Waar komen Churros vandaan?

Waar komen Churros vandaan?

Churros: een snack voor de echte zoetekauw

Tegenwoordig zie je steeds meer kraampjes verschijnen waar je churros kunt bestellen. Deze zoete snack stijgt razendsnel in populariteit, en je vindt ze nu op bijna iedere markt terug. Je hoeft er vaak niet lang om te zoeken, want de zoete geur van deeg en suiker lokt je als het ware al naar het churros kraampje toe. De churro heeft een langwerpige vorm en is volledig gemaakt van deeg. De zoete smaak krijgt hij doordat er flink wat suiker over het gefrituurde deeg wordt besprenkeld. Dit maakt dat niet alleen volwassenen, maar ook kinderen warm lopen voor deze zoete snack. Maar waar komen churros vandaan?

De Spaanse delicatesse van gefrituurd deeg

Churros komen van oorsprong uit Spanje, waar ze al eeuwenlang een populair zoet gerecht zijn. Volgens de geschiedenis werden churros voor het eerst gemaakt door herders in de Pyreneeën, die deeg maakten van meel, water en zout. Ze bakten het deeg in hete olie om het te verharden en maakten er lange, gebogen stukken van. Deze herders deelden hun churros met hun vrienden en familie, waardoor het gerecht al snel populair werd. Dit nieuwe gerecht verspreidde zich al snel over heel Spanje, waar het in bijna iedere keuken te vinden was. Daarna zijn de churros nooit meer weggegaan, en behoren ze vandaag de dag tot de Spaanse cultuur.

De Spaanse donut van de 15e eeuw

Deze snack werd al snel populair in de steden en de herders begonnen de churros op markten te verkopen. De churros werden zo populair dat zelfs speciale churrerias (churrowinkels) werden geopend om de snack te verkopen. Churros zijn tegenwoordig een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Ze zijn overal te vinden in Spanje en worden door veel mensen gegeten als ontbijt of snack. De churros die je vandaag de dag kent, zijn een moderne versie van de oorspronkelijke herders churros. Ze worden geserveerd met suiker of kaneel, en soms worden er ook andere ingrediënten toegevoegd, zoals chocolade, jam of andere zoete smaken.

Onduidelijkheid over de echte herkomst

Het is niet helemaal mogelijk om antwoord te geven op de vraag: waar komen churros vandaan? Dit komt doordat de echte herkomst nog niet is vastgesteld. Hoewel de churros duidelijk geassocieerd worden met de Spaanse herders, is er ook bewijs dat rond diezelfde tijd inwoners van Peru churros aten. Deze churros bevatten andere ingrediënten dan de Spaanse variant, maar lijkt vooral qua uiterlijk erg veel op de Spaanse churro zoals je hem in Nederland kent. Dit reist de vraag, komen churros wel echt uit Spanje? Hieronder lees je de twee verschillende verhalen die zijn ontstaan, en hoe de churros van elkaar verschillen.

Het ontstaan van churros in Peru

Het recept voor deze churros is afkomstig van de Inca’s, de oude inheemse bevolking van Peru. De Inca’s hadden een gerecht dat ‘churro’ werd genoemd. Deze churros bestonden voornamelijk uit gemalen maïsmeel en honing. Het werd gebakken in een grote pan en geserveerd met een soort van zoete saus. De churros kennen een lange geschiedenis in Peru. Zo werden ze gebruikt tijdens religieuze ceremonies en bij speciale gelegenheden. Het was ook een populaire snack bij de lokale inwoners, die het voornamelijk eten als ontbijt of als tussendoortje.

De Spaanse kolonisten ‘stalen’ de churro

Wanneer je naar het ontstaan van de churro in Peru kijkt, gaat het verhaal dat Spaanse kolonisten in de 16e eeuw de churro ontdekten in Peru. Zij veranderden de ingrediënten in meel, suiker en boter, wat vandaag de dag de churro is die in het westen populair is. Welk verhaal echt waar is over het ontstaan van de churro is nog steeds niet duidelijk. Dat de churro zoals wij hem kennen uit Spanje komt, is wel een feit. Daarnaast kun je je afvragen of de twee wel met elkaar te vergelijken zijn, aangezien je voor beide recepten verschillende ingrediënten gebruikt.

Het recept voor de churro uit Peru

Hoewel er nog geen antwoord is op de vraag: waar komen churros vandaan, kun je vandaag de dag wel genieten van twee lekkere churros recepten. Het eerste recept dat je hier vindt, is het recept voor de churros uit Peru. Voor dit recept heb je nodig: 250 gram maismeel,  twee eetlepels suiker, een theelepel zout, twee eetlepels boter, twee eieren, een eetlepel honing, olijfolie voor het bakken en pindakaas of chocoladesaus voor de garnering

Kneed eerst het meel, suiker, zout, eieren en boter in een kom tot een stevig deeg. Verdeel het deeg vervolgens in cilindervormige stukken over een bakpan en bak ze aan alle kanten bruin. Garneer de churros met pindakaas of chocoladesaus voor een extra zoete smaak.

De ingrediënten voor de churro uit Spanje

De churro uit Spanje is hoe je hem koopt op de markt. Het recept voor deze churro lijkt erg op die uit Pero, alleen gebruik je een paar andere ingrediënten en een andere bereidingswijze. Voor dit recept haal je het volgende in huis: 250 ml water, 125 gram bloem, een theelepel zout, twee eetlepels suiker, twee eetlepels boter, olie voor het frituren, twee eetlepels kaneel, twee eetlepels suiker en twee eetlepels melk. Voor dit recept gebruik je meer ingrediënten die de churro op smaak maken en een smeuïge textuur geven, zoals kaneel en melk. Daarnaast ga je deze churro frituren in plaats van bakken in een pan, wat hem extra krokant maakt.

De bereidingswijze van de Westerse churro

Kook eerst het water in een middelgrote pan. Voeg de bloem, zout, suiker en boter toe en roer tot het een glad mengsel is. Laat het mengsel afkoelen en kneed het vervolgens tot een stevig deeg. Neem een stuk deeg en kneed het tot een dunne, lange rol. Snijd het deeg in stukken van ongeveer 5 cm in de lengte. Verhit de frituurpan tot 185 graden Celsius en frituur de churros 4 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal de churros uit de pan en laat ze afkoelen. Meng de kaneel en suiker in een kom en voeg de melk toe aan de kom en roer tot het een glad mengsel is. Rol ze door het mengsel en garneer eventueel met chocola, kaneel of pindakaas.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *