2 citroenen
  • 1 eetlepel boter
  • 1 bol knoflook
  • 5 bladeren koriander
  • 1 peper (groen)
  • sumak
  • 1 theelepel korianderzaad (gemalen)
  • azijn
  • 300 gram vermicelli rijst

De meeste producten kun je bij de lokale supermarkt halen. De gedroogde Molokhia bladeren worden niet bij de meeste supermarkten verkocht. Het is daarom aan te raden om deze te kopen bij een toko.

Het maken van Molokhia

Voordat je begint met koken is het belangrijk dat je bepaalde voorbereidingen treft. Zo is het belangrijk om één witte ui te snijden. Bovendien is het belangrijk om de jackfruit uit te lekken en schoon te maken. Doe daarnaast in een grote theezeef de gesneden ui, kaneel, kruidnagel, piment korrels en het laurierblad. Ondertussen moet je in een pan de paddenstoelenbouillon en de jackfruit bij elkaar doen. Voeg hier één eetlepel zout en olie aan toe. Dit mengsel moet zo’n uur lang zachtjes trekken. Terwijl dit mengsel suddert, is het belangrijk om de molokhia bladeren erbij te pakken. Breng wat water aan de kook en doe hier een gesneden citroen in met zout. Doe hier de molokhia bladeren bij voor één minuut.

De laatste stap om Molokhia te serveren

Na één minuut is het belangrijk om de bladeren uit te lekken en af te koelen. Verwijder vervolgens de citroen en zorg ervoor dat de bladeren uitgeknepen worden. Verhit een pan en doe hier een ui en de knoflook in. Bak dit zo’n 2 minuten. Voeg hier de koriander, de gemalen korianderzaad en de peper bij. Bak dit zo’n 10 minuten samen met de molokhia. Nu is het belangrijk om de bouillon met jackfruit toe te voegen zodat de molokhia onder water komt te staan. Laat dit mengsel 30 minuten stoven. Ondertussen moet je de vermicelli rijst koken. Breng beide mengsel op smaak zodat je het kan serveren. Serveer de molokhia dus met de vermicelli rijst in combinatie met de ui voor de smaak.

Een traditioneel toetje: Egyptisch Kunafa

Naast de heerlijke hoofdgerechten, bestaan er in de Egyptische keuken ook heerlijke desserts, zoals kunafa. Hieronder vind je de benodigdheden voor dit recept:

  • 500 gram kadayif
  • 150 gram ghee
  • 200 gram noten
  • 250 milliliter water
  • 500 gram suiker
  • 1 citroen
  • 0,5 eetlepel oranjebloesemwater
  • handjevol pistachenoten

De meeste gerechten zijn te koop bij de supermark. Voor kadayif is het aan te raden om te kiezen voor vermicelli of gesponnen deeg. Het merk Ghee Easy is aan te raden om te kopen wanneer je op zoek bent naar Ghee.

Het maken van het Egyptisch eten: Kunafa

Om de siroop te maken moet je het water, het citroensap en de suiker tien minuten laten koken totdat het suiker opgelost is en de siroop indikt. Voeg hier de oranjebloesemwater bij. De siroop kun je niet even links laten liggen. Nu is het belangrijk om de ghee te verwarmen tot een vloeibaar mengsel. Het deeg moet je nu ontwarren en uitspreiden. Giet over dit deeg de ghee. Voeg het notenmengsel toe en dek het af met nog een laag deeg. Doe de kunafa drie kwartier in een 180 graden voorverwarmde oven. Hierna is het de hoogste tijd om de siroop te verdelen over de kunafa, waarna het moet afkoelen. Laat de kunafa een hele nacht staan en serveer het de volgende dag.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *