Een dagje Amsterdam met kinderen, tips en bezienswaardigheden

Een dagje Amsterdam met kinderen, tips en bezienswaardigheden

De gemiddelde Nederlander heeft zich vast wel eens door Amsterdam gewaagd, maar of je Amsterdam echt bezocht hebt zoals de toeristen, is nog maar de vraag. Er is in Amsterdam een hoop te doen, zeker met de kinderen. Zowel voor jonge kinderen, als de wat oudere tieners is er veel te zien en beleven. Zo zijn er verschillende activiteiten die Nederland centraal hebben te staan, en kun je een zogenaamde vlucht over Nederland maken vanuit je stoel. Altijd een succes, een boottochtje door de grachten heen. Doe dit vooral wanneer je net in de stad aankomt, dan heb je daarna een beetje een idee wat er te doen is en waar alles zich bevindt.

Amsterdam Wondr

Wil je een leuke herinnering of fotocollectie aan je bezoek van Amsterdam? De WONDR Experience is een instagram museum waarbij het maken van foto’s juist aangemoedigd wordt. Door een route te lopen door verschillende kamers, kom je in een enorme ballenbak, een telefoonkamer en nog veel meer verschillende thema’s. Zeker voor kinderen, kan dit ‘museum’ als een grote speelplaats gezien worden. Aan het einde van de route kom je op de ‘Pink Beach’ terecht, een ruimte die volledig roze en fotogeniek ingericht is, waar je een drankje kan doen. Om door het hele museum heen te lopen krijg je een tijdsframe van zo’n anderhalf uur tot je beschikking, wat genoeg is om overal foto’s te maken en rond te lopen.

Amsterdam met de trein

Grote steden zoals Amsterdam zijn altijd druk bezocht, wat betekent dat het zoeken naar een parkeerplek een enorm drama kan zijn. Het bezoeken van Amsterdam met het openbaar vervoer is dan ook zeker een aanrader. Als je met de kinderen kiest voor een treinritje de stad in, ben je direct waar je wilt zijn. Een voordeel met jonge kinderen is dat ze van 4 t/m 11 jaar oud, het Kids Vrij abonnement kunnen gebruiken, waarmee ze gratis reizen in de trein. Anders is er ook de optie om een Railrunner ticket te kopen voor maar 2,50 euro. Hiermee kunnen ze de hele dag onbeperkt reizen door heel Nederland.

Leuke kinderactiviteiten

Amsterdam heeft diverse leuke en kindvriendelijke musea (die met de museumkaart gratis te bezoeken zijn), waar er meer te doen is dan alleen kijken. Zo zijn het Scheepvaartmuseum en Madame Tussauds Amsterdam zeker aanraders. Ben je niet zo van het bezoeken van musea? Dan kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om de gezinsroute door Amsterdam te volgen, waarbij je langs kastelen loopt en over het water heen vaart. Zijn de kinderen helemaal gek van dieren? Ga dan eens langs bij ARTIS en bekijk hier de apen die rotsklimmen, de lange nekken van de giraffen of tel de schildpadden in het water.

Gratis activiteiten

Een stedentripje kan al snel duur worden, zeker als je met het hele gezin op stap gaat. Gelukkig zijn er ook activiteiten te doen die gratis zijn, of die je bijvoorbeeld gratis toegang verlenen met een Museumkaart. Zo kun je bijvoorbeeld bovenop het bekende NEMO Science Museum wat drinken en uitrusten. Het dak is namelijk dagelijks geopend en gratis toegankelijk.

Mocht je met de trein aankomen in Amsterdam, kies er dan voor om niet direct richting het centrum te lopen, maar de andere uitgang te nemen. Hier kun je gratis overvaren met de pont, en kom je op die manier bij verschillende toeristische activiteiten uit zoals het filmmuseum en A’dam Lookout.

Kindvriendelijke restaurants

Jonge kinderen hebben er vaak een hekel aan om lang stil te moeten zoeken. Denk bijvoorbeeld aan een situatie tijdens het eten. Een oplossing hiervoor is het toevoegen van een speelkamer. Niet alleen heerlijk voor de kinderen, maar dit geeft jullie ook de tijd om even gezellig te kunnen praten. Een van deze restaurants in Amsterdam in ‘Haddock’. Met uitzicht op het water is het een mooie plek, maar ook voor de kinderen is er een grote speelkamer. Andere plekken waar kinderen heerlijk kunnen spelen terwijl je aan het dineren bent, zijn ‘Vandaag’ en ‘De IJ-kantine’. Beide hebben een speciaal kindermenu en een plek waar de kinderen zich kunnen uitleven. Zo heeft Vandaag zelfs een hele ballenbak!

Waar overnachten met kinderen

Mocht je ervoor kiezen om meerdere dagen in Amsterdam door te willen brengen met de kinderen, zonder elke keer heen en weer te hoeven reizen? Dan is het aan te raden om goed te kijken waar je gaat overnachten. Omdat Amsterdam een populaire plek is, is overnachten niet overal even goedkoop. Gelukkig biedt de Stayokay een goede prijs-kwaliteitverhouding, en heeft deze in Amsterdam twee verschillende locaties. Zowel bij het Vondelpark als bij Amsterdam Oost is deze te vinden. Ook de Train Lodge Sloterdijk, die wat verder van het centrum af ligt, biedt een goede kwaliteit zonder hiervoor de hoofdprijs te vragen.

Klimmen en klauteren

Amsterdam is meer dan alleen musea bezoeken en langs de grachten lopen. Zeker met kinderen is het lekker om even alle energie eruit te kunnen gooien en te bewegen. Hierom is klimbos Amsterdam ook zeker een goede afwisseling. Vanaf 6 jaar (en een lengte van minimaal 110 cm) kunnen kinderen en volwassenen hier verschillende parcours afleggen tussen de bomen door. Eerst wat uitleg, en vervolgens zijn er tien verschillende parcours om te klimmen. Van het lopen over touwen tot het klimmen over stukken hout, de moeilijkste parcours hangen het hoogste tussen de bomen. Zo kun je bij de lastigste ook kiezen om een bungeejump of een vrije sprong te maken.

Geschiedenis proeven

Naast de vele historische gebouwen die te bezichtigen zijn, is de Plantage in Amsterdam een goede plek om meer te leren over de Tweede Wereldoorlog. Misschien niet voor de allerjongsten heel aantrekkelijk, maar wanneer de kinderen wat ouder zijn kan het interessant zijn om meer te leren over de rol die Amsterdam speelde in de Joodse geschiedenis. Helemaal geboeid door alle nieuwe informatie? Bezoek dan ook eens het achterhuis, waar Anne Frank en haar familie zich verscholen hielden tijdens de oorlog. Dit deel van de geschiedenis is iets waar veel kinderen over horen in school, maar het echt ervaren is altijd een andere herinnering.

Ben jij wel eens naar Amsterdam met kinderen geweest?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *