De lekkerste 5 Chinese gerechten om thuis te maken

De lekkerste 5 Chinese gerechten om thuis te maken

Wie heeft er nou geen zin in Chinees? De meeste mensen vinden het heerlijk om af en toe eens Chinees af te halen. Niet gek, want hoe ze het doen, doen ze het. Chinese gerechten zijn altijd een verrassing en feest. Afhalen blijft een favoriet van velen. Het smaakt niet alleen verrukkelijk, maar je krijgt ook genoeg om te eten. Als je een Indische rijsttafel besteld voor 2 personen, is de kans groot dat je er de volgende drie dagen nog van kunt eten.

Hoe leuk zou het zijn om soms ook eens zelf een Chinees gerecht in elkaar te flansen? Er zijn namelijk genoeg Chinese gerechten die je gewoon zelf kunt bereiden. Dit is het moment om even los te gaan met het experimenteren in je eigen keuken. Hieronder deel ik een aantal heerlijke Chinese gerechten met je. En ik deel zelfs een Chinees recept met je. Dit zijn de enige echte dumplings. Hier zal ik direct mee beginnen. Vergeet zeker niet verder te lezen om te kijken of je een of meerdere Chinese gerechten herkent. Wellicht wil je die ook proberen na te maken. Ze zullen er niet minder om smaken

Dumplings met gehakt

Wie kent ze niet? Dumplings. Ze zijn de favoriet van velen. En gelukkig zijn ze helemaal niet zo moeilijk om zelf thuis te maken. Hieronder vind je het recept met de daarbij horende bereidingswijze. Dit is in ieder geval 1 van mijn favo Chineze gerechten.

Ingrediënten voor 32 dumplings met gehakt:

  • 1 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 300 gram rundergehakt
  • 200 gram paksoi
  • 2 stuks lente uien
  • 2 theelepels sojasaus
  • Snufje witte peper
  • 1 theelepel suiker
  • 1,5 theelepel zout
  • 0,5 theelepel bakingsoda
  • 1 theelepel maïzena
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1 eetlepel rijstwijn

Ingrediënten voor het dumpling deeg:

  • snufje zout
  • 300 gram bloem
  • 200 milliliter gekookt water
  • (of koop 32 dumpling vellen)

Bereidingswijze

Mocht je kant-en-klare dumpling vellen hebben gekocht, dan is deze stap niet interessant. Mocht je dit niet hebben dat kun je nu beginnen met het maken van het deeg. Meng eerst de bloem met het zout en voeg hier 200 ml gekookt water aan toe. Kneed dit met je handen (of meng met een keukenmachine) tot een grote deegbal. Kneed vervolgens door tot je een soepel deeg hebt. Dit zal ongeveer 10 minuten duren. Vervolgens is het de bedoeling dat je het deeg in 4 gelijke porties verdeeld. Rol deze porties stuk voor stuk tot een vorm van een lange worst en laat dit 20 minuten rusten onder plastic.

Verdeel dan het deeg in 8 gelijke stukken. Tegelijkertijd bestuif je het werkblad met bloem, zodat het deeg niet blijft plakken. Dan is het tijd om de stukken deeg te rollen door bloem en ze plat te drukken. Probeer daarna het deeg uit te rollen tot een cirkel van ongeveer 9 centimeter. Om uitdroging te voorkomen is het van belang om de deeglapjes afgedekt te bewaren onder huishoudfolie.

Voor de vulling van de dumplings moet je de paksoi wassen en fijnsnijden. Dan is het de bedoeling om de gember fijn te hakken, evenals de knoflook. Snijd ook de lenteui in kleine, dunne ringen. Nu kun je al deze ingrediënten in een kom mengen en voeg ook 3 eetlepels water toe.

Nu begint het leukste gedeelte! Tijd om de dumplings te vouwen. Pak een dumpling vel en maak de buitenste rand van dit vel nat met wat water. Vervolgens kun je door middel met een theelepel (of eetlepel) wat vulling verdelen over het midden van de dumpling deeg. Nu kun je de dumpling dubbelvouwen in een vorm van een halve maan.Daarna kun je makkelijk met je eigen vingers kleine plooitjes in het deeg creëren. Vouw nu de dumplings dubbel.

Baking time! Verhit nu een beetje olie in een pan met antiaanbaklaag. Je kunt de dumplings bakken op middelhoog vuur. Ze hebben niet veel tijd nodig, want binnen een minuut of twee zijn ze al goudbruin aan een kant. Je moet dan hetzelfde doen bij de andere kant. Je bent dan helaas nog niet helemaal klaar: voeg 100 milliliter koud water toe en gebruik een deksel op de pan, waardoor je de dumplings kunt stomen tot ze gaar zijn. Dit zal ongeveer 8 minuten duren. Je weet dat de dumplings gaar zijn als al het water is verdampt.

Je kunt de dumplings serveren met verschillende sausjes, maar de bekendste opties zijn een dipsaus van sojasaus, chili olie en sesamolie of simpelweg zoete chilisaus.

Kung Pao Kip

Dumplings zijn heerlijk, maar er is meer. Ook Kung Pao Kip staat bekend als een van de lekkerste Chinese gerechten. Bijzonder aan dit gerecht is de combinatie van alles: in dit gerecht komen pittig, zoet en zuur samen. Dit is een heerlijk recept die niet alleen maar populariteit heeft gewonnen van de Chinezen. Ook in het buitenland is dit unieke gerecht niet weg te denken. Kung Pao Kip bevat onder andere: gember, lente uitjes, pepers, gedroogde chili, roergebakken pinda’s en gesneden kip in blokjes.

Tomaat en ei noodles

Als je van Foe Yong Hai houdt, is dit het gerecht voor jou. Het is vergelijkbaar met Foe Yong Hai, alleen is dit een gerecht in de vorm van een noedelsoep. Het is een gerecht die binnen slechts een paar minuten op tafel staat. Over het algemeen bestaat dit gerecht uit noedels, tomaten en eieren. Maar overal wordt het ander klaar gemaakt. Je kunt bijvoorbeeld ook lente-uitjes, gember en/of wortels toevoegen.

Yangzhou gefrituurde rijst

Een van de populairste Chinese gerechten is Yangzhou. Hiervan bestaan de hoofdingrediënten uit eieren en rijst, maar ook hiervoor geldt dat er enorm gevarieerd kan worden wat betreft de ingrediënten. Wat dacht je van vlees, garnalen, hamblokjes of erwten? Het kan allemaal. Je kunt dit gerecht geheel personaliseren naar jouw eigen voorkeuren.

Kipsaté

Een Chinees recept dat het altijd goed doet is de wereldberoemde kipsaté. Kipsaté kun je met van alles serveren. Denk aan: broodjes, patat of rijst. Kipsaté is een onmisbare smaakmaker in veel gerechten. Je kunt makkelijk zelf deze heerlijke marinade maken door sambal, gemberpoeder en ketjap met elkaar te mengen in een zakje. Doe de kip erbij en laat het zakje een tijdje in de koelkast liggen om goed te kunnen marineren. Bakken en eten maar!

Ben jij ook zo een lekkerbek? Kijk dan snel op de blog van Flying Foodie voor nog meer Aziatische recepten.



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.