De 5 lekkerste Antilliaanse gerechten

De 5 lekkerste Antilliaanse gerechten

Heb je wel eens gehoord van de Antillen? Vroeger heette dit de Nederlandse Antillen en  tegenwoordig bestaan ze uit de volgende eilanden: Sint-Maarten, Sint-Eustatius, Bonaire, Aruba, Curaçao en de Bovenwindse eilanden Saba. Gerechten kennen vaak een rijke geschiedenis, dus in deze blog ga ik eerst wat dieper in over de Antillen. Vervolgens deel ik een aantal heerlijke Antilliaanse gerechten met je, die je binnen enkele minuten op je eigen tafel hebt staan. We kunnen natuurlijk ook gewoon naar o.a. Curaçao op vakantie. Maar je kunt ook de Antilliaanse keuken in huis halen.

De koloniale geschiedenis van de Antillen

Bij de zes eilanden die vroeger gezamenlijk bekend stonden onder de naam: de Nederlandse Antillen, speelt het kernbegrip migratie een enorm grote rol. De eilanden werden namelijk in de eerste eeuwen van hun koloniale geschiedenis bevolkt door verschillende immigranten die afkomstig waren uit Europa en Afrika. Tevens groeide de bevolkingen in de Nederlandse Antillen razendsnel. Dit keer niet door migratie van het buitenland, maar door intraregionale migratie, dus binnen het eigen land. Tot op de dag van  vandaag spelen regionale migranten een cruciale rol binnen de eilandbevolkingen. Maar goed, uit de laatste decennia blijkt ook dat de demografische band met Nederland steeds sterker wordt. Kortom, er is sprake van een gigantische diversiteit. Deze diversiteit maakt het lastig om te spreken van ‘dé’ Antiliaan.

Antilliaanse gerechten

Antilliaanse gerechten op zijn lekkerste

Nu je iets meer weet over de geschiedenis van de Antillen is het tijd om verder in de heerlijke recepten te duiken. Deze Antilliaanse gerechten zet je binnen een handomdraai op je eigen tafel en bereid je in je eigen keuken. Hiermee ga jij zeker wat harten veroveren, dat weet ik zeker.

Antilliaanse broodjes met gebakken banaan, kip en funchi.

De nodige ingrediënten voor 4 personen:

  • 1 pak maismeel
  • 8 deciliter water
  • 1 eetlepel boter
  • 12 stuks kippenpootjes
  • 1 snufje knoflookpoeder
  • 1 theelepel azijn
  • een zakje Kobe bumbu
  • 1 pak bloem
  • een snufje zout en peper
  • een pakje zelfrijzend bakmeel
  • 1 snufje suiker
  • 3 stuks bananen
  • 1 scheut olijfolie

De bereiding van deze Antilliaanse recepten

Als eerste breng je het water aan de kook samen met de zout en boter. Terwijl je aan het koken bent, roer je en voeg je het maïsmeel toe. Voeg niet in één keer al het maïsmeel toe, maar doe dit beetje bij beetje. Als de funchi kookt roer je en het zal zich in ongeveer 10 minuten vormen tot een dikke brei. Het is belangrijk om goed te blijven roeren, zodat het zich vormt tot een stevige massa. Daarna schep je de funchi op een bord en vorm je er een rondje van. Om de funchi plat te krijgen, kun je een plat bord gebruiken die je op de bovenkant van de funchi legt.

Als de funchi voldoende afgekoeld is, is het tijd om deze in plakken te snijden. Vervolgens leg je de gesneden plakjes in een pan. Gebruik genoeg olijfolie, zodat de funchi goed kan frituren. Deze kan gefrituurd worden als de funchi een mooi krokant korstje heeft.

Antilliaanse broodjes

Nu je klaar bent met de funchi is het tijd om de broodjes te bereiden. Dit doe je door een bak te pakken en de volgende ingrediënten met elkaar te mengen: zelfrijzend bakmeel, suiker, boter en water. Hierbij is het belangrijk dat je dit alles goed kneed, zodat het voldoende met elkaar kan mengen. Laat vervolgens dit deeg rijzen. Nadat het deeg voldoende is gerezen kun je het deeg gebruiken om hier kleine balletjes uit te maken en deze uit te rollen. Deze bolletjes ga je ook bakken. Dit doe je door de bolletjes in de pan te leggen en ook hier genoeg olijfolie voor te gebruiken. Een bonustip is om de helft van de broodjes te beleggen met kaas. Als de broodjes nog warm zijn, kan de kaas heerlijk smelten.

Krokante kip mag niet ontbreken in Antilliaanse recepten

De derde stap is de kip. Hiervoor moet je alle kippenpootjes in een bak leggen en dit schoonmaken met azijn en water. Haal het overbodige vet af van de kippenpootjes en voeg daarna zout en peper toe naar smaak. Je kunt hier ook knoflookpoeder gebruiken.

Vervolgens kun je het zakje Kobe Bumbu gebruiken om dit te mengen met de bloem. Om een knapperig korstje op de krijgen haal je hier de kippenpootjes doorheen. Gebruik ook bij de kip voldoende olijfolie, zodat de kip lekker kan bakken.

Gebakken banaan als bijgerecht bij je Antilliaanse gerechten

Als laatste kun je bij dit gerecht een bijgerecht serveren. Uit de Surinaamse keuken kennen we natuurlijk de baka bana al, maar deze gebakken banaan is zonder het deeglaagje zeg maar. Je maakt de gebakken banaan door de banaan in plakjes te snijden en deze te bakken in een pan. Gebruik een beetje boter of olie en je bent klaar om de banaan als bijgerecht te serveren.

Overige Antilliaanse gerechten

Eigenlijk heb ik aan deze blog niet genoeg om al het lekkers uit de Antilliaanse keuken met jullie te delen, toch zijn er nog een paar gerechten die niet mogen ontbreken. Lees snel verder.

Antilliaanse stoofpot

Mocht je een fan zijn van stoofpot, dan is dit gerecht voor jou. De Antilliaanse stoofpot is onmisbaar in het lijstje van 5 Antilliaanse gerechten. Deze stoofpot is namelijk niet zomaar een stoofpot. Voor dit gerecht heb je sucadelapjes nodig, die je in blokjes snijdt. Daarnaast gebruik je voor deze stoofpot ook uien, paprika, olijfolie, peper, basillicum en nog veel meer. Je vindt van alles terug in dit veelzijdige gerecht. Zeker een aanrader om eens uit te proberen.

Antilliaanse recepten: stoofpot

Pampuna stobá

De Antilliaanse keuken staat bekend om zijn lekkere ingrediënten. In dit Pampuna stobá, vind je stoofvlees, geweekt voorgekookt zoutvlees en gesnipperde ui, bakbanaan, pompoenblokjes en selderij, tomaten en fijngesneden Madame Jeanette. Dit zorgt voor een zoetzure smaak.

Antilliaanse hapjes

Ik ben echt een lekkerbek dus hapjes mogen natuurlijk niet breken. Lekker voor als je visite krijgt, in het weekend of op een feestje. Pastechi is mijn favoriet en de pindakaas ijsjes…ja daar moet je van houden. Ik zou zeggen, probeer het eens uit!

Pastechi

Pastechi’s kunnen gegeten als lunchgerecht, maar is ook uitermate geschikt voor borrelhapje of tussendoortje. Dit pasteitje staat in Latijn-Amerika bekend als empanada. Dit overheerlijke hapje is voornamelijk gevuld met gehakt. Maar dat niet alleen. Je kunt in de vulling van deze pasteitjes ook kerriepoeder, Madame Jeanette pepertjes, ketjap manis en gehakt vinden. Voor het deeg kan zowel maïsmeel als bloem worden gebruikt.

Antilliaanse gerechten; pastechi

Li di Pinda

En wat dacht je van een dessert? Ook al is het niet altijd even warm, een ijsje kan er altijd gegeten worden, nietwaar? De Li di Pinda is een pindakaasijsje! Het recept is als volgt: 100 milliliter water, 100 gram pindakaas, 100 gram suiker, ½ liter koffiemelk en 1 zakje vanillesuiker. Dit roer je door elkaar dit de gieten in ijsvormpjes. Een paar uur in de vriezer en klaar-is-kees.

Heb jij nog tips voor lekkere Antilliaanse gerechten?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *