3 Marokkaanse gerechten met kip
De Marokkaanse keuken is een zeer gevarieerde en vaak ook gezonde keuken. Er bestaan veel Marokkaanse gerechten met kip, vlees, vis en diverse groenten. De Marokkaanse keuken bevat veel verschillende kruiden zoals kurkuma, paprikapoeder, saffraan, kardemom, gember en komijn. Deze specerijen heeft de oorspronkelijke Berberbevolking van de Arabieren overgenomen tijdens de invasie in de zevende eeuw. Later in de negentiende en twintigste eeuw heeft de Marokkaanse keuken ook een aantal Franse en Spaanse invloeden overgenomen tijdens de bezettingen. Dankzij deze variatie aan kruiden veranderen Marokkaanse gerechten vaak in heuse kunstwerken, zowel voor het oog als voor de mond. Marokkaanse families hebben vaak hun eigen ‘geheime’ recepten die zij generatie op generatie doorgeven. Zo worden veel traditionele gerechten zoals couscous of tajine door iedere familie net iets anders klaargemaakt. Al blijft de basis natuurlijk hetzelfde. Een van de etenswaren die vaak met Marokko wordt geassocieerd is Marokkaanse kip. Vandaar dat ik in deze blog drie Marokkaanse gerechten met kip met jullie deel!
Tajine met kip
Veel Marokkaanse gerechten met kip worden in de tajine klaargemaakt. De tajine is een traditioneel stoofpotje met een kegelvormig deksel. In de tajine kun je allerlei variaties van Marokkaanse gerechten met kip klaarmaken. Maar naast Marokkaanse gerechten kun je natuurlijk ook Franse stoofpotjes et cetera klaarmaken in de tajine. Je vult de tajine met de kip en andere ingrediënten, voeg wat vocht toe om de boel goed te laten stomen. Je kunt de tajine, afhankelijk van het model dat je hebt, in de oven zetten, op het gas of een andere hittebron. Bij de kip kun je frisse ingrediënten toevoegen zoals munt en citroen. Maar je kunt ook voor wat kruidigere ingrediënten gaan. Paprikapoeder, chilipoeder, kardemom, komijn, koriander, peterselie en saffraan smaken altijd er goed in Marokkaanse gerechten met kip. Zo is een Tajine met kip in de zomer met warm weer een optie, maar ook in een koudere winter smaakt de tajine goed. En wie houdt er nu niet van een beetje variatie als het om eten gaat.
Couscous met kip
Een van de andere typische Marokkaanse gerechten met kip is couscous. Couscous wordt ook wel het nationale gerecht van Marokko genoemd. Marokkaanse couscous wordt iets anders bereid dan dat dat tegenwoordig in Nederland wordt gedaan. In Nederlandse recepten staat vaak dat je de couscous tien minuten moet weken in heet water. Dit is een snelle manier, maar niet de traditionele Marokkaanse manier. In Marokko wordt de couscous gestoomd! Dit maakt de tarwekorrels minder plakkerig, het kost alleen wel wat meer tijd. In Marokko wordt couscous ook niet gegeten als een bijgerecht of een snelle salade. In Marokko is couscous eten een serieuze aangelegenheid. Vaak wordt couscous gegeten bij begrafenissen of op vrijdag na een bezoek aan de moskee. De couscous wordt heerlijk gekruid en daar bovenop komt een stuk kip, lam of rund. Vervolgens worden er grof gesneden groente als topping toegevoegd. Dit kan van alles zijn zoals spitskool, pompoen, zoete puntpaprika, wortel of tomaat. Door saffraan toe te voegen krijgt het geheel de typische gele kleur.
Kip uit de oven
Dit is een van de makkelijkere Marokkaanse gerechten met kip, maar zeker niet minder lekker. Ook in dit Marokkaanse gerecht met kip komen de typische Marokkaanse kruiden zoals kurkuma, komijn, koriander, citroen en chilipoeder terug. Meng dit met olie tot een pasta om over de kippenbouten te smeren. Bak de kip even goudbruin en leg de kip in een ovenschaal. Voeg vervolgens verse groente naar keuze toe. Veelgebruikte groenten in Marokkaanse gerechten met kip zijn wortel, ui, zoete puntpaprika en broccoli. Dek het hele gerecht af. Bak het 45 minuten gaar in een voorverwarmde oven op 180 graden. Een variatie op dit gerecht met kippenbouten is een gerecht met kippenkarbonade. Je kunt ook nog pruimen of vijgen toevoegen om het een andere tint te geven. Dit is een van de Marokkaanse gerechten met kip waar je relatief weinig tijd aan kwijt bent, maar wat wel heerlijk smaakt.
Serveren met…
Een typische Marokkaanse eettafel staat vaak vol met de meest fleurige gerechten. Door de verschillende specerijen en veel gekleurde groentes bestaat de Marokkaanse keuken uit alle kleuren van de regenboog. Vaak is Marokkaans servies ook nog eens in allerlei prachtige kleuren beschilderd. Een van de eerdergenoemde Marokkaanse gerechten met kip kun je gemakkelijk serveren samen met allerlei bijgerechtjes. Dit maakt een gedekte tafel nog veel vrolijker en het diner nog meer divers. Typische Marokkaanse bijgerechten zijn verschillende salades (bijvoorbeeld met wortel, paprika of tomaat), charmilla of matbucha. Je kunt natuurlijk ook nog eerdergenoemde Marokkaanse gerechten met kip in een kleinere portie maken. Op deze manier kun je veel verschillende gerechten serveren zonder dat je daarna nog voor drie weken aan eten in huis hebt. Al laten Marokkanen graag hun gastvrijheid merken door heel uitgebreid voor hun gasten te koken. Dus een uitgebreide maaltijd is natuurlijk helemaal geen probleem! Hoe meer fleurige gerechten er op tafel staan, hoe feestelijker de maaltijd wordt.
Typische Marokkaanse tafeltradities
Iedere cultuur heeft haar eigen tradities en gewoontes. Rondom het diner zijn vaak veel tradities ontstaan. De ene cultuur eet traditioneel heel laat. In de andere cultuur wordt standaard met de handen gegeten. En in weer een andere cultuur is smakken een groot compliment voor de kok. Ook in de Marokkaanse cultuur wordt er traditioneel met de handen gegeten. Het is gebruikelijk om alleen met de rechterhand te eten. De linkerhand is voor de persoonlijke hygiëne en is onrein. Aangezien er met de handen wordt gegeten is het gebruikelijk om eerst de handen te wassen. Dit gebeurt niet gewoon bij de kraan. In plaats daarvan gaat er een schaal rond. Wanneer het jouw beurt is hou je je handen boven de schaal en giet iemand er water overheen. Ook na de maaltijd komt de schaal weer langs. Verder zit de gast traditioneel gezien rechts naast de gastheer. Begin ook niet met eten voordat de gastheer is begonnen aan de maaltijd. Daarnaast kan het voorkomen dat de mannen en vrouwen apart eten, waarbij de mannen eerst eten. Een typische Marokkaanse maaltijd wordt afgesloten met een honingzoete muntthee.
2 gedachten over “3 Marokkaanse gerechten met kip”