6 x de mooiste dierentuinen in Nederland

6 x de mooiste dierentuinen in Nederland

Er zijn meer dan zestig kleine en grote dierentuinen in Nederland te vinden. Bovendien bestaan er ook nog negentien gesloten dierentuinen. Als Nederlander zijnde heb je dus keuze uit een groot scala aan dierentuinen, maar welke dierentuin is het mooist? Hieronder worden de 6 mooiste dierentuinen in Nederland beschreven en toegelicht.

Dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam, Zuid-Holland

Op nummer één van de 5 mooiste dierentuinen in Nederland staat dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam in de provincie Zuid-Holland. Blijdorp is één van de oudste dierentuinen in Nederland. Deze dierentuin is namelijk opgericht in 1857. Bovendien is Blijdorp ook één van de bekendste dierentuinen. Wanneer je Diergaarde Blijdorp in loopt zul je al snel genoeg merken dat deze dierentuin een grote verscheidenheid aan dieren kent van over de hele wereld. Zo kun je bijvoorbeeld in Blijdorp zowel leeuwen en tijgers zien als zebra’s en giraffen! Diergaarde Blijdorp heeft een oppervlakte van maar liefst 28 hectare en heeft daarom genoeg ruimte om 180 verschillende diersoorten onderdak te geven.

Het bijzondere themagebied Oceanium in Blijdorp

Blijdorp werkt met specifieke en indrukwekkende themagebieden. Het themagebied Oceanium wordt door de meeste bezoekers gezien als indrukwekkend en bijzonder. Het themagebied Oceanium is namelijk een groot zeeaquarium waar bezoekers verschillende soorten zeedieren kunnen bewonderen. Je kunt bijvoorbeeld zeehonden, haaien en pinguïns zien. Daarnaast is het themagebied Amazonica ook ontzettend populair onder bezoekers. Amazonica is namelijk een overdekte hal. In deze overdekte hal is het regenwoud van Zuid-Amerika, ofwel de Amazone, nagebootst. Hier kun je verschillende soorten diersoorten zien zoals luiaards en apen bijvoorbeeld! Verder kun je ook wandelen door andere themagebieden zoals het Azië themagebied.

Dierentuin Artis in het hartje van Amsterdam

Midden in het centrum van Amsterdam ligt de historische dierentuin Artis. De opening van Dierentuin Artis was in 1838. Dit betekent dat we Artis als één van de oudste dierentuinen in de wereld kunnen noemen. In Artis kun je maar liefst 900 diersoorten vinden. Je kunt niet alleen de ‘bekende’ diersoorten vinden zoals tijgers en giraffen, maar ook juist zeldzame diersoorten. Zo kun je bijvoorbeeld oog in oog staan met de Aziatische olifant of met de witte leeuw bijvoorbeeld. Artis hoort daarom ook zeker in de top 5 mooiste dierentuinen in Nederland.

Botanische tuinen, historische gebouwen en educatieve programma’s

Je kunt in Artis niet alleen dieren zien, maar ook de botanische tuin bijvoorbeeld bezoeken. Wist je trouwens dat je ook een vlindertuin, een aquarium en een planetarium kunt bezoeken in Artis? Artis heeft in ieder geval dus veel meer te bieden dan alleen maar dieren. Artis heeft daarnaast ook verschillende evenementen en educatieve programma’s, denk bijvoorbeeld aan kinderactiviteiten en rondleidingen. Het Groote Museum in Artis onderscheidt Artis van andere dierentuinen.

Het Ouwehands Dierenpark in Rhenen

Op de Utrechtse Heuvelrug ligt een prachtige dierentuin, namelijk het Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Deze dierentuin biedt onderdak aan maar liefst 150 diersoorten. In 2017 kwam Ouwehands Dierenpark groots in het nieuws, aangezien ze in Rhenen reuzenpanda’s mochten verwelkomen. In het Ouwehands Dierenpark werken ze ook met themagebieden, maar die zijn niet te vergelijken met de themagebieden van Blijdorp. Je kunt in het Ouwehands Dierenpark wandelen door het Berenbos en de Afrikaanse savanne bijvoorbeeld. Wist je dat het Berenbos een thuis is voor beren die gered zijn uit circussen bijvoorbeeld? Het Ouwehands Dierenpark is één van de mooiste dierentuinen in Nederland.

Dierentuin Burgers’ Zoo gelegen in Arnhem

In Arnhem ligt het prachtige dierenpark Burgers’ Zoo. Deze dierentuin bestaat uit verschillende themagebieden en heeft een oppervlakte van maar liefst 45 hectare. Je kunt als bezoeker hier zo’n 10.000 dieren zien. In totaal geeft Burgers’ Zoo onderdak aan 500 verschillende diersoorten. De themagebieden van Burgers’ Zoo hebben elk hun eigen dieren. Zo kun je als bezoeker wandelen door de themagebieden Safari, Rimba, Ocean, Desert, Bush en Mangrove bijvoorbeeld. In de Bush zul je door een overdekt regenwoud lopen met verschillende bijpassende diersoorten zoals vogels, reptielen en apen bijvoorbeeld. Houd je meer van hete temperaturen en woestijndieren? Dan is het verstandig om de Desert te bezoeken met zijn woestijndieren.

Themagebieden, aankleding en verschillende onderscheidingen

Je kunt in Burgers’ Zoo verschillende themagebieden bezoeken. Zo kun je bijvoorbeeld naast de Desert en de Bush ook een kijkje nemen in de onderwaterwereld. In het themagebied Ocean kun je namelijk verschillende zeedieren zien zoals roggen en haaien bijvoorbeeld! Houd je juist van het tropische kustgebied? Dan kun je de Mangrove bezoeken met zijn vissen en krokodillen. Naast de themagebieden kunnen de kinderen ook spelen in speeltuinen. In restaurants kun je zowel lunch als avondeten eten en in de verschillende shops in de dierentuin kun je souveniertjes kopen. In 2018 heeft Burgers’ Zoo een onderscheiding gewonnen, namelijk de “Beste Dierentuin van Nederland” award. Burgers’ Zoo doet er alles aan om bedreigde diersoorten te helpen en een natuurlijke omgeving te creëren voor alle diersoorten.

Dierenpark Amersfoort in Amersfoort

De laatste dierentuin in het rijtje van de 5 mooiste dierentuinen in Nederland is Dierenpark Amersfoort gelegen in Amersfoort. Deze dierentuin is zo’n 19 hectare groot en geeft onderdak aan meer dan 150 verschillende soorten dieren. Ook in Dierenpark Amersfoort wordt er gewerkt met themagebieden. Zo kun je bijvoorbeeld in DierenPark Amersfoort het DinoPark bezoeken. Je gaat in dit themagebied terug in de tijd. Je kan bijvoorbeeld prehistorische dieren bekijken. Wist je trouwens dat het verblijf van de olifanten geïnspireerd is op een Indiaas paleis? Dit verblijf wordt ook wel Saba en Indra genoemd. Ben je fan van olifanten? Dan is het zeker aan te raden om een bezoekje te brengen aan Saba en Indra.

Interactieve momenten in DierenPark Amersfoort

Naast het bekijken van allerlei soorten dieren, kun je in DierenPark Amersfoort ook interactief deelnemen op allerlei verschillende momenten. Zo kun je bijvoorbeeld meedoen met een speurtocht door het park. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten presentaties door dierenverzorgers en voedermomenten. Op dit soort momenten kun je voor eventjes meekijken met een bepaalde diersoort. In deze dierentuin is ook gedacht aan de invulling voor kinderen. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld spelen in het DinoBos. Daar kunnen ze spelen, klimmen en bovendien ook nog eens leren over het leven van verschillende soorten dinosaurussen. Voor souvenirwinkels en eetgelegenheden hoef je het park niet af, want DierenPark Amersfoort biedt dit allemaal aan.

Vind je dieren zo geweldig en wil je ook wel eens logeren bij de boer? Lees dan de blog die ik daar eerder over schreef.1 gedachte over “6 x de mooiste dierentuinen in Nederland”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *