Als vrouw alleen op reis, tips voor je veiligheid.

Als vrouw alleen op reis, tips voor je veiligheid.

Het alleen reizen wordt steeds populairder, maar als vrouw alleen op reis? De een is er erg enthousiast over, terwijl de ander er sceptisch over is. Als je alleen reist, ofwel als man of als vrouw, zul je dingen meemaken die je minder snel met twee of meer personen zou meemaken. Zo zul je in je eentje gegarandeerd nieuwe mensen ontmoeten, je zult veel nieuwe ervaringen doormaken en je komt thuis met veel leuke verhalen. Echter, veel mensen maken zich snel zorgen als ze horen dan een vrouw alleen op reis gaat. Het is ook niet gek dat vrouwen net wat andere belangen en zorgen hebben dan mannen. Daarom lees je hieronder meer over de tips voor je eigen veiligheid als je als vrouw alleen gaat reizen.

Als vrouw alleen op reis? Niet altijd overal als normaal beschouwd.

Misschien zou je denken dat het in landen zoals Nederland relatief veilig is om als vrouw alleen te reizen, maar wist je dat het in heel veel landen ongewoon is om als vrouw alleen te reizen? In relatief veel landen wordt het juist als normaal beschouwd om afhankelijk te zijn van een man. Sterker nog, de kans is groot dat je in deze landen raar aangekeken wordt als je als vrouw alleen over straat loopt. Soms zal de lokale bevolking je onder hun hoede nemen, maar dit is niet altijd het geval. Verder zijn er landen die het zien als je eigen schuld als je als vrouw alleen over straat loopt en er iets misgaat. Als vrouw-zijnde zul je soms – helaas – anders te handelen dan mannen.

Je zult veiligheidsmaatregelen moeten hanteren als je als vrouw alleen op reis gaat. Daarnaast zijn er bepaalde situaties waar je op moet letten. Sommige landen hanteren namelijk specifieke kledingvoorschriften voor vrouwen. Maar om terug naar de veiligheid te gaan: ga je als vrouw alleen reizen? Wees je dan bedacht op de mogelijke risico’s en gevaren en zorg goed voor je eigen veiligheid. Letten op je veiligheid kun je doen door de volgende tips te volgen. Je kunt namelijk prima als vrouw alleen op reis, maar neem wel wat extra voorzorgsmaatregelen dan wanneer je reist met een groep. Hieronder staan enkele tips als je als vrouw alleen op reis gaat.

Zorg dat je altijd weet waar je precies bent

Als je alleen reist, is de kans groot dat je ook wat van het desbetreffende land wilt zien. Logisch, maar loop niet té hard van stapel. Het is leuk om rond te wandelen, maar de pret wordt al snel bederft als je in je eentje rondloopt in een onbekend land en je raakt verdwaald. Je hebt immers niet een lotgenootje die je de brand uit helpt en als je de vreemde taal niet spreekt, kan de situatie nog lastiger worden.  Als je overnacht of verblijft in een hotel, zorg dan dat je ten alle tijden een kaartje bij je hebt met alle hotelgegevens, zodat je altijd je hotel terug kunt vinden. Met de technologie van tegenwoordig is het in veel gevallen al mogelijk om een kaartje te downloaden naar je telefoon, zodat je deze niet kwijtraakt.

Neem geen risico’s die niet nodig zijn

Als je als vrouw alleen op reis gaat, zul je jammer genoeg vaker op je hoede moeten zijn. Neem daarom ook geen risico’s op reis die niet nodig zijn. Ga bijvoorbeeld niet alleen ‘s nachts over straat, maar neem een taxi.

Neem een voorbeeld aan de lokale vrouwelijke bevolking

Ga goed na in hoeverre het land waar jij verblijft een religieuze bevolking kent. Kijk hierbij in het bijzonder naar de lokale vrouwelijke bevolking en neem een voorbeeld aan hen om te voorkomen dat je de lokale bevolking provoceert. Stel je bezoekt een sterk religieuze wijk, bedek dan je lichaam. Het kan nodig zijn om je eigen gedachten hiervoor opzij te zetten.

Minimaliseer opvallende sieraden

Misschien denk je hier niet direct over na, maar het is verstandig om opvallende sieraden zoveel mogelijk te minimaliseren als je als vrouw alleen op reis gaat. Je kunt door het dragen van opvallende sieraden namelijk om de verkeerde redenen opvallen. Daarnaast zou je op die manier de kans op zakkenrollers ook vergroten. Je vormt immers een gemakkelijke prooi voor hen. Als je geen opvallende sieraden draagt, beperk je de kans dat een dief of zakkenroller jou eruit pikt om te beroven.

Luister naar je intuïtie

Je hebt vast en zeker wel eens gehoord dat vrouwen een goede intuïtie hebben en dit is ook waar. Daarom is het belangrijk om altijd je eigen intuïtie en onderbuikgevoel te volgen. Als je het gevoel hebt dat iemand niet helemaal pluis is, mijdt deze persoon en ga zo de situatie uit de weg. Heb je het gevoel dat je gevolgd wordt of voel je je erg onveilig? Ga naar de plek toe waar veel mensen zijn en knoop zo nodig een gesprek aan met een van hen.

Let goed op je drinken

Net zoals in een club, is het hier ook belangrijk om goed te letten op je drankje. Het kan zijn dat iemand je een drankje aanbiedt. Dit is een aardig gebaar en er hoeft geen kwaadheid in te zitten. Echter, blijf wel goed op je goede. Vrouwen kunnen gedrogeerd worden. Tuurlijk hoef je hier niet vanuit te gaan, maar wees je wel bewust op je kwetsbaarheid als alleenreizende vrouw. Deze situatie wil je liever voorkomen dan genezen.

Twijfel niet als je het gevoel hebt gevolgd te worden

Als je het gevoel hebt dat je gevolgd wordt, ongeacht of dit wel of niet zo is, onderneem direct actie. Neem geen risico door alleen weg te rennen, maar zoek de mensen op. Ga het liefst naar het dichtstbijzijnde restaurant of de winkel die het dichtstbij is.

Blijf altijd onder de mensen

In een onbekend land is het belangrijk om onder de mensen te blijven. Drukke plaatsen kunnen plotseling erg leeg zijn. Op het moment dat het heel erg rustig is, bijvoorbeeld op een marktdag, overweeg dan om terug te keren naar je verblijfplaats om zo geen risico te lopen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *