De 10 mooiste Bezienswaardigheden in Rome

Oh alle wegen lijden naar… jawel het prachtige Rome. Deze Italiaanse stad verdient een plek op iedere bucketlist. Er is onwijs veel te beleven en te zien. Ik heb zoveel tips voor bezienswaardigheden in Rome dat ik het moeilijk vind om er maar 10 te kiezen. Maar ik ga mijn best doen, hier komen ze!

Het historische Colosseum

Dat het Colosseum in dit lijstje staat van bezienswaardigheden in Rome zal je niet verbazen. Het Flavische Amphitheater is in de eerste eeuw na Christus gebouwd. Het was het grootste amphitheater van het Romeinse rijk. Het Colosseum was bedoeld voor de spelen die door heersende keizers werden georganiseerd en gefinancierd. Keizer Titus organiseerde bij de opening spelen van 100 dagen lang. ‘s Ochtends werd er vaak door mannen en vrouwen met wilde dieren gevochten. Als pauzeprogramma tussen de middag werden veroordeelden voor de wilde dieren gegooid. Na dit middagprogramma volgde de hoofd act: vechtende gladiatoren.

De staat Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld. Technisch gezien hoort het gebied dus niet bij Rome. Maar als je toch in Rome bent kan Vaticaanstad niet ontbreken van je lijstje bezienswaardigheden in Rome. Vaticaanstad huist het hoofd van de katholieke kerk: de paus. In Vaticaanstad vind je de Sixtijnse Kapel, verschillende paleizen en musea.

Rome bezienswaardigheid, top 10 bezienswaardigheden en tips

Het religieuze Pantheon

Het Pantheon is een antieke tempel en een van de bekendste bezienswaardigheden in Rome. Het oorspronkelijke Pantheon is gebouwd in 80 na Christus, maar deze is door een brand verwoest. Het Pantheon zoals we die nu kennen is gebouwd in de tweede eeuw na Christus. Nog steeds een ontzettend oud bouwwerk dus. Ondanks dat het niet het oudste gebouw in Rome is, is dit wereldwijd wel het best bewaard gebleven Romeinse gebouw. In de zevende eeuw is het Pantheon namelijk omgebouwd tot kerk. Doordat het gebouw altijd in gebruik is geweest is het over de loop van de tijd ook goed onderhouden. Het Pantheon is te herkennen door het ronde dak met een gat erin.

De Palatijnheuvel

Rome is omgeven door zeven heuvels. De Palatijn is een van deze zeven heuvels. Deze heuvel werd als eerste bewoond. Sinds het begin van de keizertijd bouwden alle keizers hun paleis op de Palatijnheuvel. Volgens de legende is Rome zelfs op de Palatijn gesticht door Romulus in 753 voor Christus. Maar waarom behoort deze heuvel vandaag de dag nog tot de leukste bezienswaardigheden in Rome? De heuvel ligt midden in de stad, maar vormt daar een oase van rust. Op de heuvels wandel je tussen de oude keizerlijke verblijven door en vind je overblijfselen van oude tempels en woningen.

Het Forum Romanum

In de oudheid vormde het Forum Romanum als marktplein het centrum van Rome. In haar gloriedagen was het Forum Romanum het politieke, juridische, religieuze en commerciële centrum van de stad. Het Forum Romanum ligt vlak bij de Palatijn en het Colosseum. Het is mogelijk om een rondleiding langs alle drie de bezienswaardigheden in Rome te krijgen. Dat is ook qua kosten weer een beetje voordeliger.

Bezienswaardigheid Rome

Station Roma Termini

Zoals de naam al wel een beetje zegt, gaat het hier over het treinstation van Rome. Station Roma Termini ligt midden in het centrum van Rome en is het hoofdstation van deze stad. Aangezien dit station het verzamelpunt is van al het openbaar vervoer in Rome is de kans groot dat je hier tijdens je vakantie minimaal een keer langs komt. Wanneer je onderweg bent naar diverse bezienswaardigheden in Rome, loop dan ook even over het station. Het stationsgebouw is niet zo oud als je van de stad Rome zou verwachten, maar het is wel de moeite waard om er even rond te lopen!

Het prachtige park, Villa Borghese

Ten noorden van het oude centrum vind je Villa Borghese. De naam doet vermoeden dat je als bezoeker langs een enorme villa wordt geleid, dit is niet waar. Villa Borghese is een reusachtig park met verschillende musea, sportvelden en een dierentuin. In het parkgedeelte kun je heerlijk even uitrusten in de schaduw. Kijk ook zeker even om je heen, want Villa Borghese is een van de mooiste parken van Rome. Vanaf het park kun je ook andere bezienswaardigheden in Rome van een afstandje bewonderen. Het ‘Pinciodeel’ van het park biedt een mooi uitzicht over de stad.

De betekenisvolle Engelenburcht

Ook de Engelenburcht is een prachtig Romeins monument. Ondanks dat er al veel monumenten in dit lijstje bezienswaardigheden in Rome staan, verdient ook dit gebouw een plekje. Als je een beetje bekend bent met de Romeinse cultuur, dan weet je dat de Romeinen wel van een legende of twee houden. Ook over de Engelenburcht bestaat er een legende. Met kerst in 590 hield paus Gregorius I een grote optocht om God om genade te smeken. Er heerste op dat moment een enorme pestepidemie. Op het mausoleum verscheen toen een aardsengel. Op de plaats waar de engel was verschenen lied de paus de kapel bouwen.

Bezienswaardigheden Rome

De eeuwenoude Via Appia

De via Appia is een van de bekendste en oudste Romeinse wegen. Samen met Via Latina, Via Flaminia en de Via Salaria. Al deze wegen lijden naar (of weg van) Rome. De oorspronkelijke route van deze weg is op een goede Italiaanse wegenkaart nog wel terug te vinden. Er zijn alleen nog maar een paar plekken waar de weg ook nog echt te bewonderen is. Naast dat deze weg eeuwen oud is, is de kasseienweg ook een lust voor het oog. Het landschap waar de Via Appia doorheen loopt is gevuld met beeldschone natuur en volgroene cipressen. Langs de kasseienweg kom je als wandelaar ook veel ruïnes tegen. Ongetwijfeld dat deze weg dus tot de meest bijzondere bezienswaardigheden in Rome hoort. 

De Fontana di Trevi

De Trevifontein is de grootste en meest bekende fontein in Rome. De fontein is ongeveer 26 meter hoog en 22 meter breed. Je vindt de fontein op het Piazza di Trevi. Niet moeilijk te onthouden dus. Op de achtergrond van de fontein staat het Palazzo Poli. In de tijd van de oude keizers was het gebruikelijk om monumenten neer te zetten waar nieuwe waterbronnen de stad binnenkwamen. De fontein is ontworpen in een zee thema. De fontein beeld de zeegod Oceanus af op een strijdwagen in de vorm van een schelp. Ook deze fontein behoort 100% zeker tot de mooiste bezienswaardigheden in Rome.

Rome hoort bij 1 van de mooiste plekken in Italie, niet zo gek want het is een openlucht museum an sich. Wij wilden Rome bezoeken tijdens onze roadtrip door Europa, maar helaas veranderde de route toch.

Veel plezier!1 gedachte over “De 10 mooiste Bezienswaardigheden in Rome”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *