De 10 mooiste Bezienswaardigheden in Wenen

De 10 mooiste Bezienswaardigheden in Wenen

Wenen is met zijn historische gebouwen, paleizen en klassieke bezienswaardigheden een echte aanrader om te bezoeken. In de Oostenrijkse hoofdstad zijn een aantal wereldwijd beroemde attracties te vinden. Ik was vooral onder de indruk van de mintgroene + witte kleuren. Naast de rijke historie is ook de moderne kunst vertegenwoordigd. In Wenen is genoeg te zien en te doen om je een aantal dagen te vermaken. Ik vond het zelf echt een prachtige stad. Dit zijn dé 10 bezienswaardigheden in Wenen die je echt gezien moet hebben! Eigenlijk mag Wenen niet ontbreken tijdens je roadtrip want het heeft echt mooie bezienswaardigheden in Europa.

Waan je in het Barok Tijdperk in de Belvedere paleizen

De Belvedere paleizen is een complex ontworpen door Johann Lukas von Hildebrandt voor prins Eugen van Savoye. Na 8 jaar bouwen was in 1722 het complex af. Dit meesterwerk bestaat uit twee paleizen, Obere Belvedere en Untere Belvedere, die door middel van een tuin met elkaar in verbinding staan. Beide paleizen zijn in barokstijl gebouwd en het interieur is uitbundig versierd. Tegenwoordig zijn beide paleizen te bezoeken als musea. Hierin zijn prachtige schilderijen en standbeelden van bekende Franse en Oostenrijkse kunstenaars te bewonderen. Ook de tuin tussen de beide paleizen is zeker de moeite waard om te bezoeken. Je vindt hier de mooiste vijvers, bomen, terrassen en sculpturen.

Bewonder historische panden langs de Ringstrasse

De Ringstrasse in Wenen is een prachtige Boulevard waar de mooiste historische gebouwen zich bevinden. Zo vind je hier onder andere de Hofburg, de Staatsopera en het parlementsgebouw van Oostenrijk. Theophil Hansen ontwierp de Ringstrasse nadat keizer Franz Joseph toestemming gaf voor de bouw van de Boulevard. Het heeft bijna 50 jaar geduurd voordat de Ringstrasse is voltooid. Tegenwoordig kun je er veel belangrijke bezienswaardigheden en prachtige huizen bewonderen. De boulevard is 5 kilometer lang en daarom ideaal voor een stadswandeling of fietstocht. Vergeet ook zeker niet een kijkje te nemen bij één van de drie parken die langs de Ringstrasse liggen. 

Schloss Schönbrunn, een belangrijk cultureel erfgoed

Het Schloss Schönbrunn is een prachtig Paleis in het westen van Wenen dat stamt uit het eind van de 17e eeuw. De keizer uit die tijd, keizer Leopold I, liet dit paleis bouwen dat zou dienen als jachtslot voor zijn zoon. In het paleis bevinden zich meer dan 1400 kamers! Helaas zijn ze niet allemaal te bewonderen, maar toch zijn er 40 open voor bezoekers. In het paleis vind je ook de Spiegelzaal. Wolfgang Amadeus Mozart gaf hier op slechts 6-jarige leeftijd al een concert. Het paleis wordt omgeven door een enorme tuin, die met zijn bloemen en fonteinen ook een bezoekje waard is.

Bezienswaardigheden Wenen

De Spaanse rijschool met haar witte Lipizzaner-paarden

De Spaanse rijschool is te vinden in het Hofburg Paleis en is dé plek waar berijders de klassieke hoge rijkunst leren. Keizer Maximiliaan II bracht Spaanse Lipizzaner-paarden naar deze rijschool, wat dan ook de naam ervan verklaart. Al meer dan 450 jaar wordt de rijkunst hier aan zowel rijders als paarden geleerd. De trainingen die in de Spaanse Rijschool gegeven worden kun je zelf bijwonen. Daarnaast worden er in het weekend voorstellingen met de paarden gegeven.

Het keizerlijk paleis, de Hofburg

De Hofburg was ooit een keizerlijk paleis. Tegenwoordig woont de president van Oostenrijk in een deel van de Hofburg. Het paleis begon als een middeleeuwse burcht, de alte Burg, die door keizer Frederik I is verbouwd. De burcht werd omgetoverd tot een renaissancistisch paleis. Alleen de kapel van de oorspronkelijke burcht is nog over. In het paleis vind je de keizerlijke appartementen waar keizer Franz Joseph I en keizerin Elizabeth (Sissi) gebruik van hebben gemaakt. Daarom bevindt zich in de Hofburg ook het Sissi museum. Tot slot vind je er ook de Schatkamer, met bekende historische kroonjuwelen.

Genieten in het Wiener Prater park

Wenen kent ook een prachtig stadspark, Wiener Prater. In het park kun je heerlijk tot rust komen, maar ook één van de vele attracties bezoeken. In het gigantische park bevinden zich namelijk vele attracties, zoals een planetarium en de Prater Turm, een zweefmolen die hoog de lucht in gaat. Meteen naast het park vind je de Universiteit van Wenen, een echte aanrader voor architectuurliefhebbers.

Het lekkerste eten vind je op de Naschmarkt

De beroemdste markt van Wenen is zonder twijfel de Naschmarkt. Hier vind je allerlei soorten etenswaren, van kruiden tot groenten. Ooit werd deze markt gebruikt door boeren die daar hun oogst verkochten. Inmiddels is de markt uitgegroeid tot een meer internationale markt met meer dan 100 kraampjes. De markt is geopend van maandag tot en met zaterdag. Op zaterdag is er een antiekmarkt en op vrijdag en zaterdag een boerenmarkt, waar je net als vroeger vers voedsel van de boer kunt kopen.

Markten in Wenen

De imposante kathedraal Sint Stephansdom

De Sint Stephansdom is een gotische kathedraal uit de 13e eeuw, met torens in Romaanse stijl. Met zijn lengte van 107 meter en breedte van 34 meter is de Sint Stephansdom de grootste kathedraal van Oostenrijk. De dom bevat twee torens, een noordelijke en een zuidelijke. De noordelijke toren is door geldgebrek nooit voltooid. Je kunt de zuidelijke toren, van wel 136 meter hoog, beklimmen om van het uitzicht van Wenen te genieten. Met een lift kun je naar de top van de andere toren. In de kerk vind je altaren, kapellen en catacomben.

Het bekende Kunsthistorisch museum

Op loopafstand van de Spaanse Rijschool bevindt zich het Kunsthistorisch museum, waar kunstliefhebbers kunnen urenlang hun ogen kunnen uitkijken. Het museum komt uit 1891 en bevat kunstwerken van grote namen. Zo vind je er het zelfportret van Rembrandt, net als Naakt van Hélène Fourment van Rubens. Verder zijn er objecten uit de Oudheid aanwezig en zijn de werken van onder andere Rafaël, Caravaggio en Vermeer vertegenwoordigd. Het museum behoort tot de grootste kunstcollecties van de wereld en wil je daarom niet gemist hebben.

De indrukwekkende Weense staatsopera

De Weense staatsopera bevindt zich aan de Ringstrasse en valt op door het schitterende uiterlijk van gebouw. Het gebouw, dat gebouwd is in neorenaissance-stijl, is zowel aan de binnen- als buitenkant erg indrukwekkend. Het is zeker de moeite waard om een voorstelling in de staatsopera bij te wonen. Ook is er de mogelijkheid om een rondleiding van zo’n 40 minuten te krijgen.

Kortom, in de historische stad Wenen is genoeg te zien en te doen. Met zijn rijke geschiedenis en culturele bezienswaardigheden is Wenen een unieke stad die zeker een bezoek waard is. Veel plezier bij je volgende stedentrip!

Ben je nog niet uitgekeken? Rijd dan nog even door voor een vakantie in Oostenrijk, ook prachtig!

Wat mag volgens jou niet missen op het lijstje met bezienswaardigheden in Wenen?1 gedachte over “De 10 mooiste Bezienswaardigheden in Wenen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *